Piet Swimberghe

TEGELS

Toen ik in 1973 het Alcazar van Sevilla bezocht, waren ze het gebouw aan het restaureren. In een afvalhoop vond ik deze mooie tegels. Zijn ze oud en waardevol ?

Dit is een leuke en zonderlinge vondst, maar het is jammer dat zoiets fraais wordt weggegooid. Deze Spaanse tegels zijn elk versierd met een andere techniek. De leeuw is een gewone majolika-vloertegel, geschilderd op een fond van tinglazuur. Hij lijkt laat vijftiende-eeuws. Het linker eksemplaar is een cuerda seca-tegel. Daarvan werden de contouren in was aangebracht voor het invullen van de kleur. Tijdens het bakken verbrandt de was. Deze tegel dateert vermoedelijk van omstreeks 1500. De onderste is een cuenca-tegel, versierd met reliƫf, veroorzaakt door het indrukken van een matrijs in de vochtige klei. Ook deze tegel lijkt uit het begin van de zestiende eeuw te stammen. Maar ik ben niet zeker dat die dateringen kloppen. Misschien gaat het wel om kopieƫn uit de late negentiende eeuw. Dit zou verklaren waarom er zo slordig mee werd omgesprongen. Voor een juiste datering moet ik de tegels van dichtbij kunnen bekijken. Zijn ze oud, dan zijn ze flink wat waard.

GLASRAAM

Is dit een antiek glasraam ?

Dit is een glasraam uit grootmoeders tijd, geĆÆnspireerd op een voorbeeld uit de zeventiende eeuw. Eind vorige eeuw waren er overal in ons land ateliers waar gelijkaardige brandglazen werden gemaakt. Na 1860 kwam de renaissancestijl opnieuw in de mode. Dit glas is 80 tot 100 jaar oud. We schatten de waarde op zo’n 10.000 fr.

BOOM

Op deze glazen vazen staat er “artver”, waar komen ze vandaan ?

Deze art-decovaasjes komen uit de kristalfabriek van Boom, nabij Antwerpen. In dit bedrijf werd vanaf eind jaren twintig tot in de jaren dertig veel zwart sierglas gemaakt. Dit glas werd gezandstraald of versierd met luster. Deze vazen zijn typisch voor de art-decostijl van de jaren dertig. We schatten de waarde op 6000 fr. voor het paar. De handelswaarde ligt wat hoger.

KERAMIS

We hebben deze vaas sinds jaren in ons bezit. Onderaan staat er “Boch, Made in Belgium” op. Graag een waardebepaling.

Vermoedelijk is dit een huwelijksgeschenk uit de jaren twintig. Toen waren deze vazen van de fabriek Boch-KĆ©ramis uit La LouviĆØre populair bij gewone mensen. Spijtig genoeg bezit u slechts Ć©Ć©n vaas die oorspronkelijk deel uitmaakte van een paar. De waarde van een enkel stuk bedraagt maar een paar duizend frank.

LONDOT

Dit tableau is van een zekere “Londot”. Weet u iets meer over deze kunstenaar ? We zijn ook benieuwd naar de waarde van het doek.

Dit is een typisch werk van Louis-Marie Londot (Namen, 1924), aldus konservator Norbert Hostyn. Deze schilder leunde in de jaren zestig en zeventig aan bij de pop-art. Het werk doet heel even denken aan de “happy art” van E. Elias, eveneens uit die periode. We schatten het werkje op 25.000 Ć  30.000 fr.

PIET SWIMBERGHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content