Mahraja heeft een uitgebreide spijskaart met misschien wel honderd gerechten. Er is geen wijnkaart : je moet je tevreden stellen met de onbeduidende huiswijn. Authentiek en weldadig voor de maag is de lassi-drank, die in vier variaties wordt aangemaakt en zowel zoet als zout kan worden geserveerd. Wij kozen voor een friszure en schuimige lassi van yoghurt met mango, suiker en kardemom en kregen voor 4 euro een karaf, waaruit drie glazen kwamen. Op tafel versc...

Mahraja heeft een uitgebreide spijskaart met misschien wel honderd gerechten. Er is geen wijnkaart : je moet je tevreden stellen met de onbeduidende huiswijn. Authentiek en weldadig voor de maag is de lassi-drank, die in vier variaties wordt aangemaakt en zowel zoet als zout kan worden geserveerd. Wij kozen voor een friszure en schuimige lassi van yoghurt met mango, suiker en kardemom en kregen voor 4 euro een karaf, waaruit drie glazen kwamen. Op tafel verschenen versgebakken papadams, als Indiase crackers van linzen, geserveerd met muntsaus, chutney, yoghurt met tandoorikruiden en pikante tomatensaus. Er waren twee voorgerechten : gefrituurde Bhaji-uien met tamarindesaus (4,50 euro) en een Mahrajaselectie voorgerechten met in deeg verpakte kip en groenten ( samosa) en sheekkebab van lam met kruiden (8 euro). De hoofdgerechten verschenen in kleine koperen potjes : kip tikka masala van de houtskoolgrill in een dikke, roodgekleurde en milde specerijensaus vol versmolten smaken (11,90 euro) en rogon gosht of mals gekookt lamsvlees in matig pikante kruidensaus met tomaat en groene peper (14,50 euro). Als bijgerechten kozen wij sag paneer of spinazie gekookt met verse kaas (6,50 euro), een portie langkorrelige basmatirijst (4 euro) en versgebakken knoflookbrood ( naan) uit de tandoorioven (3 euro). Als proevertje bracht Ali Adnan trots Peshwari naan, brood gevuld met gemalen amandelen en rozijnen. Het was zo zoet dat er geen nagerecht meer hoefde te komen. Wij betaalden bijna zestig euro voor twee en gingen tevreden buiten. De Indiase keuken is net zo gevarieerd als het land zelf. Het exotische eten is kleurrijk en rijk aan groenten : India kent het grootste aantal vegetariërs ter wereld. De kern van smakelijk Indiaas koken is het afgewogen gebruik van kruiden en specerijen. Indiase koks onttrekken verschillende smaken aan een enkel kruid, door het te roosteren, te frituren, te koken of tot poeder te malen. Scherpte wordt gecreëerd door het gebruik van chilipepers en wordt gewaardeerd vanwege het verkoelende effect op het lichaam (scherpte stimuleert het zweten). De kok van Mahraja kreeg de opdracht om gematigd te zijn met specerijen en kruiden om onze tere westerse mondjes te beschermen. Info Restaurant Mahraja De keuken van India, Pakistan en Bangladesh Van Schoonhovenstraat 12 - 2060 Antwerpen 03 677 38 05 Dagelijks open van 12 tot 24 uur, met een kleine onderbreking van 15 tot 17 uur. www.mahraja.be info@mahraja.bePieter Van Doveren / foto Jan Caudron