Milaan, dat is niet alleen meubelen, maar ook licht. De grootste fabrikanten tonen er hun nieuwigheden. We knipperden met de ogen en keurden.

E uroluce, de tweejaarlijkse beurs tijdens de Salone del Mobile, is een heuse doolhof van licht: drie tentoonstellingspaleizen gevuld met flikkerende lampjes en lampen, voor binnen en buiten, voor privé-woningen en openbare gebouwen. Je weg vinden tussen al dat licht is allesbehalve eenvoudig. Niet alleen omdat je bijna gegarandeerd verblind raakt, maar ook omdat er in de lichtindustrie veel wordt gestolen, geïmiteerd en gekopieerd, zodat je niet altijd weet wie de toon aangeeft en wie volgt.

Ons favoriete lichtelement vonden we bij Modular, het bedrijf uit Roeselare met het mooiste logo in de lichtindustrie. Square Moon, ontworpen door Luc Vincent, was behalve op de stand van Euroluce ook te zien in het café dat de Stichting Interieur had ingericht naar aanleiding van F3, de minibeurs van vijf Belgische bedrijven en hun gasten.

Andere interessante lampen? In startpositie de Agaricon van Ross Lovegrove voor Flos, een lichtgewicht paddestoel met semi-transparante schelp. Er zit een metalen ring rond, en als je die aanraakt, wordt het licht gemoduleerd.

Nog bij Flos, de Canvas van architect Jean Nouvel (plafond- en muurelementen geïnspireerd door schilderijen) en de Phantom van Marco Ferreri (multifunctioneel lampensysteem met een, ahem, automatisch energiecontrolesysteem).

De jonge Brit Sebastian Bergne ontwierp voor Oluce enkele aantrekkelijke, bijna transparante lampen. Nightcap en Night zijn gemaakt van Murano-glas, met een witgeschilderde metalen basis. Bij Fontana Arte zagen we het Extra Light van de Fransman Christophe Pillet, een vloerlamp in de stijl van Playmobil, en de Duplex van Carlo Tamborini (minimalistische barok). In de showroom van Cappellini hingen de lampen die de in New York verblijvende Nederlandse ontwerpster Marre Moerel vorig jaar al op haar eentje had voorgesteld.

Artemide presenteerde de Atreo en de Deifobo, twee ontwerpen van Jan van Lierde, en de Yang van Carlotta de Bevilacqua, een nieuwe variante in de reeks Metamorfosi: een systeem van fluorescente lichtbronnen en kleurfilters waarmee je zelf gekleurd licht maakt.

Nieuw merk van het moment: Luminara. Roberto Lazzeroni ontwierp een collectie door de jaren ’70 geïnspireerde lampen in dure materialen (bijzondere houtsoorten, onyx, porselein, zijde). Opulent, breedsprakerig en uiteindelijk misschien meer geschikt voor een whiskybar dan voor de doorsneehuiskamer (het goedkoopste model kost anderhalf miljoen lire, de doorsneeverkoopprijs is tien miljoen lire, respectievelijk 30.000 en 200.000 fr.). Onze favorieten: de Steel Flower en de Sun Ra.

Licht is ook en vooral romantiek. Het hartveroverendste lichtmoment was de presentatie van Ingo Maurer in het centrum van Milaan. De Duitse ontwerper deelde brilletjes uit. Door de plastic glazen zag de bezoeker honderden, misschien wel duizenden hartjes. Niet evident voor thuis, maar wel lief.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content