Eerst waren ze afgezakt naar het pittoreske L'Isle-sur-la-Sorgue in Frankrijk, waarna Barcelona de volgende bestemming werd van Nicolas en Michèle, een antiquairskoppel uit Brussel. Ze kenden de stad al via enkele professionele contacten : ze waren er verscheidene keren geweest om stukken aan te kopen voor de antiekzaak die ze runnen in de Hoogstraat in Brussel.
...

Eerst waren ze afgezakt naar het pittoreske L'Isle-sur-la-Sorgue in Frankrijk, waarna Barcelona de volgende bestemming werd van Nicolas en Michèle, een antiquairskoppel uit Brussel. Ze kenden de stad al via enkele professionele contacten : ze waren er verscheidene keren geweest om stukken aan te kopen voor de antiekzaak die ze runnen in de Hoogstraat in Brussel. Zodra ze in Barcelona de ideale winkelruimte hadden gevonden, was het tijd om naar een woning uit te kijken. Een vastgoedmakelaar begreep meteen waarnaar ze op zoek waren, en troonde hen mee naar een gebouw in het centrum van de stad, vlak bij de zeer bekende markt La Boquería en op nog geen 300 meter van de drukke Ramblas. Het appartement, uit het eind van de negentiende eeuw, had jaren leeggestaan en was bedekt met een dikke laag stof, maar toch was het liefde op het eerste gezicht. Onder het vuil bleken immers prachtige vloeren, mooie houten deuren, plafonds in rijk stucwerk en decoratieve zuilen verscholen te zitten. De stijl ervan ligt helemaal in de lijn van het aanbod van de winkels van Nicolas en Michèle, die gespecialiseerd zijn in art-decomeubelen en -decoratie. Na ernstig schoonmaakwerk bleek de flat in perfecte staat te zijn, zodat alle originele elementen konden blijven. Al merkten ze na verloop van tijd dat bij elke zware regenbui of storm de elektriciteit het liet afweten. Dat is dan ook het enige element dat er aan het appartement gemoderniseerd is, vertelt Nicolas trots. Natuurlijk kwam er een laagje verf aan te pas. En dat vroeg meer tijd dan verwacht. Alle muren werden in twee kleuren geschilderd, om de sierlijsten en de zuilen mooi te doen uitkomen. De totale oppervlakte van het appartement bedraagt 250 vierkante meter. Het bestaat uit een woonkamer, een eetkamer, een keuken en vijf slaapkamers. Hiervan hebben enkele intussen een andere functie gekregen, bijvoorbeeld als kleedkamer of werkplek voor Nicolas. Heel opmerkelijk is dat de flat helemaal in de lengte is gebouwd en alle kamers met elkaar worden verbonden via een lange gang, die dienstdoet als centrale as. Een mooie mozaïekvloer, die verschilt van plaats tot plaats, bedekt het hele appartement. Het prachtige terras aan de achterkant van het huis was nog een doorslaggevende reden om de flat te nemen. Zoveel ruimte om buiten te zitten is in het centrum van de stad eerder uitzonderlijk, en het koppel geniet dan ook met volle teugen van het zonlicht dat er in de namiddag schijnt. Aan de voorzijde hebben beide kamers een balkon, dat uitgeeft op een mooi pleintje en zo de sfeer van de buurt naar binnen brengt. Alle ramen hebben aan de binnenkant houten schuifdeuren en aan de buitenkant jaloezieën. Bij de decoratie van het appartement hadden ze ruime keuze uit de meubels in hun eigen zaken en hun privécollecties. Nicolas is een echte verzamelaar en dat zie je meteen als je goed rondkijkt in de flat : dozen uit de jaren twintig, zilverwerk, vazen, beren uit keramiek, houten geesten, ze staan er allemaal in meerdere exemplaren. Hun passie voor art deco delen de twee in hun winkel Fins de Siècles in de Eixamplewijk van Barcelona. Om parkeerproblemen te vermijden neemt Michèle elke dag de fiets. Ze geniet van de rit van ongeveer een tiental minuten, dwars door de oude stad. Maar 's avonds draagt ze de fiets via de ruime traphal wel hun appartement op de eerste verdieping binnen. Volgens Michèle is het vandalisme immers het grootste nadeel in deze centrale oude stadswijk. Zo was er enkele jaren geleden een zwerver die zijn intrek had genomen in de kelder. Hij had er niet beter op gevonden daar een vuurtje te stoken, waardoor er brand ontstond in de liftkoker en die onbruikbaar werd. De originele ramen van de houten liftkooi zijn door de hitte gesprongen en vervangen door nieuwe. Maar dit weegt natuurlijk niet op tegen de zon, de nabijheid van de zee en het internationale en dynamische karakter van de stad. Michèle en Nicolas zijn dan ook van plan hier nog vele jaren te blijven wonen en werken. Door Inezz Productions Foto's Verne