Voor 4 :
Krokant deeg :
100 g zachte boter, 250 g fijne suiker, 120 g sinaasappelsap
gehakte zeste van een 1/2 sinaasappel, 80 g bloem
50 g geschaafde amandelen
Jocondekoek :
200 g eieren, 400 g broyage (amandelpoeder)
180 g eiwit, 30 g suiker, 50 g bloem, 40 g gesmolten boter
Citroencrème :
4 eigelen, 100 g suiker, sap van 1 citroen, raspsel van 1 citroen
100 g boter
Citroenlaag :
6 g gelatine, 150 g opgeklopte room, 70 gr suiker, 20 cl water
60 g eiwitten, 180 g citroencrème
Frambozengelei :
200 cl frambozencoulis, 30 g bloemsuiker, 5 g gelatine, 10 g citroensap
Krokante koekjes : meng in een kom boter, suiker, sinaasappelsap en citroenzeste. Voeg bloem en amandelschilfers toe. Smeer dit mengsel uit op een bakplaat en vorm rechthoeken van 7 op 14cm. Bak deze in een voorverwarmde oven op 175°C goudbruin. Haal uit de oven en snij met een mesje de koekjes mooi op maat. Wentel ze vervolgens rond een cilinder en laat afkoelen.
Jocondekoek : klop de eieren luchtig op met de broyage. Klop het eiwit tot sneeuw en voeg al kloppend de suiker toe. Meng door de broyage. Spatel er zachtjes de bloem door en vervolgens de gesmolten boter. Giet het deeg op een bakplaat belegd met boterpapier en zet 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
Citroencrème : klop de eigelen los met suiker, citroensap en geraspte citroen. Klop gaar op een laag vuurtje, zoals een sabayon. Neem van het vuur en voeg al kloppend kleine stukjes boter toe.
Citroenlaag : week de gelatine in koud water. Klop de room luchtig op. Maak een suikersiroop met 70 g suiker en 20 g water. Klop 60 g eiwit met een lepel suiker tot sneeuw en voeg er de suikersiroop aan toe. Laat de gelatine oplossen in de 180 g citroencrème en doe bij de eiwitten. Voeg als laatste de opgeklopte room toe.
Afwerking : breng de frambozencoulis met suiker en citroensap aan de kook. Laat de gelatinebladeren weken in koud water en voeg toe aan de coulis. Laat afkoelen en giet deze frambozengelei op het Jocondedeeg. Leg nog een laag Jocondedeeg op de frambozengelei en giet er een laag citroenmengsel op. Laat de afgewerkte Jocondekoek opstijven in de koelkast gedurende 12 uren. Snij er lange repen uit. Leg op elk bord een reep Jocondekoek. Plaats de krokante koekjes eromheen en leg er verse frambozen bovenop. Garneer met een chocoladekrul, een gedroogd citroenschijfje en een blaadje munt. Dien op met frambozencoulis of chocoladesaus.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier