Het Belgische horecalandschap is eentonig, zelfs in een grootstad als Brussel. In Londen, Parijs, Sydney of New York ontmoet je verfrissende nieuwe restaurantformules, die inspelen op ontwakende behoeftes. Lekker gaat daar vaak samen met gezond en vooral met plezier. Nieuwe Brusselse eethuizen zijn meestal geënt op bestaande saaie formules en slechts zelden is er een durver die zijn nek uitsteekt en het aandurft om iets origineels te brengen. Zo’n zeldzame durver is Evan Triantopoulos. De 52-jarige Griek heeft allesbehalve het profiel van een blitse lefschopper. Hij is autodidact in de keuken en toch slaagt hij er al heel wat jaren in om de meest veeleisende lekkerbek naar zijn hoog aangeschreven gastronomisch restaurant Gril aux Herbes d’Evan te leiden (Brusselse steenweg 21, Wemmel, 02 460 52 39).

Evan Triantopoulos begon als jongetje van negen als zaalhulpje in een Grieks restaurant. Later nam hij Assiette au Beurre in Bergen over, waar hij begon als kok met het kookboek van Raymond Olivier in de hand. Hij verhuisde naar Wemmel, waar zijn talent werd ontdekt door topkok Eddie Van Maele. De laatste jaren is de gedreven chef helemaal in de ban van de Franse superkok Alain Ducasse. Evan Triantopoulos trad in de voetsporen van Ducasse door anderhalf jaar terug Switch en Ville te openen (Vlaamsesteenweg 6, 1000 Brussel, 02 503 14 80). Switch betekent omschakelen of veranderen en dat kan in deze hedendaagse stadsbistro op vele manieren. De klant betaalt een vaste prijs en kan zelf een menu samenstellen. Het vertrekpunt vormen elementen (basisproducten) voor het voor-, hoofd- en nagerecht. De gekozen producten kunnen niet alleen naar wens worden bereid – gekookt, gebraden, gestoomd, gerookt, enz. – maar ook worden voorzien van een saus en een begeleiding naar keuze.

Bij Switch en Ville is het niet gebleven : Triantopoulos triomfeert opnieuw met Le Fourneau. Deze keer staat het fornuis als een altaar in de eetzaal opgesteld. Achter de stoof staan de koks en ervoor lopen de obers. Het publiek zit als in een arena op barkrukken rond de avondvullende en levendige ‘culishow’. Om de koks bezig te houden, bestelt men geen gerechten maar gastronomische tapas, die per eenheid of per gewicht worden aangerekend en tussen de 5 à 10 euro kosten.

DELICATE HAPJES

Lekker smikkelen aan de bar : langoustine uit de oven met kruidenboter (5 euro) en gepocheerd ei met kalfsjus in cocotte (5 euro) als eerste hapjes. Daarna keken wij op de kaart en bestelden : aardappelpuree à la Robuchon, luchtig gezeefd met witte bonen en truffel (om duimen en vingers bij af te likken, 5 euro) en in kalfsjus gebraiseerde sint-jakobsnoot (5 euro). Om af te sluiten : poot van Alaskakrab in kruidenboter (10 euro/100 gr) en met het mes versneden tartaar van tonijn (5 euro). Bij deze delicate hapjes kwamen verrassend goede Griekse wijnen, zoals : Moschofilero uit Skouraz, Chardonnay, Domaine Dereskos en een merlotachtige rode uit Skouraz van de saint-georgesdruif (alle drie 3,75 euro per glas).

LE FOURNEAU

Sint-Katelijneplein 8

1000 Brussel

02 513 10 02

Gesloten zondagmiddag en dinsdag.

Reserveren is niet mogelijk.

GASTRONOMISCHE TAPASBAR

Keuken 8

Decor 7,5

Comfort 6

Service 7,5

Prijs/kwaliteit 8

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content