Categorie huiskamerrestaurant

Keuken 7,5 Decor 7

Comfort 7 Service 6,5

Prijs/kwaliteit geproefde menu 7,5

Antwerpen heeft er een nieuw en bijzonder eethuisje bij : Puur Personal Cooking. Het minirestaurant is gelegen aan de as die het nieuwe Justitiepaleis verbindt met het Museum voor Schone Kunsten. Door de komst van het gerechtsgebouw is het leven in de buurt heropgeflakkerd. Kok Steven De Smedt en zijn vader verbouwden eigenhandig een viswinkeltje dat veertien jaar leegstond. Het resultaat mag gezien worden. Zwart is de terugkomende kleur van het fornuis, van de muren, de banken en de kokskleding. Vader is Stevens grootste fan, die vanuit zijn passie voor wijn ook de flesjes voor het restaurant selecteert. Daarvoor klopt hij aan bij Franse wijnboeren van minder gekende domeinen.

Steven zocht naar een persoonlijke formule. Het werd een intiem huiskamerrestaurant, zonder personeel, met rond een glanzend zwart Agafornuis slechts veertien plaatsen. De ruimte is klein en Steven ontvangt zoals hij thuis vrienden ontvangt. Zijn werkdagen zijn lang. Om 8 uur begint hij met de mise en place : brood en koffiekoekjes bakken, ingrediënten schoonmaken en voorbereiden voor de lunch. Omdat hij in zijn eentje kookt en ontvangt, bedient en afruimt, is het belangrijk dat de voorbereidingen zorgvuldig worden gedaan. Stevens werkdag eindigt meestal een stuk na middernacht.

Puur Personal Cooking is een restaurant zonder spijskaart. In principe eet men wat de pot schaft. ’s Middags is dat een lunch van drie gangen voor 30 euro, ’s avonds is dat een diner van vier gangen voor 50 euro. Mocht er iets tussenzitten wat men echt niet lust, dan zijn vervanggerechten beschikbaar. De me-nu’s veranderen om de veertien dagen.

Wij arriveerden ’s avonds en werden culinair verwelkomd met hapjes : soepje van jonge prei en salade van rivierkreeftjes met sinaasappel en espuma van wortel. In het glas kwam een mondvullende L’Almandin, Pic Saint Loup 2005, een zonnige rode zonder hoekjes (28 euro). Het eerste gerecht bestond uit een zomerse salade van gebakken zwezerik met kerstomaat, jamon iberico, naar het bos proevende tahoon-kers en pijnpit. Als tweede gerecht verscheen een stoofpotje van perfect gegaarde paling in smakelijk vocht van bouillon, room, boter, kervel en platte peterselie, goed gecombineerd met groene asperges. Hoofdgerecht was het sappige, vette vlees van lomo met jus van rode wijn, shiitakes, tuinbonen en primeuraardappels. Slechts één van ons tweeën nam een nagerecht : dat werd een frisse tartaar van rauwe rabarber en aardbei met nougatijs. Voor het dessert minder werd de rekening niet aangepast. Vergeten of krenterigheid ?

PUUR PERSONAL COOKING

Edward Pecherstraat 51

2000 Antwerpen

0495 83 24 87

www.puurpersonalcooking.be.

Woensdagmiddag, zaterdag en zondag gesloten.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content