Afgelegen in het Pindos-gebergte is het landhuis van Archontikó Chatzigákis een stijlvolle woonst voor bezoekers van Metéora-kloosters.

Schaapherders, miniatuurkapellen in de wei, wouden tegen de flanken van het Pindos-gebergte : aan het eind van de weg ligt op 1200 meter Pertoúli, dat faam geniet als winterskigebied. Met twee orthodoxe kerkjes is het niet meer dan een afgelegen bergdorp. Toch geeft een wegwijzer een hotelroute aan. Dit is een streek van archontikós, statige herenhuizen uit de negentiende eeuw. Tussen sparren staat het Archontikó Chatzigákis, grijze steen met bruine raamkozijnen en balkons. Op het eerste gezicht een sober huis. Maar de entree is warm : binnenstappen is een stap terug in de tijd. Niet zozeer de familiefoto’s, vooral de kleuren en geuren doen het : geboende vloeren die kraken, houten plafonds, zware deuren, de massieve trap, Griekse licht dat spaarzaam naar binnen valt. En de kamers met houtwerk, tapijten, oude maar degelijke bedden, dikke spreien en antieke voorwerpen. Elk van de zestien kamers heeft alle voorzieningen, die de reiziger verlangt : dit is gezellig comfort in een traditierijke woonst.

Het logo omvat een hert, het symbool van het dorp, en een vredesduif, een klavertje vijf dat aan de revolutie van 1821 herinnert en een druif als teken van gastvrijheid. Een orthodox kruis zit in een cirkel, die de eenheid van de familie en haar gasten symboliseert. In 1890 bouwde de familie Chatzigákis een landelijk herenhuis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de woning een hoofdkwartier van het verzet. Als vergelding brandden de nazi’s het huis plat. Tussen 1993 en ’96 heeft de familie de archontikó in oorspronkelijke stijl weer opgebouwd, vol details uit een vervlogen eeuw. Het resultaat is een verstild, maar ook stijlvol hotel in de eenzaamheid van een afgelegen dorp.

In de rustieke taverne Boudoura smaken de streekgerechten, van een wildschotel tot huisgemaakte taarten. De wijnen zijn voortreffelijk. Wie zover dit Grieks binnenland intrekt, geniet van de rust. Het is een streek om te wandelen of diverse sporten te beoefenen. Pertoúli is ook een uitvalsbasis naar de dorpen met hun kerken, bruggen en kloosters. Vooral is het een begin en einde voor uitstappen naar de wondere wereld van de kloosters van Metéora, die tussen basaltrotsen in een van de meest verbijsterende landschappen van Europa liggen.

Archontikó Chatzigákis, 42032 Pertoúli, Griekenland, +302 434 09 11 46, e-mail: axept@compulink.gr

Het hotel is aangeboden door touroperator Caractère, 0902 88 014 of www.caractere.be. Kamers in halfpension tussen 114 en 141 euro.

Samengevat

– Design

+ Authentiek

+ Rustig

+ Romantisch

+ Zwembad

+ Restaurant

– Wellness

– Celebrity Spotting

+ Kindvriendelijk

PRAKTISCH

Pertoúli ligt tussen Thessaloniki en Athene. Voor internationale reservering van een huurauto bij Avis : 070 22 30 01 of www.avis.be. Thessaloníki is bereikbaar met Olympic Airways op woensdag en vrijdag.

Reserveren : 02 649 81 58 of www.olympicairlines.com.

Info : Griekse Nationale Organisatie voor Toerisme, Louizalaan 172, 1050 Brussel, 02 647 57 70, gnto@skynet.be

WANDELTIP

Houtsnijwerk is een ambacht voor aficionado’s. Toch biedt Métsovo, net over de Katára-pas die naar Epirus leidt, ook minder geïnteresseerden een nuttig object : een fraaie wandelstok. Die is gesneden door de Walachen, een etnische minderheid die vooral als herder door het leven gaat, maar zich in de wintermaanden bekwaamt in houtsnijwerk : in de winkels vind je zowel simpele als fijn bewerkte wandelstokken. Meer dan een flauw souvenir komen ze van pas voor wie deze uithoek in het westen van Griekenland te voet bezoekt : in de bergen rond Pertoúli of tijdens de ontdekking van de Metéora-kloosters bewijst dit hulpmiddel goede diensten.

IN DE BUURT

Pertoúli ligt in de streek van Thessalië : het Pindos-gebergte is geschikt voor wandelingen en diverse sporten (mountainbike, paardrijden, kajak en kano, bergbeklimmen, trekkings).

Tríkala met fort, bazaar en heiligdom van Asklepios, god van de geneeskunde.

Pyli met middeleeuwse brug, Byzantijnse kerk en het klooster van Ayíou Vissaríonos Dhousíkou (alleen voor mannen toegankelijk).

De zes Metéora-kloosters bij Kalambáka : Byzantijnse kunst in een verbluffend landschap.

Naar het westen het Pindos-gebergte, Métsovo en de streek van Epirus. Noordelijk in Macedonië wacht de Olympus, Griekenlands hoogste berg, op avontuurlijke klimmers.

Tekst en foto’s Marc Gielen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content