Appèl van David Lebeer

Appèl © Gilles Draps

– 50 ml jenever, bijvoorbeeld Kiekendief van Braeckman, Balegemse graanjenever of hopjenever van Verhofstede

– 15 ml Maraschino-likeur

– 100 ml troebel appelsap, niet van concentraat

– 1 koffielepel anijs-likeur, zoals pastis.

Druppel wat anijslikeur in het glas en wals het rond zodat de wanden van het glas binnenin bedekt zijn met een dun laagje. Giet de overtollige likeur weer uit het glas. Vul het glas met ijs en giet de andere ingrediënten in het glas. Roer en serveer.

Tip van David Lebeer: als je de cocktail graag wat sprankelender maakt, kun je het appelsap vervangen door een lekkere cider (bijvoorbeeld de Belgische cider Ruwet).

Jeneversoorten

De benamingen van jenever spreken niet voor zich. Dit zijn de belangrijkste soorten.

Jonge jenever: pure (graan)alcohol met een minimumaandeel van 1,5% moutwijn. Er mogen kruiden toegevoegd worden (koriander, citroenschil, engelwortel, kaneel…).

Alleen jeneverbes is een vereiste.

Oude jenever: mengeling van pure (graan)alcohol met moutwijn (minimaal 15%, maar kwalitatieve jenevers met een uitgesproken smaak zitten tussen de 35-40%). Eventueel wordt de moutwijn gerijpt op houten vaten, wat een volle smaak en een karamelkleurige drank oplevert. Ook hier is het gebruik van jeneverbes een vereiste, de wet specificeert echter

niet hoeveel.

Jenever: wanneer er enkel ‘Jenever’ vermeld staat en niet ‘Graanjenever’, mag de alcohol ook uit andere landbouwproducten zoals suikerbiet of aardappelen worden gedistilleerd.

Korenwijn: vooral in Nederland bekend, maar stilaan ook meer en meer in Vlaanderen. Dit is een gelagerde oude jenever die ten minste 51% moutwijn bevat en over kruiden is gedistilleerd.

Moutwijn: moutwijn gerijpt op vat en puur gebotteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content