ALLE BEWEEGREDENEN ZIJN GOED

Herman Brauner : "Bewegen is een kwestie van zelfrespect." © Karel Duerinckx

Bent u ook al aan de fitness ? In 2006 waren we met een vierhonderdduizend Belgen aan het zweten. Vandaag zijn we met meer dan een half miljoen.

Het begon allemaal in de fluorescerende jaren tachtig. Toen transformeerde Jane Fonda van Bar- barella tot gezondheidsgoeroe en verkocht ze haar VHS-tapes over fitness en aerobics als zoete broodjes. Dat was Amerika. Nuchtere Europeanen lieten zich minder snel overtuigen om zich in strakke, veelkleurige pakjes te hijsen. Tiffany Stevens van M4TERIA-fitnessclub : “Eind jaren negentig brak fitness dan toch stilaan door in België. Er zijn natuurlijk altijd freaks en fanaten, maar de meesten die er vandaag mee starten, willen zich gewoon beter in hun vel voelen. Gezond is het nieuwe cool.”

MOVE TO LIVE

Lieven Maesschalck behandelt als kinesitherapeut verscheidene nationale en internationale topsporters. “Move to cure” is zijn lijfspreuk, zijn praktijkruimte over het MAS in Antwerpen ziet eruit als een heuse fitnesszaal. Is het ook “move to feel good” ? Maesschalck : “Lopen, fitness, yoga, zwemmen – elke bewegingsvorm heeft een grote en positieve impact op je slaap- en concentratievermogen. Dat is wetenschappelijk bewezen : bewegen draagt bij tot verbeteren van het immuniteitssysteem, om de innerlijke weerstand te verhogen, het hormonaal systeem wordt geoptimaliseerd, het respiratoir systeem krijgt meer zuurstof, er komen die fameuze endorfines vrij. Het is een totaalpakket. Bovendien kun je preventief een heleboel problemen aanpakken – rugklachten of ouderdomskwalen bijvoorbeeld. Ook de geneeskunde begint erop in te spelen : diabetes- en kankerpatiënten bewegen op doktersvoorschrift. Maar je moet het wel gedoseerd doen. Je moet je lichaam volgen en respecteren.”

Goedele Leyssen, Body & Mind Alignment Coach en schrijfster van Boost en Balans heeft het in die zin over evenwicht : “Zodra het woord ‘fanatiek’ valt, denk ik ‘nee’. Het gaat over je balans vinden, je limieten leren kennen en er op een gezonde manier mee leren omgaan.”

Iedereen heeft haar of zijn ‘beweegredenen’ om dat zweet te laten gutsen : spieren versterken, rugproblemen, de conditie verbeteren, leniger worden… Na wat heen-en-weer aan de grote poort loop ik het fris ogend fitnessoord binnen. “Wat kan ik hier allemaal doen ?” Het aanbod is enorm. Te veel, net nu ik op zoek ben naar evenwicht en balans in mijn leven. Bodypump, Pilates, Yoga zus en Yoga zo, Bodycombat, Sh’bam, Zumba, HIIT, Animal Flow, Bootcamp, Crossfit, Crossgym,… Gelukkig is er Tiffany Stevens om me op weg te zetten : “De verschillende fitnessrages ? Het is zoeken naar wat de blijvers zijn en vooral : welke van die nieuwigheden resultaat geven. Taibo is er een die snel opkwam, maar intussen weer heeft afgedaan.” De ene hype volgt de andere op. Eigenlijk is het steeds hetzelfde in een nieuw kleedje. Of wat dacht u van Surfset Workout ? Dat is surfen op het droge zonder dat je één centimeter vooruit gaat : een surfplank, waarop je de oefeningen doet, vastgevezen op een stuk rubber. Het resultaat : de spieren waarmee je je evenwicht houdt, trainen. En dat doe je dus ook met de Bosu Ball, het plastic evenwichtskussen dat u vindt bij de betere kinesist of uw old-school fitnessclub.

In de praktijk van Maesschalck liggen eenvoudige yogamatten naast de meest hightech fitnessapparaten. Maesschalck : “Met onze huidige levensstijl hoeven we eigenlijk niet meer op twee benen te staan, we kunnen alles zittend doen. Maar daarmee wordt ons motorisch systeem niet geprikkeld. Mensen denken dat ze veel extra moeten gaan doen. Dat hoeft niet, in het dagelijkse leven kun je bijvoorbeeld op cardiovasculair niveau al een heleboel zaken doen. Te voet naar de bakker gaan, met de fiets een pint gaan pakken, trappen lopen in plaats van in de lift te springen.”

Bij Goedele Leyssen horen we eenzelfde geluid : “Je hoeft inderdaad niet de laatste fitnesshype te volgen om je lichaam in conditie te houden. Je kunt met heel eenvoudige middelen trainen : ballen, kleine gewichten, buizen om je aan op te trekken. Met je eigen lichaamsgewicht aan de slag gaan, is de beste manier om niet over je grenzen te gaan. Vandaar ook het succes van Crossfit, de Indiana Jones-aanpak, een parcours met klimtouwen en -rekken.” Wil je het maximum halen uit je looptraining of fitnesssessie, dan is het belangrijk om te beginnen bij de ademhaling. “Focussen op je ademhaling helpt je om vol te houden als je het tijdens je workout benauwd krijgt en het geeft je extra kracht en energie. Door bewust te leren ademhalen vanuit de buik krijg je bovendien meer controle over je gevoelens en je gedrag.” Dus even concentreren op die buik : je masseert je ingewanden en je ontspant. En in en uit en in en uit.

START TO MOVE

Goedele Leyssen : “Als je een gezond levenspatroon hebt met beweging en gezond eten, kun je af en toe je glas wijn drinken en je steak eten. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen. De volgende dag extreem gaan sporten, detoxen of jezelf uithongeren om ‘boete te doen’ brengt je uit balans en keert zich tegen je. Een gezond lichaam kan er perfect mee om dat je een viertal keer per maand gewoon doet waar je zin in hebt.”

Tiffany Stevens heeft het over de 80-20-regel : voor 80 procent gezond leven, op je voeding letten en bewegen, voor 20 procent de Bourgondiër in jezelf loslaten – de zogenaamde cheat days. Daar kunnen wij ons allemaal in vinden – of misschien toch proberen die percentages te benaderen.

Maar hoe beginnen we eraan ? Maesschalck : “Een personal coach heb je niet direct nodig – op het internet vind je interessante trainingsprogramma’s, daarnaast zijn er talloze apps die je ook op gebied van voeding begeleiden, want je moet de motor met de juiste brandstof voeden natuurlijk. Het is belangrijk, vind ik, dat je begint te sporten in een toffe sociale omgeving. Doe het met vrienden – zo push en motiveer je elkaar : de opgestoken duim, ‘Top !’, de schouderklop, dat aspect is heel belangrijk. Start to run, fitness, wandelen, zwemmen, doe iets. Als je resultaat wil, moet je minimaal twee à drie keer per week bewegen. En regelmaat, heel belangrijk, ook op reis : een paar oefeningen in de hotelkamer, de stad in met een gehuurde citybike of gewoon in het park, een goeie ouwe fitometer.”

Leyssen : “Iedereen moet zoeken wat voor hem of haar mogelijk is. Tegen je zin naar de fitness gaan, is gedoemd om te mislukken. En zoals het spreekwoord zegt : alle begin is moeilijk. Wil je echter een gezond lichaam en je goed voelen, dan is op de sofa blijven liggen geen optie. Geef jezelf de kans om het positieve effect te voelen dat sporten op je lichaam heeft.”

www.m4teria.com, www.movetocure.com, www.livewithgrace.com

Door Steven Graauwmans & Foto’s Karel Duerinckx

Goedele Leyssen “Zodra het woord ‘fanatiek’ valt, denk ik ‘nee’. Het gaat over je balans vinden, over je limieten leren kennen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content