Het boek ‘Crepain Binst Architecture’ van Dominique Pieters (auteur) en Toon Grobet (fotograaf) is een uitgave van Lannoo en kost 39,50 euro.

Een van de grootste en meest toonaangevende architectuurbu- reaus van ons land ondergaat een gedaanteverwisseling : Jo Crepain (55) associeert zich vanaf 2006 met zijn confrater Luc Binst (32). “Voor mijn 55ste wilde ik mijn opvolging regelen om de toekomst te verzekeren van dit bureau en van de 60 à 70 mensen die hier werken”, aldus Crepain. De flamboyante architect bouwde een belangrijk bureau uit dat op volle toeren draait. Hij ontwikkelde ook een eigen stijl, die hij wil voortzetten. “Daarom heb ik voor het kroonprinsscenario gekozen”, legt hij uit. “Ik had eerst andere scenario’s in mijn hoofd, met meerdere architecten, maar uiteindelijk moet iemand echt de verantwoordelijkheid kunnen nemen. Met Luc Binst als opvolger lukt dat zeker. Hij heeft managerstalent en is de knapste ontwerper die ik ooit in dienst had.”

Crepain en Binst werken nu al twee jaar samen in los verband, waardoor Binst de kans kreeg om zijn eigen werk te laten evolueren. Op de cover van de Special wonen van Weekend Knack van 16 maart 2005 en in een uitgebreide reportage verderop in dat nummer was zijn riante hedendaagse woning in Humbeek te zien.

Luc Binst studeerde aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel en was een tijdje medewerker van het bureau Coussee & Goris Architecten, eveneens een trendsetter. Zoals Crepain benadert Binst de architectuur op een multidisciplinaire wijze. Crepain ontdekt heel wat inspiratie in de hedendaagse kunst, Binst heeft een grote appreciatie voor het modegebeuren. “Architectuur is meer dan bouwen,” onderstreept Binst, “het is meer dan ooit creëren.”

Beide architecten lijken voorbestemd voor elkaar. Ze schelen een generatie maar zijn even dynamisch en enthousiast. Ondertussen hebben ze hun bureau heringericht. “Volgens een raster dat lijkt op de Boogie Woogie van Piet Mondriaan, waarvan alle horizontale en verticale lijnen evenwaardig zijn. We stelden verschillende teams samen die onafhankelijk van elkaar kunnen opereren, bijvoorbeeld voor de computers, de adminstratie en het ontwerpen. Het is de bedoeling dat Luc en ik meer tijd vrij hebben om aan ‘architectuur’ te doen”, vertelt Jo Crepain. Ze zijn van plan om hun actieterrein nog meer dan voorheen buiten de landsgrenzen uit te breiden.

Crepain en Binst bekronen hun associatie met een inspiratievolle en grafisch sterke catalogus met hun referentieprojecten. In totaal worden er 34 getoond : woningen, kantoren en stedenbouwkundige projecten door elkaar. Onder de recentste blikvangers rekenen we het pas afgewerkte bedrijfsgebouw Wauters in Hamme, de nog te realiseren Niko-hoofdzetel in Sint-Niklaas en de Artevelde Hogeschool in Gent. “Dit boek toont onze roots”, verduidelijkt Jo Crepain. Over vijf jaar verschijnt deel twee, met de realisaties van 2005 tot 2010 van het nieuwe bureau Crepain Binst Architecture.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content