Piet Swimberghe

DAVENPORT

We vinden dit een merkwaardig bureau. Wat is het precies ? Heeft het een specifieke naam en herkomst ?

Tweehonderd jaar geleden werd brieven schrijven een stuk populairder. Zelfs in het interieur van de gewone burgerman verschenen kleine schrijfmeubels. In Engeland werd een echt damesbureau ontwikkeld, de Davenport. Het eerste ontwerp werd eind achttiende eeuw gebouwd voor een zekere kapitein Davenport, vandaar de eigenaardige benaming. Het meubel was zo populair, dat men het de hele negentiende eeuw heeft gemaakt. Thans wordt de markt overspoeld met recente kopieën. Bij de aankoop van zo’n meubel moet men goed kijken naar de slijtage. De Davenport heeft een typische vorm. Deze lessenaar bestaat uit een blok van drie tot vier laden die opzij worden uitgetrokken. De meeste Davenports zijn, zoals dit meubel, van mahonie. Deze Davenport is vermoedelijk een goede honderd jaar oud. We schatten de waarde op 30.000 fr.

KAST

We kochten deze Hollandse kast op een veiling. Volgens het veilinghuis stamt ze uit de achttiende-negentiende eeuw.

Het meubel is niet echt antiek. De kast is geïnspireerd op een voorbeeld van rond 1700, maar is hooguit 120 jaar oud. Het meubel hoort thuis in het historisme, toen oude stijlen werden nagebootst. Toch is het een mooie kast. We schatten de waarde op 80.000 à 100.000 fr.

COMTOISE

Deze klok (50 x 40 cm) is van verguld metaal. Spijtig genoeg is het glas, groen van kleur, gebroken. Weet u soms om welk soort klok het gaat ?

Men noemt dit een Comtoise of een Morbier-klok. Deze klokken werden van rond 1700 tot 1920 gemaakt in Franche-Comté, onder meer in de centra Morez, Morbier, Fonçine-le-bas en Fonçine-le-haut. In de loop van deze lange periode veranderden de klokken wel van uitzicht. Dit eigenaardige eksemplaar met een neogotische versiering is van omstreeks 1860. De Comtoises waren niet bestemd voor rijkelui en zijn daarom nogal primitief afgewerkt. Het waren vrij goedkope serieprodukten. De versiering is van geperst koperblik. Na de Tweede Wereldoorlog werden deze klokken massaal ingevoerd door antiekhandelaren. Ze gingen vlot van de hand, omdat ze goedkoop waren en toch imposant. We schatten de waarde van deze klok op 30.000 fr. Spijtig genoeg is het originele, getinte glas stuk. Het wordt best vervangen door oud vensterglas.

BEELD

We kregen dit massief houten beeld (50 cm hoog) van een antiekverzamelaar. We zijn nieuwsgierig naar de herkomst en ouderdom van dit stuk.

We twijfelen aan de echtheid van dit beeld. De beweeglijke stijl verwijst naar de barok. Dus zou het uit de zeventiende of uit het begin van de achttiende eeuw moeten stammen. Het snijwerk is evenwel vrij grof. Dit kan erop wijzen dat het beeld oorspronkelijk beschilderd was, zoals dat bij de meeste beelden het geval was. In de jaren zestig en zeventig hebben heel wat antiekhandelaren en liefhebbers beelden verminkt door de verf af te logen. Misschien heeft ook dit stuk dit lot ondergaan. De patina die er thans op zit, is kunstmatig. De kleurverschillen bewijzen dat het hout werd bijgekleurd. We merken op dat voor geschilderde beelden zelden eikehout werd gebruikt. De snijder greep liever naar zachte houtsoorten. Het gebruik van eik wijst er misschien op dat het een late kopie is. Mocht het toch antiek zijn, dan schatten we de waarde op 35.000 à 40.000 fr.

PIET SWIMBERGHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content