Alice Waters

© courtesy of the author

Alice Waters is the queen of local food. In 1971 opent ze in Berkeley, Californië haar restaurant Chez Panisse. Als voorvechtster van de Local Food Movement is haar filosofie: vers, lokaal en in ’t seizoen. Koken doet ze met biologische seizoens-producten die ze koopt bij lokale boeren. Vandaag werken chefs en kwekers vaker nauw samen en is het al iets makkelijker om eten op je bord te krijgen dat recht van het veld komt, maar veertig jaar geleden was zo vastberaden kiezen voor deze aanpak revolutionair. Alice zette dus een beweging in gang die tot de dag van vandaag andere chefs blijft inspireren.

Omdat Alice wil dat ook kinderen bewuster leren omgaan met eten, legt ze begin jaren negentig een tuin aan op de speelplaats van de lagere school bij haar in de buurt. Daar waar vroeger beton lag, zijn vandaag meer dan 100 seizoensgroenten, kippen en fruitbomen te vinden. Elke leerling werkt een paar uur per week in de tuin en krijgt ’s middags een lunch met zelfgekweekte groenten voorgeschoteld. Dit project is intussen uitgebreid naar scholen over heel Amerika.

Lees: Alice Waters & Chez Panisse: The Romantic, Impractical, Often Eccentric, Ultimately Brilliant Making of a Food Revolution, de biografie van Alice Waters die meteen ook een geschiedenis van de local food movement is. Kijk: De video van Munchies op YouTube over de Edible Schoolyard NYC, waarin je ziet hoe kinderen uit Harlem zaaien, oogsten, koken en eten uit hun schooltuin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content