De Scheldestad gaat prat op een rijke tafelcultuur. Ook de omgeving doet niet onder. De streek rond Mechelen wordt ‘de groentetuin van Europa’ genoemd en snoepers kunnen hun hart ophalen aan allerlei lokale lekkernijen zoals Antwerpse Handjes, Lierse Vlaaien, Turnhoutse wafels, Heistse noppen. Pieter van Doveren presenteert dertien blikvangers.

Alternatieve visbrasserie BASIC EN TOEGANKELIJK

Voor visliefhebbers met bescheiden budget is er Fiskebar. De visbar werd in 2007 in de markt gezet naar een concept van de Deen Nikolaj Kovdal. Hij had Café Paris in Hamburg onder zijn beheer, belandde op doorreis in Antwerpen en was op slag verliefd op de stad. Kovdal vond dat Antwerpen een visbar miste, een plaats zoals je die in iedere havenstad treft, met een basic inrichting, een ruime keuze aan verse vis, op een eenvoudige manier bereid en op tafel gezet tegen bodemprijzen. Fiskebar werd gedeeltelijk eigenhandig in elkaar getimmerd, waarbij gebruik werd gemaakt van tweedehandsmateriaal. Wat er te eten valt, staat op leien borden gekalkt. De vangst uit de zee ligt op schilferijs in een ouderwetse koeltoog. Er is een keuze uit slobberwijnen per glas en voor de wijnfreaks zijn er ook exclusieve flesjes. In Fiskebar komt iedereen : studenten van de modeacademie om sardientjes te eten, romantische koppeltjes om de liefde te bezegelen bij een schaal zeevruchten, of de zakenman met centen die kiest voor een portie king crab.

Fiskebar : Marnixplaats 12-13, 2000 Antwerpen. 03 257 13 57. www.fiskebar.be.

Klassebistro VAKKUNDIG BEREID

Au Vieux Port werd negen jaar terug in de markt gezet door Jan Bogaerts, die al eerder zijn schouders had gezet onder grootstedelijke projecten als Bitterpeeën, Varkenspoot, Café Welkom en Borse. Ook de drukbezochte Bar du Port, die zich om de hoek, aan het water van het Willemsdok bevindt, is een idee van Bogaerts. Au Vieux Port situeert zich bij de duurdere Antwerpse eethuizen, maar het comfort van de houten caféstoelen is dat van een bistro. Klanten waarderen de nostalgische inrichting, de Antwerpse sfeer, de attente bediening en de vakkundig bereide traditionele gerechten, zoals eersteklas kaaskroketten, paling in het groen, een sappig stuk vlees dat op de Vapogrill wordt bereid, of een moot tarbot met een perfecte mousselinesaus.

Au Vieux Port : Napelsstraat 130, 2000 Antwerpen. 03 290 77 11.

Er zijn geen menu’s.

Zaterdag en zondag gesloten.

Kwaliteit zonder poeha FRANSE SEIZOENKEUKEN

Het Gerecht bestaat dertien jaar en bouwde in stilte een uitgebreide fanclub op. Plaats van gebeuren is een statig herenhuis aan de brede Amerikalei. Het stille succes is te wijten aan de geruisloze aanpak van de eige-naars, die hun taak professioneel en zonder bravoure volbrengen. Wim Mertens kookt naar de smaak van de mensen en voelt geen behoefte om iets op te dringen. Doe maar gewoon, dat is al moeilijk genoeg ! Zijn partner, Peggy Wouters, ontvangt op een innemende en persoonlijke manier. De twee liepen elkaar tegen het lijf in de beroepsschool De Spijker. Eenmaal afgestudeerd, gingen zij samen aan de slag. De verdiensten van Het Gerecht zijn vooral het degelijke eten, met bereidingen uit de Franse seizoenkeuken, en de charmante ontvangst en correcte bediening. Het eethuis wordt tijdens de lunch en in het weekend druk bezocht.

Restaurant Het Gerecht : Amerikalei 20, 2000 Antwerpen. 03 248 79 28.

www.hetgerecht.be.

Gesloten : zaterdagmiddag, zondag en maandag. Ommuurd terras.

Bistronomie FIJNKOST IN CAFÉSFEER

Davy Schellemans kreeg zijn opleiding in het PIVA, ging aan de slag in Grand Café Leroy, was chef in Harmonie en voelde dat het hem aan ervaring ontbrak. Hij ging anderhalf jaar werken in Kasteel Withof en anderhalf jaar bij In de Wulf. Hij liep stage bij Jordi Cruz en werkte met Tim Teck mee aan pop-up-zomerrestaurants als Limel. Twee jaar terug opende hij, op de plek waar voorheen het eethuis Verven & Borstels was, het restaurant Veranda. De inrichting is basic en er zijn maar 26 plaatsen, verdeeld over twee kleine vertrekken. Davy Schellemans gaat niet te werk volgens heersende normen, hij creëerde de sfeer van een café en serveert in deze volkse omgeving moderne fijnkost. De kok brengt een speelse keuken met geconcentreerde smaken en gevarieerde texturen. Er is geen spijskaart. Bezoekers moeten het doen met één menu, dat staat op leien borden. De formule valt in de smaak want voor een tafel in het weekend moet je wel acht weken op voorhand reserveren, in de week is dat twee weken.

Restaurant Veranda : Guldenvliesstraat 60, 2600 Berchem. 03 218 55 95. Maandag, dinsdag en zaterdagmiddag gesloten.

Gastronomie zonder franjes BELGISCHE TERROIRKEUKEN

Thomas Baeyens stond aan het fornuis in bekende restaurants, zoals Pastorale, Schone van Boskoop en La Pérouse. Hij was twee jaar chef van het Antwerpse restaurant Panna Cotta en twee jaar souschef in Le Petit Zinc, voordat hij vijf jaar terug zijn eigen restaurant opende op het Zuid. Op de plaats van eethuis Table d’Anvers kwam L’Amitié, een knus restaurant met een bibliotheek en ouderwetse verlichting, waar er lekker, zonder culinaire flauwekul en tegen realistische prijzen wordt gegeten. Het eethuis is ondergebracht in een voormalig pakhuis. De glazen vloervensters in de gang laten resten zien van de rails die vroeger de spoorwagentjes met koffie naar de kade reden. Philip Daelemans is de geroutineerde zaalman. Hij kan terugblikken op vijfendertig jaar ervaring, waarbij heel wat jaartjes in Le Petit Zinc. Philip is ad rem en ontvangt op zijn eigen manier. In L’Amitié geen chichi, noch in het bord, noch aan tafel. De spijskaart vermeldt een twaalftal gerechten. De menuformules zijn populair.

L’Amitié : Vlaamse Kaai 43, 2000 Antwerpen. 03 257 50 05. www.lamities.net. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

Bij de bakkampioen SUPER DELICAAT

Lunchrestaurant Het Gebaar is te vinden in het voormalige pannenkoekenhuisje in de Kruidtuin van Antwerpen. Binnen wacht een behaaglijk gedecoreerde eetzaal. Tussen de gedekte tafels lopen getrainde diensters. Op de eerste verdieping koken Roger en Cindy van Damme. Roger kreeg een opleiding in Huize van Wely in Noordwijk, de beroemdste banketbakker van Nederland. Het Gebaar werd beroemd met ‘koffie-thee-compleet’. Het repertoire evolueerde door het uitwisselen van ervaringen met Sergio Herman en met Albert Adrià (broer van Ferran Adrià die in El Bulli de nagerechten ontwikkelde). Van Damme beheerst de laatste technieken en zijn bereidingen zijn uitzonderlijk delicaat. Zo maakt hij luchtige crème brûlée waarbij de crème wordt opgespoten met een drukfles en dan ‘gebrand’. In Het Gebaar zit je ook goed voor bijzondere, hartige gerechten.

Lunch-Lounge Het Gebaar : Leopoldstraat 24, 2000 Antwerpen. 03 232 37 10. www.hetgebaar.be. Non-stop open van 11 tot 18 uur. ’s Zaterdags is reserveren niet mogelijk. Zondag en maandag gesloten. Groot zomerterras in de plantentuin.

Betaalbare verfijning TUSSEN COBRAKUNST

Vin Perdu is ondergebracht in een witte villa. De benedenverdieping werd opengetrokken en sober ingericht. Aan de witte muren hangen zeefdrukken van Cobra-artiesten uit de privéverzameling (Alechinsky, Lucebert, Karel Appel) van eigenaar/chef-kok Joeri Huybs. Hij volgde beroepsschool in Geel, ging op zijn twintigste aan de slag als cateraar en opende bijna tien jaar terug Vin Perdu. Zijn vrouw, Griet Broeckx, studeerde af als wereldwijnmeester en waakt over een wijnvoorraad van tienduizend flessen. De prijzen zijn redelijk en er is een ruime keuze aan wijnen die per glas beschikbaar zijn. Via tasting-menu’s kun je voor een aantrekkelijke prijs genieten van gastronomische gerechtjes bereid uit eersteklasproducten. Joeri is naast kok en kunstverzamelaar ook een ondernemer met visie. Wat telt, is dat de zaak vol zit. Daarom is er op donderdag en vrijdag een lunchmenu voor minder dan 20 euro, met de garantie dat je in minder dan 55 minuten weer buiten bent.

Restaurant Vin Perdu : Steenweg op Mol 114, 2360 Oud-Turnhout. 014 72 38 10. www.vinperdu.be. Maandag, dinsdag en zaterdagmiddag gesloten.

Hedendaagse gastronomie ZUIVERE EENVOUD

Frédéric Helsen werkte in de keukens van onder meer Vin Perdu in Turnhout en in ’t Zilte in Mol. Wendy Van Loon was in haar vorige leven kapster en is de horeca in gerold. De twee kochten een huis in Kasterlee, waar voorheen het postkantoor was en verbouwden de benedenverdieping tot een eethuis met een aangenaam sobere inrichting in wit en zwart. Helsen kreeg onmiddellijk belangstelling van nieuwsgierige fijnproevers. Om kosten te sparen, doen Frédéric en Wendy zoveel mogelijk alles zelf. De gastvrouw ontvangt spontaan vriendelijk en beschikt over de juiste eigenschappen om mensen snel op hun gemak te stellen. Frédéric is wat mensenschuw en blijft liever in de keuken. De kok kiest voor eersteklasproducten en verse kruiden die hij verwerkt in zuivere bereidingen. Om de prijzen redelijk te houden zijn de bereidingen niet te ingewikkeld en blijft de keuze op de spijskaart beperkt tot tien bereidingen, die ook terugkomen in de populaire menu’s.

Restaurant Helsen : Pastorijstraat 29, 2460 Kasterlee. 014 72 92 02. www.restauranthelsen.be. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

Familiale brasserie ROMANTISCH BURGERPALEISJE

De kunstzinnige brasserie Baron van Zon is ondergebracht in een romantisch burgerpaleisje uit 1834, gelegen in het groen op enkele kilometers van Mechelen. De patriciërswoning ontleent zijn charme aan het esthetische verval. In de ruime vertrekken is geleefd en dat zorgt voor weemoed en warmte. De man achter Baron van Zon is Patrick Van Campen. Hij komt van studio Herman Teirlinck en heeft nog even tennisles gegeven. Uiteindelijk vond hij zijn draai in de horeca. In het knusse, bruine café hebben geregeld kleinkunst- en jazzoptredens plaats. De keukenstijl is Belgisch-Frans met internationale accenten. Specialiteiten zijn : Pico Veleta, pata negra-ham uit Trevélez, koninginnenhapje en côte à l’os van Black Angus Aberdeen.

Baron van Zon : Mechelsestraat 21, 2811 Hombeek. 015 43 58 50. www.baronvanzon.be.

Gesloten op zaterdagmiddag en zondag.

Geen menu’s. Kinderkamer, terras.

Verrassende gastronomie SNELLE OPMARS

Thierry Theys was drieëntwintig jaar toen hij Nuance opende. Hij kreeg financiële hulp van vader, die in Duffel een bekende beenhouwerij heeft. Daarna heeft hij het zelf moeten doen. Thierry studeerde aan de beroepsschool Ter Duinen en ging aan de slag in Villa Lorraine, werkte in Frankrijk voor topkok Alain Ducasse en in Nederland in Beluga. Nuance opende in mei 2008. In oktober werd Thierry in de Knack Restaurantgids beloond met een Gouden Garde als Inventieve Kok van het Jaar 2009. De eerste Michelinster kwam een half jaar later en het jaar daarop was er de tweede ster. Theys blijft nuchter en zorgt ervoor dat alles gesmeerd loopt. De koks presenteren prachtige producten op een verfrissende manier. Er staan slechts tien gerechten op de spijskaart. Populair is de lunch van drie gangen en het Menu Smaaknuances.

Restaurant Nuance : Kiliaanstraat 8, 2570 Duffel. 015 63 42 65.

www.resto-nuance.be.

Zaterdagmiddag, dinsdag en woensdag gesloten.

Warme broodjes ZOALS VROEGER

Bij Goossens bakt men sinds 1884, al vier generaties lang, brood op dezelfde manier. Wel zag vader Francis, als rationeel denkende bakker, zich in de jaren zestig verplicht om heel wat handwerk te vervangen door machines. Toch blijft brood bakken bij Goossens een arbeidsintensief werkje omdat het deeg traag wordt gekneed en traag rijst, zodat de smaak en het volume zich via natuurlijke processen kunnen ontwikkelen. De bloemmengeling wordt eigenhandig samengesteld. Fans komen van ver voor de boterkoeken en het roggebrood. Trouwe klanten weten dat de verkoop van typische baksels aan vaste weekdagen is verbonden.

Bakkerij Goossens : Korte Gasthuisstraat 31, 2000 Antwerpen. 03 226 07 91.

Zondag en maandag gesloten.

Chocolade BIJ DE WERELDKAMPIOEN

Bij Del Rey bewerkt men al meer dan zestig jaar chocolade. Chocolatier, patissier en roomijsmaker Bernard Proot nam in 1983 het befaamde Antwerpse pralinepaleis over en breidde de werkplaatsen en winkel uit met een degustatiesalon. Daar worden naast zoetigheden ook hartige bereidingen en salades verkocht. Tegelijk gaf Proot via franchisevestigingen in chocoladegek Japan (Tokio, Nagoya en Fukuoka) aan zijn assortiment een internationale uitstraling. Bernard Proot is dus niet alleen een vakman, maar ook een ondernemer die vijfentwintig medewerkers tewerkstelt, waaronder chef-patissier en wereldkampioen chocoladebewerking Gunther Van Essche. De zaak geniet bekendheid voor haar pralines, maar ook voor de fijne patisserie, ijstaarten en uniek chocoladewerk.

Del Rey : Appelmansstraat 5, 2018 Antwerpen. 03 470 28 61. www.delrey.be. Zondag gesloten.

Kaas van de bovenste plank BIJZONDERE ZUIVEL

De grootvader van Harry Schockaert begon in 1915 met de verkoop van kaas, boter en eieren. Sindsdien is het netwerk van kaasleveranciers alleen maar gegroeid. Harry zet de tradities die grootvader en vader installeerden verder. Hij werkt in dezelfde geest voort en zorgt ervoor dat de zuivelproducten op de beste manier naar voren komen. Hij is lid van de gerenommeerde Franse kaasgilde Le Cercle des Fromagers Affineurs. Via deze organisatie geraakt hij aan bijzondere kazen, die normaal gezien weinig kans krijgen in het commerciële circuit. Ook de vroegmarkt van het Franse Rungis is voor Harry Schockaert een belangrijke aankoopbron. In de winkel bevinden zich vier rijpingscellen, waarin de kaasmaker zijn producten affineert. De acht meter lange koeltoog met het rijke assortiment gerijpte kazen is het visitekaartje van de zaak.

Kaashandel Schockaert : IJzerenleen 28, 2800 Mechelen. 015 20 25 21.

Maandag, woensdag en zondagmiddag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content