ANDERE AIR

Een kindvriendelijke kamer bij Kid & Coe. © GF

Het idee om mensen over de hele wereld kamers te laten verhuren, bleek goud waard : de populaire website Airbnb is vandaag meer dan 10 miljard dollar waard. Het succes inspireert andere ondernemers. Vijf alternatieven.

KID & COE

Gericht op gezinnen met kinderen.

Kid & Coe is een website waar gezinnen met kinderen huizen kunnen huren en verhuren. Je vindt op elk continent kinderparadijzen met speelgoed, babykamers en plaats om te ravotten. Bovendien hebben de woningen een hoog designgehalte, waardoor ook volwassenen hun ogen kunnen uitkijken. De mensen achter de site hebben allemaal zelf kinderen en weten dus maar al te goed wat een gezin nodig heeft om aangenaam te reizen. Informatie over de panden staat onder handige titeltjes als ‘Why kids love it’ en ‘Perks for the parents’.

Tip : Kid & Coe heeft een lastminutepagina, met alle woningen waar je binnen de maand nog naartoe kunt trekken.

www.kidandcoe.com.

ROOMORAMA

Hetzelfde principe als Airbnb, alleen minder bekend.

Roomorama is een directe concurrent van Airbnb. De website bestaat al sinds 2009, maar is er nooit in geslaagd even roemrucht te worden. Het principe is hetzelfde : op Roomorama verhuren mensen hun logeerkamers. Of hun volledige appartement, als ze niet thuis zijn. Volgens de website vind je er meer dan 300.000 verblijven, verspreid over de hele wereld. Via een classificatiesysteem kun je de mate van betrouwbaarheid van de verhuurder inschatten. Om de titel ‘gekwalificeerd’ (certified) te bemachtigen, moet je minstens drie tevreden gasten over de vloer hebben gehad. Eén groot verschil met Airbnb is de zogenaamde shootout : een reiziger geeft aan wat hij zoekt en vervolgens kunnen verhuurders die aan zijn eisen voldoen, reageren.

Tip : Check out het perks program (‘extratjes’). Daarin staan allerlei tips om je bestedingen te beperken, van kortingen op stadsgidsen tot goedkopere taxi’s. Een beetje te vergelijken met Groupon.

www.roomorama.com.

ONE FINE STAY

Platform voor de designliefhebber.

One Fine Stay is een verhuurplatform gericht op privéwoningen met fotowaardige interieurs. Tijdens de beginfase richtte de site zich enkel op Londen, maar ondertussen zijn er ook panden in Parijs, New York en Los Angeles. Het aanbod is beperkt, maar daar is een goede reden voor. In elke stad is er een ploeg die iedere woning opvolgt. De teamleden controleren en fotograferen elk huis, wat de kans verkleint op tegenvallers bij aankomst. Daarnaast brengen ze de woningen in orde voor en na het verblijf, overhandigen ze je zelf de sleutels en zijn ze 24/7 bereikbaar. Bovendien geeft One Fine Stay elke gast tijdens zijn verblijf een iPhone vol met tips en adressen. Zo weet je zeker wat de stad allemaal te bieden heeft.

Tip : Guestbook, het onlinetijdschrift van One Fine Stay, is een alternatieve reisgids. Verhalen en tips van buurtbewoners tonen hoe zij hun stad beleven.

www.onefinestay.com.

BEDS ON BOARD

Huur een boot om in te slapen.

Overal ter wereld liggen jachthavens vol boten waarvan de eigenaars de helft van het jaar geen gebruik maken. Tijdens een zeilwedstrijd in Mallorca zagen de Britten Peter Ogden en Jason Ludlow het potentieel en besloten ze Beds on Board uit de grond te stampen. In plaats van een kamer of appartement huur je via deze website een privéboot om in te overnachten. Je zult wel enkel van je waterwoning kunnen genieten in de haven ; uitvaren is verboden. Momenteel kun je vooral aanmonsteren in Europese havens, al zijn er ook wel boten op exotischer bestemmingen zoals India en de Caraïben. Het team blijft het netwerk uitbreiden en hoopt zo boten van over heel de wereld te kunnen aanbieden.

Tip : Beds on Boards bewijst dat een vakantie op een boot niet duur hoeft te zijn. Een voorbeeld : in Noorwegen kun je met vier personen op een gerenoveerde vissersboot uit de jaren ’50 verblijven voor 98 euro per nacht.

www.bedsonboard.com.

MISTERBNB

Homovriendelijk logeren.

Misterbnb richt zich specifiek op holebi’s. De Fransman Matthieu Jost kwam op het idee na een ongemakkelijke ontmoeting met een verhuurster die liever geen homokoppel huis had. Misterbnb vermijdt zulke situaties. Je kunt zowel kamers als volledige appartementen huren. Het aanbod overspant honderd dertig landen, maar vooral homovriendelijke steden als Londen en San Francisco zijn populair. Misterbnb hoopt zijn huurders onder te dompelen in de lokale holebigemeenschap. Verhuurders worden daarom gevraagd om tips en adresjes achter te laten voor hun gasten of hen zelf rond te leiden in de stad. Misterbnb organiseert ook ontmoetingsmomenten in verschillende steden, zodat gebruikers elkaar kunnen leren kennen.

Tip : De website heeft een speciale kalender met internationale evenementen in de holebigemeenschap.

www.misterbnb.com.

DOOR CAMILLE LEMMENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content