‘Alsof alles is aangeraakt door de zee’

Syrco Bakker : de talentvolle jonge chef-kok van Pure C. © FOTO'S TONY LE DUC

Een bistro met zicht op zee, superlekker eten en vooral geen stijf gedoe. Daar droomde Sergio Herman van. En dat maakte hij waar in Pure C, aan het strand van Cadzand. Samen met chef-kok Syrco Bakker en fotograaf Tony Le Duc vertaalde hij zijn liefde voor de zee in een uniek kookboek.

Voor Pure C wou ik breken met het klassieke. Een losse sfeer, gewoon goed eten en niet te veel gelul.” Zo vat Sergio Herman, de driesterrenchef van Oud Sluis, in de intro van het Pure C Kookboek de opzet samen. Uiteraard in zijn typische, ongezouten stijl. “Niet het brood vervangen als er nog drie sneetjes liggen. Geen lange verhalen bij de wijn, maar gewoon een fles op tafel zetten. Een salade die aan tafel door de bediening nog even wordt doorgeroerd en gerechten die je kunt delen, zoals mijn favoriete zeebaars in zoutkorst. Dat is hoe ik zelf het liefst eet. Dat is waar volgens mij de toekomst ligt. En dat is wat mijn gasten willen ervaren.”

Dé plek voor zijn droom vond Sergio in het Strandhotel van Cadzand, waar zijn bistro in 2010 opende. Maar wat is een mooi restaurant zonder een goede chef en goede service ? “Heel soms loopt er in je keuken een natuurtalent rond. Syrco was voor mij dat natuurtalent”, schrijft Sergio. “Ik wilde hem graag onder mijn vleugels laten doorgroeien naar zelfstandigheid, naar een eigen idee. Ik heb hem gezegd zijn Indonesische roots te volgen en deze te gekke smaken samen te brengen met de mooie producten uit Zeeland en Vlaanderen.” En het werkt ! Vanaf de eerste dag is het aanschuiven. “Ik ben niet bij Pure C gaan staan als politieagent, dat doe ik in Oud Sluis al genoeg”, zegt Sergio. “Maar mijn visie, stijl van koken en sfeer proef en voel je elke dag in Pure C en dat is meer dan genoeg.”

Het Pure C Kookboek ademt de zee. Het is gelardeerd met paginagrote sfeerbeelden van het Zeeuwse landschap, zee, strand, duinen en van het restaurant, en verzamelt vijftig favoriete recepten van Sergio en Syrco. “Een soort eten dat zich perfect leent voor thuis.” Naast vlees-, vis- en groentegerechten zijn er hoofdstukken met tapas, classics, sweets en cocktails, en een hoofdstuk gewijd aan Syrco’s Indonesische roots. Achteraan staan zeventig basisrecepten (van sausen tot chocolademousse) die geregeld in de gerechten terugkomen.

Pure C Kookboek verschijnt 15 oktober, 39,50 euro (incl. muziek-cd). Te koop in de boekhandel, de horecagroothandel en restaurant Pure C. Online via shop. minestrone.be en www.sergioherman.com

“Een salade die aan tafel nog even wordt doorgeroerd, gerechten die je kunt delen… Dat is hoe ik zelf het liefst eet” Sergio Herman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content