Plezierige restaurants die alleen op het einde van de week open zijn : een nieuw, kosten-besparend fenomeen in de horeca. De formule spreekt zowel professionele chefs als hobbykoks aan.

Weekendzaken in de horeca zijn niet nieuw : in toeristische gebieden vind je tearooms en pannenkoekenhuisjes die alleen in het weekend open zijn. Maar volwaardige restaurants, die maandag, dinsdag, woensdag en soms ook donderdag hun deur gesloten houden om in het weekend volle eetzalen te trekken, is een relatief nieuw fenomeen. Slimme restaurateurs die kunnen rekenen dachten de formule uit. Als je het niet van een zakenpubliek moet hebben, blijven heel wat eethuizen in het begin van de week vaak dagen achtereen leeg. Dan hebben de restaurateurs geen opbrengsten, wel kosten. In afwachting van een zeldzame klant moeten zij fornuis en eetzaal warm houden en het personeel, dat met de vingers draait, iets te doen geven. De koelkasten steken vol lekkers en dat blijft ook niet eeuwig vers !

Om vandaag als restaurant rendabel te zijn, moet men geconcentreerd werken en dat betekent de eetzaal zoveel mogelijk vullen. De kosten van de ingrediënten komen gunstiger te liggen, wanneer er geen afval is. Dat kan wanneer iedereen hetzelfde eet. De meest rendabele weekendrestaurants zijn die waar men uitsluitend met een menu werkt. Dan weet de kok precies wat en hoeveel hij moet inkopen, en kan hij ook efficiënter te werk gaan : saus, bavarois enz. maakt hij in één keer voor al zijn gasten. Met de menuformule verdient de kok meer in kortere tijd. De klant is bereid om zonder spijskaart te werken, zolang hij voor het ongemak van de opgelegde keuze een bonus krijgt. Dat kan zijn in de vorm van superieure producten of van een aantrekkelijke prijs !

De formule van weekendrestaurants spreekt niet alleen professionele koks aan die om familiale of andere redenen het leven aan het fornuis wat rustiger willen aanpakken. Ook gedreven hobbykoks zien er mogelijkheden in om zich, zonder al te veel risico, beslommeringen of stress, met het vak van hun dromen bezig te houden. Beide groepen weekendchefs willen graag nog tijd voor andere zaken overhouden. Ze zijn zich immers bewust van het arbeidsintensieve karakter van de horeca en willen zich niet laten opjagen of noch minder erdoor laten opbranden. Plezier beleven aan hun vak is de belangrijkste motivatie en daar kan de consument op zoek naar een lekker gevuld bord, inclusief een portie amusement, alleen maar wel bij varen.

1. Vaarwel arbeiders- en bediendestatuut

Brasserie Pee verwijst naar de gelijknamige kunstgalerie die Dominieke Vermeir (40) en haar man Jimmy Van Damme (35), zoon van wielerlegende Albert Van Damme, enkele jaren geleden overnamen om er een weekendrestaurant van te maken. Als keukenchef engageerde Dominieke haar gepensioneerde vader Antoon die jaren restaurant hield in Lokeren en alleen voor de weekends opnieuw zijn koksplunje wou aantrekken. Anderhalf jaar combineerden Dominieke en Jimmy een volledige dagtaak als respectievelijk bediende en arbeider met hun weekendrestaurant alvorens ze hun vaste job opzegden. Nu stellen ze samen elk weekend hun keuzemenu voor (35 euro, drie gangen) waarin chef Antoon uitsluitend nobele producten verwerkt. Voor het publiek van overwegend middelbare leeftijd kiest de chef voor klassieke Franse gerechten, waarbij ganzenlever op drie manieren bereid steeds op het schoolbord prijkt. Verder voortdurend wisselende bereidingen met kreeft (supplement 5 tot 7,50 euro volgens de dagprijs), coquilles, jonge tarbot, staartvis, ribstuk en ander stevig lekkers. Wijnen komen uitsluitend uit Frankrijk en worden allemaal zelf ingevoerd. “Maandag is kuisdag, dinsdag en woensdag zijn vrij en donderdag beginnen we met de voorbereidingen voor het weekend”, vertelt Dominieke Vermeir. “We doen dit voor ons plezier en nemen onze tijd voor het werk en voor onze gasten. Ik heb er ook niets op tegen dat gasten in het weekend bij een glas cognac tot drie uur bij de haard blijven zitten. Wij hebben de week om te recupereren en daarom blijven we dit ook graag doen.”

Brasserie Pee, Brielmolenstraat 91, 9160 Eksaarde, 09 348 68 73.

Open vrijdagavond, zaterdag en zondag heel de dag.

2. In de living van de schoonouders.

De 25-jarige Steven Serré heeft geluk gehad met zijn schoonouders. De jonge traiteur brengt in het weekend potten en pannen naar hun woning, waar in de living en orangerie het meubilair aan de kant wordt gezet. Vanuit de bergruimte komen stoelen en tafels, die feestelijk worden gedekt. Steven Serré kookt alleen na reservatie en voor maximum 25 personen. Zijn vriendin dient op en de schoonouders steken een handje toe waar het nodig is. De bezoekers stellen het huiselijke sfeertje op prijs en met een aperitiefje in de hand, onderuitgezeten in de luie stoel, voor de open haard en naast de collectie pluchen beertjes, voelt men zich snel thuis. Steven Serré vindt het als traiteur heerlijk om een heel weekend lang op een vaste plaats te kunnen koken. Kookt hij op locatie bij klanten, dan is hij verplicht om met bakjes te sjouwen. De thuisformule van Culinesse is altijd dezelfde : één menu van vier gangen met aperitief, hapje, wijnen, water en koffie voor 50 euro. Het zijn overwegend oudere mensen, die rust en geborgenheid zoeken, die houden van dit privérestaurant. Alleen de buren zijn minder gelukkig met de komst van het gelegenheidseethuis !

Culinesse, Sterrenlaan 12, 3360 Bierbeek (Korbeek-Lo), 016 38 96 56. www.culinesse.be

3. Kruidige keuken in kunstminnend kader

Hansbeke telt nogal wat markante horecazaken. Eén daarvan is het weekendrestaurant De Bestemming. In feite gaat het om een ontmoetingsplaats van de vzw Vrienden van Hugo die met een permanente tentoonstelling de herinnering aan leven en werk van kunstenaar Hugo De Clercq wil levend houden. Ook niet-leden zijn in dit privérestaurant welkom en betalen een eenmalige kleine bijdrage van 7 euro per tafel. Chef in de open keuken is Kristin Verspeelt (39). Zij genoot een koksopleiding in Spermalie, werkte dertien jaar in een Gents eetcafé en runt sedert 1999 in haar eentje dit landelijk gelegen restaurant. “Ik doe graag alles zelf en wil vooral plezier blijven beleven aan deze intensieve job. Daarom kies ik bewust voor een korte werkweek van donderdag tot zondag en is de zaak alleen ’s avonds open.” Kristin stelt twee menu’s met vier gangen voor (beide 42 euro), maar gasten met kleine honger zijn even welkom voor één of twee gerechtjes. Zij houdt van een keuken met verse kruiden waarvoor ze een eigen tuintje aanlegde, werkt graag met veel groenten en legt bijvoorbeeld zelf ook zuurkool in. De Marokkaanse en de Thaise keuken genieten haar voorkeur en zij aarzelt niet om haar Frans-Italiaanse basis ermee te verrijken.

De Bestemming, Warandestraat 28, 9850 Hansbeke, 09 371 86 73.

’s Avonds open van donderdag tot en met zondag, zondagmiddag ook

open na reservatie.

4. Bescheiden huiskamerrestaurant

Hobbykok Yuna Bertrand (34) droomde van een eigen zaak waar ze op zichzelf en stressvrij zou kunnen werken. Daarom koos ze voor een weekendeetgelegenheid die alleen ’s avonds open is : De Garderobe. Ook al deed ze een paar jaar praktijkervaring op in een druk beklant restaurant, toch beschouwt ze zichzelf nog altijd niet als een echte chef. Daarom doopte ze haar eind vorig jaar geopende zaak niet restaurant maar table d’hôte. Het bescheiden huiskamerconcept vond onderdak in een rijtjespand in het oude centrum van Mortsel. Gasten komen binnen in de living waar ze kunnen aperitieven voor ze plaatsnemen aan één van de zes tafeltjes. Yuna werkt in de open keuken zonder menu en biedt steeds twee tot drie voorgerechten (minder dan 10 euro), vijf hoofdgerechten (15 tot 18 euro) en twee desserts (7 euro) aan. Zelf houdt ze van tournedos, die altijd op het krijtbord vermeld staat en die wisselend een Franse, mediterrane of oosterse toets meekrijgt. “Ik had eerder een jonger publiek verwacht die voor één gerecht zou binnenkomen maar ik zie vooral veertigers en vijftigers die voor drie gangen kiezen. Ik heb mijn gerechten en kookstijl al wat aangepast.”

De Garderobe, Wouwstraat 29, 2640 Mortsel, 03 297 66 25.

Open van donderdag tot zondag van 18 tot 22 uur.

5. Op zoek naar vervlogen tijden

Buitenbeentje onder de weekendrestaurants is de gastentafel De Steenoven in Varsenare. Chef Mariane Cuvelier (49) ontvangt maximaal tien gasten, alleen na reservatie, en vooraf wordt het menu doorgesproken. Ze heeft een boontje voor ouderwetse gerechten zoals eenvoudige stoofschotels met kip of konijn en haar nostalgisch dessertenrepertoire omvat smeuïge rijsttaart, fijn appelgebak en creaties met seizoenfruit. Aardappelgerechten serveert Maraine niet omdat zij commercieel gezien geen restaurant uitbaat. Dat heeft ze wel gedurende meer dan twintig jaar gedaan en na een ruststop van tien jaar om haar kind groot te brengen, nam ze sinds kort met deze afgeslankte formule de draad weer op. “Ik wil mensen in mijn huiskamer ontvangen en mij bezighouden met wat ik het liefst doe, namelijk lekker authentiek eten klaarmaken zonder artificiële additieven of poedertjes.” Haar menuprijs symboliseert haar ‘onmercantiel’ engagement. Voor aperitief met hapjes, soep met brood of een salade, sudderhoofdgerecht, dessert, koffie, wijnen en water vraagt zij 30 euro.

De Steenoven, Gistelsteenweg 157, 8490 Varsenare, 050 38 60 84.

Open vrijdag, zaterdag en zondag en alleen na reservatie.

6. Wijnfanaat met creatieve terroir-keuken

Het alternatieve, ‘creatieve’ eethuisje Fond Fumet is te vinden in een oude afspanning in twee boerenhuisjes. Binnen wacht huiselijke gezelligheid. In de in elkaar overlopende eetkamertjes staan zeven tafels, waar plaats is voor maximum 26 gasten. Oude vloeren en muren, gekwast in warme tinten, brengen sfeer. In het salonnetje brandt het houtvuur. In het achterhuis is een open keuken met een pracht van een Moltenifornuis. Bij de keuken staat een gastentafel met uitzicht op de tuin, waar kippen scharrelen en konijnen rondhuppelen. Eigenaars Jürgen Maene en Veronique Delbar doen het op hun manier : zij proberen het leven inhoud te geven. Eetbaar keukenafval is voor de kippen, die als dank heerlijke eitjes leggen. De twee kozen ervoor om hun restaurant slechts van donderdag tot zondag open te houden. Daardoor blijft er in de week ruimte voor andere liefhebberijen en is er geen gevaar om in routine te verzanden. Jürgen Maene is maître sommelier, geeft op weekdagen wijnles en houdt voordrachten over wijn. Daardoor is hij verplicht om zich permanent bij te scholen. Fond Fumet heeft een beknopte spijskaart met vijf creatief-landelijke voor-, hoofd- en nagerechten. Er is een driegangenmenu voor 40 euro (met wijnen 50 euro) of een menu ‘Wandeling door de kaart’ voor 60 euro, wijnen inbegrepen. Zondag is er familielunch (45 euro, aperitief inbegrepen).

Fond Fumet, Rekkemsestraat 224, 8510 Marke, 0484 695 695 of 0497 459 304. www.fond-fumet.be. Open middag en avond op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Kredietkaarten worden niet aanvaard.

7. Vlaamse kost boven op de berg

Het romantisch nestje, gebouwd op een van de heuvels van de Vlaamse Ardennen, werd opgetrokken in 1783. Het lemen huis met vakwerkgevel en rieten dak behoorde bij een boerderij en werd tien jaar terug omgedoopt tot het restaurant Het Genot op den Berg. Binnen wachten twee knusse eetkamers, versierd met oude gebruiksvoorwerpen. Er is een serre aan de keuken, waar men privé eet. Aan de voorkant is een riant terras met zicht over de wijde omgeving. Yolande Van Hautegem staat aan het fornuis en haar man, die ingenieur elektronica van beroep is, ontvangt, serveert en bewaakt een wijnkaart met 400 referenties. Omdat de zaken goed gaan, kreeg Yolande hulp van kokkin Dominique Van Grembergen. De twee dames gaan professioneel te werk, trekken fonds, bereiden eigenhandig frieten en kiezen voor een conservatief, uitgesproken Belgisch repertoire. Specialiteiten zijn gebakken zeetong van 350 gram (26 euro), côte à l’os van een kilo met bearnaisesaus (49 euro voor twee) en Vlaams stoofpotje (15 euro). Er is een maandmenu van drie gangen voor 30 euro en een feestmenu van vier gangen voor 42 euro. De bezoekers komen vooral uit Oudenaarde en zijn meestal wat ouder.

Het Genot op den Berg, Bovenstraat 4, 9680 Maarke-Kerkem, 055 30 35 56.

Open van donderdag tot en met zondag, doorlopend van 12 tot 21 uur.

www.genotopdenberg.be

8. Mediterrane en oosterse invloeden

Bruno Matthys en Marie Cloquet verbouwden een gordijnenwinkel uit 1956 tot hedendaags weekendrestaurant. Het opvallende gebouw met glazen gevel en tussenverdieping was een halve eeuw geleden opvallend modern. Uit respect voor de vooruitstrevende architect bleef zoveel mogelijk bij het oude. Zelfs de muurspots zijn origineel en om de gevel puur te houden is er geen uithangbord. Achter in de open ruimte kwam een open keuken, waar jonge mensen, onder leiding van Marie Cloquet, naar hartenlust kokkerellen. Het repertoire is gevarieerd en op de spijskaart ontdekt men mediterrane en Aziatische invloeden. Eenvoudige maar smakelijke producten zoals linzen, aardpeer, kikkererwten en polenta krijgen een ereplaatsje en het aanbod aan vegetarische gerechten is ruim. Voor een à la carte-maaltijd moet u rekenen op 40 euro per persoon. Goedkoper kan ook : op vrijdag- en zaterdagmiddag is er een lunch met voor- en hoofdgerecht en koffie of thee voor 13 euro. Jour de Fête is alleen op vrijdag en in het weekend open, zodat de eigenaars zich tijdens de week met andere zaken kunnen bezighouden. Marie groeide op in het restaurant van vader en oom (Coorenmetershuys), studeerde schilderkunst en staat op weekdagen bij de schildersezel. Bruno houdt zich dan bezig met het familierestaurant Aperto-Chiuso. Jour de Fête is een jaar geopend en oogst succes. Alleen zondagavond is er soms nog plaats vrij. Zondagavond moet de koelkast leeg en kan het gebeuren dat gerechten niet meer voorradig zijn. Wat er op het eind van het weekend over is, wordt de volgende dagen zelf opgegeten.

Jour de Fête, Brusselsepoortstraat 38, 9000 Gent, 09 233 66 45.

Open van vrijdag tot en met zondag.

9. Thuis in een privékasteeltje

‘Spontane keuken’ staat er onder de naam van het restaurant op het visitekaartje. Het weekendrestaurant is ondergebracht in het huis van een vrederechter. Het minikasteeltje werd gebouwd in 1902 en heeft een ziel. Voor de eigenzinnige kok Peter Vereecke is het de ideale locatie om in het weekend maximum 24 gasten te onthalen. Peter Vereecke is de zoon van een banketbakker. Hij liep koksschool in Koksijde en volgde stages in toprestaurants in Frankrijk, Zwitserland en België. Peter is eigenlijk een zaalman, die het schopte van commis tot maître d’hotel. Hij ging wijncursussen volgen en werkte als consultant bij de opzet van nieuwe projecten. Het weekendrestaurant in eigen huis was een lang gekoesterde droom. De gelijkvloerse verdieping van het oude huis heeft twee in elkaar overlopende, sober gedecoreerde eetvertrekken en een salon met raam naar de keuken. Er is een kleine serre met druivenranken met zicht op de oude tuin en een beschermd terras met zicht op Mater en een stukje van de Vlaamse Ardennen. Pierre pour les Amis heeft geen spijskaart en geen wijnkaart. De gasten eten allemaal hetzelfde en starten met een glaasje champagne en twee kleine hapjes. Daarna komen vier gerechten met bijpassende wijnen. En dat voor 70 euro per persoon. Peter Vereecke kookt spontaan, vanuit een buikgevoel. Hij gebruikt geen boter of room en zo weinig mogelijk suiker. Hij stelt zelf aan tafel het menu voor en brengt het eten eigenhandig vanuit de keuken naar de eetzaal. Op weekdagen geeft hij ook wijn- en kookles.

Pierre pour les Amis,

Dorpsstraat 46, 9667 Horebeke, 055 20 68 61.

Open in het weekend en alleen na reservatie.

10. Een nieuwe start op de boerderij

Textielproducent Jan Van Poortvliet (57) verkocht zijn zaak om samen met echtgenote, kindertherapeute en hobbykok Manon (42) een droom te realiseren. Het echtpaar kocht een traditionele Haspengouwse vierkantshoeve, gelegen tegenover het bekende wijnkasteel in Genoelselderen, en restaureerden deze gedurende anderhalf jaar tot restaurant, woonst en consultatielokaal. Het eethuis kreeg de naam Sapere. Manon blijft zich tijdens de week verder ontfermen over kinderen met gedragsstoornissen en psychische problemen. In het weekend staat ze in haar bescheiden maar functionele keuken terwijl Jan onthaal en bediening verzorgt en ‘mondiaal’ wijnadvies verschaft bij de verschillende keuzemenu’s (35 tot 50 euro, zonder wijnen). Manon volgde ter voorbereiding van het nieuwe avontuur een koksopleiding. Manon en Jan nemen hun job serieus, uit eten gaan moet in de eerste plaats een ontspanning zijn. “We doen dit voor ons plezier. Maar wil je het goed doen, dan blijft het zwaar. Daarom zijn we alleen in het weekend open”, aldus Manon. Zij werkt het liefst met biologische producten, groenten uit eigen streek en kiest voor vis en vlees duidelijk voor de betere leveranciers. Coquilles zijn haar lievelingsingrediënt en zij durft het aan om bijvoorbeeld kabeljauw met rundstoofvlees harmonieus te combineren.

Sapere, Kasteelstraat 26, 3770 Genoelselderen-Riemst, 012 24 13 312,

restaurantsapere@skynet.be, www.restaurantsapere.be.

Vrijdag en zaterdag open vanaf 18 uur, zondag doorlopend vanaf 12 uur. Andere dagen alleen na reservatie voor groepen van 10 tot 40 personen.

11. Tiengangenmenu in Toscaans paleis.

Vader had een restaurant aan de Gentse Korenmarkt en vond dat je als restaurateur vele uren moest kloppen. Hij kwam met het idee om een eethuis te beginnen waar men in het weekend alle zeilen hijst. Vijftien jaar terug zijn vader Lootens, zoon Lieven en zijn vrouw Isabelle Brasseur als pioniers begonnen in het huis waar ook de voorouders woonden. Lieven studeerde sportwetenschappen en behaalde daarna het diploma van restaurateur. Door zelfstudie ontwikkelde hij zich verder tot een bekwame kok, die de laatste technieken kent. Zijn vrije dagen gingen al die jaren naar de verbouwing van het huis en naar bezoeken aan toprestaurants in binnen- en buitenland. Zo werd ’t Aards Paradijs een bijzonder plekje dat zijn naam waardig is. In het weekend wordt in de orangerie, de serre en de rotonde smakelijk en op niveau gegeten van moderne fijnkost. Vanuit alle hoeken heeft men zicht op de open keuken, waar zich schilderachtige taferelen ontplooien. ’t Aards Paradijs heeft geen spijskaart. Er wordt alleen een tiengangenmenu voor 65 euro (95 euro met dranken) geserveerd. Lieven Lootens is trots op zijn realisatie maar is ook een beetje gefrustreerd, omdat Michelin weigert sterren uit te delen aan weekendrestaurants. In de Knack restaurantgids staat ’t Aards Paradijs vermeld met één garde en daar mag best een tweede bijkomen !

’t Aards Paradijs, Merendreedorp 65, 9850 Merendree, 09 371 57 56,

www.aardsparadijs.be.

Open vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag en -avond.

12. Meer dan dertig jaar wilde paling

Uitbaatster Anne Everaert (47) zweert al meer dan dertig jaar bij wilde paling. Haar restaurant ’t Oud Scheepken, op de grens tussen Eksaarde en Zaffelare, trekt elk weekeinde een gevarieerd publiek dat uit is op de fijne smaak van deze amfibie. Uit Amerika of Scandinavië geïmporteerde levende paling, bereid in het groen, gebakken, op Provençaalse wijze, met roomsaus (20 euro) of met garnalen (22 euro) maakt het grootste deel van haar omzet uit. “Om voldoende tijd te hebben voor mijn kinderen heb ik van in het begin voor een weekendrestaurant gekozen”, vertelt Anne. “Het gros van mijn klanten gaat toch sowieso op het einde van de week uit eten.” In ’t Oud Scheepken is alleen plaats voor wilde paling omdat deze minder vettig is dan kweekpaling en vaster en smaakvoller, fijner vlees oplevert. “Dikke, vette paling van twee tot drie exemplaren in een kilo zal je hier niet vinden”, zegt de gastvrouw. Ook voor de filet pur (20 euro), die samen met wekelijkse seizoensuggesties het voornaamste alternatief op de kaart vormen, kiest ze niet voor vlees van dikbilrunderen maar wel voor minder gespierde rassen die meestal smaakvoller vlees opleveren.

’t Oud Scheepken,Rechtstraat 444, 9160 Eksaarde, 09 355 73 53.

Open van donderdag tot zondag.

13. Te zoeken met de ‘pilelamp’

Het heuvelachtige Pajottenland herbergt menig schilderachtig groen plekje. In de Paddenbroekstraat in de buurt van Gooik bloeit er van donderdagavond tot en met zondagavond iets moois. Op die dagen houden kok Lode Dalle en zijn dame Christa Heremans hun idyllische eethuis ’t Zwart Schaap open. Lode weet wat koken is : hij werd gevormd bij de grote Michel in Groot-Bijgaarden en trok naar de Elzas. Daar ontdekte hij met Christa landelijke herbergen en ontstond het idee om op een afgelegen plaats in België een restaurant zonder wegwijzers te openen, dat met een pilelamp (zaklamp) te zoeken is. ’t Zwart Schaap biedt ongedwongen gezelligheid voor ouders en kinderen, gecombineerd met lekker eten. Binnenkomen doe je via de varkensstal en eten doe je in de centrale schuur, waar zo min mogelijk werd veranderd. Lode kiest voor bioproducten en presenteert drie menu’s en een vegetarisch menu (van 40 tot 55 euro met wijn), waarvan de gerechten ook afzonderlijk te bestellen zijn.

’t Zwart Schaap, Paddenbroekstraat 9, 1755 Gooik, 054 56 88 62.

Donderdag, vrijdag en zaterdag van 18 tot 21.30 uur, zondag van 12 tot 14 en van 18 tot 21.30 uur. ’s Zomers kan men buiten eten.

4.

+

5.

Willem Asaert en Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content