Piet Swimberghe

GALLE

Ik bezit twee dergelijke leeuwen (65 cm hoog) van faience. Ze zijn gesigneerd : “Gallé-Nancy”. Graag een estimatie.

Het gaat ongetwijfeld om zeer unieke en waardevolle stukken. Vooreerst is de herkomst belangrijk. Deze kandelaars (?) komen uit de faiencefabriek van Emile Gallé (1846-1904), de beroemde Franse glaskunstenaar die zijn carrière begon als keramiekproducent. Eind vorige eeuw maakte hij prachtige faience met handbeschilderde decors. De faience maakt een belangrijk onderdeel uit van zijn oeuvre, omdat de meester daarmee versieringstechnieken op punt stelde die hij later gebruikte voor zijn glaswerk.

Deze leeuwen zijn van rond 1880, toen het japonisme hoogtij vierde. De beschildering is immers opgevat in de stijl van het Japanse Imari-porselein. Het zijn kostbare en zeldzame stukken die nauwelijks voorkomen in de handel. Op 14 juni werd een identieke leeuw onder de hamer gebracht in het veilinghuis Mosan in Luik. Het stuk werd niet verkocht, maar werd op 130.000 à 150.000 fr. geschat. De maximale waarde van het koppel zal wat minder dan het dubbele bedragen.

BEELD

Graag uw advies over dit beeld. Het komt vermoedelijk uit een kerk in het zuiden van West-Vlaanderen. Misschien hoort de sokkel er niet bij.

Het is onduidelijk of deze Romeinse soldaat thuishoort in een kerk. Het beeld is vermoedelijk van voor of na 1800. Misschien hoorde het wel bij een interieurdekoratie of teaterdecor. Het is niet van zo’n goede kwaliteit. Gelukkig zit de verf er nog op. We raden aan de kleuren deskundig te laten onderzoeken. Misschien zit er onder de bovenste laag een iets kleurrijker palet. Gezien de beschadigingen heeft het niet zo’n hoge waarde. We schatten het op 15.000 à 20.000 fr. De sokkel is ongeveer even oud en hoort er wellicht niet bij. Het is een fraai stuk dat ook een 4000 fr. waard is.

RARITEIT

Jaren geleden kocht ik deze kruik (1 meter hoog) bij een antiquair die vertelde dat de kruik toebehoorde aan de Brugse kleermakersgilde. Onderaan staat het jaartal 1761. Weet u er iets meer over ?

We hebben dit stuk vrij lang bestudeerd en aan verschillende kenners getoond. Iedereen is het erover eens dat het om een curiosum gaat uit de vorige eeuw. Achttiende-eeuws is de kruik niet. Alleen al het gebruikte lettertype verwijst naar de vorige eeuw. We vragen ons af welk materiaal er werd gebruikt. Gezien de grootte lijkt de kruik van plaaster. Misschien betreft het een dekoratiestuk uit een herberg. De namen die op de buik worden vermeld, hebben niets met de Brugse kleermakersgilde te maken. We merken ook op dat de vorm van de kruik naar de zestiende eeuw verwijst. Een eeuw die rond 1860 populair was. Vermoedelijk is de kruik toen gemaakt. Het curiosum is leuk, maar heeft geen grote antikwarische waarde.

NUMMERS

Onderaan dit stukje porselein staat het nummer CF 14. Wat heeft dat te betekenen ?

Dit is een doodgewoon serienummer en heeft verder geen betekenis. Veel mensen interpreteren dergelijke nummers verkeerd : ze menen er een jaartal in te herkennen. Slechts heel weinig stukken keramiek zijn gedateerd. Meestal gaat het om veel oudere objekten die manueel zijn vervaardigd. Dit siervaasje is een gewoon serieprodukt van een goede honderd jaar oud. Het is zo’n 2500 fr. waard.

PIET SWIMBERGHE

Vragen voor de antiekrubriek worden gestuurd naar Piet Swimberghe, Louis Schmidtlaan 97 in 1040 Brussel. Bezorg ons een duidelijke foto. Waardebepalingen worden onder het grootste voorbehoud gegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content