In Antwerpen wonen en werken twee mode-ontwerpers in een ruime, vier verdiepingen hoge artistieke studio vol vintage vondsten. De plek oogt ruw en poëtisch tegelijkertijd. Zich omringen met fascinerende objecten prikkelt de creativiteit, vinden DE TWEE.

Het pand ligt in de buurt van de Mechelsesteenweg in Antwerpen, waar er veel riante herenhuizen staan. Maar dit is helemaal geen monumentale belle-époquewoning. “Hier stond ooit het oudste huis van de straat, dat bovendien een naaiwinkel was”, vertelt Wouter Hoste. “Wat voor ons meteen een leuk toeval is, omdat we beiden in de modesector actief zijn als ontwerpers.” Hij en Harvey Bouterse freelancen voor verschillende ateliers, Wouter onder meer voor Antwrp. Het oude huis ruimde in de jaren zestig plaats voor een strak betonnen pakhuis, dat samen met architect Kris Mys tot een woning werd verbouwd. Die verving de kleine ramen voor- en achteraan door grote glaspartijen, doorbrak op de bovenste verdieping het dak voor een binnenterras, en plaatste houten trappen. Voor de rest werden de binnenruimtes amper ingevuld en kreeg elk niveau een aparte functie. De twee laagste verdiepingen zijn ateliers. Daarboven zijn er een slaapruimte met badkamer en een bibliotheek. De woonruimte met keuken, zithoek en open haard is helemaal boven en geniet van de mooiste lichtinval.

De basisstructuur en afwerking zijn sober, met vloeren van gepolijst beton en ruwe wanden die de ateliersfeer benadrukken. Toch is dit geen strak interieur, want er is zoveel te zien. Wouter en Harvey verzamelen immers allerlei vintage objecten. “Mijn eerste obsessie waren lampen”, verklaart Wouter. “Maar daar kwam al snel van alles bij. We zijn nu bijvoorbeeld ook tuk op keramiek uit de jaren vijftig, zestig en zeventig, meestal van Vlaamse ateliers en kunstenaars zoals Perignem en Rogier Vandeweghe.” In tegenstelling tot veel designfreaks die alleen kicken op internationale namen, vinden Wouter en Harvey het net zo boeiend om ook de Belgische kunst uit die tijd te herontdekken. “Toen we aan de modeacademie kunstgeschiedenis kregen, had de leraar het enkel over grote internationale namen. Wat jammer toch, want ook hier viel er destijds zoveel te beleven. In ons land hadden we een boeiende avant-garde en maakten kunstenaars prachtig werk. Het zijn precies die namen die wij nu herontdekken, van een Jef Verheyen tot een Octave Landuyt”, zegt Wouter. “Maar we verzamelen eigenlijk geen namen”, vult Harvey aan. “We zijn emotionele collectioneurs en houden enkel bij wat we graag zien, het gaat dus niet om bezit. Door impulsief en gevoelsmatig te verzamelen wordt de collectie ook nooit saai, maar wel heel harmonieus.”

Handwerk

Geen enkel object heeft een vaste plaats. De stukken verhuizen gemakkelijk van de ene ruimte naar de andere, en schilderijen of foto’s worden niet aan de muren opgehangen, waardoor ook niet de indruk wordt gewekt dat dit interieur echt af is. Het is immers een creatieve studio waar er overal wordt gewerkt. “’s Avonds trekken we bijvoorbeeld naar onze bibliotheek, die vol boeken en oude catalogi staat”, zegt Wouter. “Een heerlijke plek om dingen op te zoeken of om ideeën op te doen.”

Door het verzamelen van fiftieskeramiek herwaarderen de twee ook het handwerk. “Tot in de jaren tachtig werd er enorm veel hier gemaakt, ook in de modesector. Er waren in Antwerpen veel naaiateliers. Die zijn er nu nog amper”, zegt Wouter. “Ze gaan met een ontwerp direct naar China, waar je nu ook terechtkunt voor een kleine productie.” Harvey : “Wij willen dat handwerk herwaarderen en gaan zelf allerlei dingen maken. Ik denk trouwens dat dat een trend wordt. Het is heel boeiend en brengt je op nog meer ideeën.”

Wouter en Harvey werken momenteel aan een kleine lijn zijden jurken met een uitgesproken grafisch karakter. Hun collectie vintage spullen heeft de belangstelling voor grafiek aangewakkerd. Ze gaan voor hun lijn stoffen maken, geïnspireerd op het werk van Belgische kunstenaars uit de jaren zestig en zeventig. “We willen zo de avant-gardesfeer uit die periode in de jurken leggen”, zegt Wouter.

Waar dit artistieke duo nog mee bezig is, kun je volgen via hun blog : hrviandwoutr.blogspot.com. Daarop staan hun recentste creaties en aanwinsten.

Door Piet Swimberghe – Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content