Piet Swimberghe

VERZILVERD

Op dit koffie- en teestel staan geen merktekens. Gaat het om zilver ? Graag een waardebepaling.

Indien er geen merken op staan, gaat het niet om massief zilver, aldus expert Philippe Lisabeth. Maar misschien hebt u niet goed gekeken, want zilvermerken zijn piepklein. Dit stel is van een paar jaar voor of na 1900. Toch is het geen art nouveau-zilverwerk. De schelpmotieven verwijzen ontegensprekelijk naar de neorococostijl. Gaat het om een verzilverd stel, dan is de waarde 18.000 tot 25.000 frank.

MUNT

We vonden deze munt in onze tuin in Brugge. Heeft ze waarde ?

Volgens StĆ©phane Vandenberghe, konservator van het Gruuthusemuseum in Brugge is dit een zogenaamde “groot” van Filips de Stoute (1384-1404), geslagen volgens de ordonnatie van 20 december 1389 in de munthuizen van Brugge, Gent en Mechelen. Vermits deze groten geen muntteken of herkenningsteken dragen, kunnen we de herkomst niet precies bepalen. De voorzijde stelt een gezeten leeuw voor met het gevierendeeld Boergondisch wapen aan de halsband. Op de keerzijde komt een lang gevoet kruis voor met in het midden ditzelfde wapen. De muntenkollektie van het Gruuthusemuseum bezit dergelijke groten. Jammer genoeg is dit stuk beschadigd, wat de waarde vermindert. Zo’n munt in goede staat is ongeveer 3000 tot 5000 fr. waard.

KAPITEELKAST

Deze kast komt van mijn grootmoeder. Weet u soms waar ze werd gemaakt ?

Dit monumentaal meubel straalt veel autenticiteit uit. Het is een vroeg achttiende-eeuwse linnenkast. De Vlaamse herkomst staat buiten kijf. De kast werd in West- of Oost-Vlaanderen gemaakt. De meeste kapiteelkasten zijn van eik. Dit meubel is van een wat hogere kwaliteit, want het is belijmd met notehoutfineer. De afwerking van de poten trekt de aandacht. Meestal staan er gewoon zwarte bollen onder. Van die kast zijn de poten elegant geprofileerd. De kast is wel aan wat restauratie toe. Niet verwonderlijk, want gefineerde meubels zijn broos. Ze mogen niet in de zon of dicht bij de verwarming staan. Anders verkleurt het hout en krimpt het onderhout. Dat leidt tot diepe barsten.

Ooit was de kast hĆ©t pronkstuk van een herenhuis. Daarin werd de kleding opgeborgen. In die tijd werden kleren niet opgehangen, maar opgeplooid. Daarom zitten er veel planken in zo’n kast. Indien het interieur intakt bewaard is, zit er ook een soort brandkastje in. Een kleine ruimte die met een deur en slot wordt afgegrendeld, om kostbaarheden als juwelen in te bewaren.

We schatten de waarde van dit pronkstuk op 180.000 frank. Gerestaureerd zou de verkoopprijs in de handel wel wat hoger liggen.

BUFFET

Is dit een Frans meubel ?

Deze “deux corps” is ontegensprekelijk van Franse origine. Het gaat om een buffetkast bedoeld voor de eetkamer. Het is een antieke kast. We zien dat aan de natuurlijk verdonkerde kleur van het hout, de evenwichtige proporties en de kwaliteit van het snijwerk. Ook het koperen beslag lijkt origineel. Het meubel is versierd in een volkse Lodewijk XV-stijl. De schuine hoeken van het dressoir (de onderkast) verwijzen naar de klassicistische Lodewijk XVI-stijl. Dit zijn achttiende-eeuwse stijlen, maar de kast is iets jonger. Ze is in het begin van de vorige eeuw gemaakt. We schatten de waarde op 160.000 tot 180.000 frank.

PIET SWIMBERGHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content