Voor 4 personen
...

Voor 4 personen 2 grote artisjokken Sap van 1 citroen 1 kg verse tuinbonen (of 250 g diepvries) 3 knoflooktenen, in plakjes 4 el olijfolie 500 g krieltjes of kleine aardappelen 4 draadjes saffraan Snufje suiker Snufje gerookt paprikapoeder Handje fijngehakte peterselie Ook nodig: 1 kom vinaigrette (1 oe el Dijon-mosterd (glad of grof naar keuze), 1 oe el rodewijnazijn, 8 el olijfolie opgeklopt met suiker, een snuf zout en een drupje water) Voorgerecht met artisjok: à la vinaigrette 1. Snijd de artisjokken in de lengte in de helft en doe ze in een grote pan met water, een kneepje citroensap en zout; ze moeten onderstaan. 2. Kook ze in ongeveer 30 minuten gaar (je moet makkelijk een blaadje kunnen lostrekken met een tang). 3. Giet ze voorzichtig af in een vergiet en laat goed afkoelen. 4. Dop de tuinbonen en kook ze een paar minuten in water met zout (sla over als je tuinbonen uit de diepvries gebruikt), giet af en zet apart. 5. Fruit de knoflooktenen bruin in de olie. 6. Halveer de aardappeltjes en doe ze bij de knoflook. 7. Voeg 4 el water en een halve el zout toe en stoof alles gaar onder een deksel in 15 minuten. 8. Draai het vuur uit en eet ondertussen het voorgerecht. 9. Geef iedereen een halve artisjok en zet de vinaigrette op tafel. Trek de blaadjes van de artisjok, doop ze in de vinaigrette en trek met je tanden het vruchtvlees van de onderste helft van het blaadje. Laat iedereen de kleinste blaadjes en het oneetbare hooi van de artisjok aftrekken, maar zorg dat ze van het hart afblijven, daar ga jij zo weer mee verder. Hoofdgerecht met artisjok: met aardappel, tuinbonen en saffraan 1. Los de saffraan op in een beetje heet water en giet in de pan met aardappelen. 2. Snijd de artisjokharten in stukken en doe ze met de tuinbonen in de pan. Stoof nog even mee zonder deksel. 3. Voeg het paprikapoeder en een kneep citroensap toe. 4. Bestrooi met peterselie.