VERLEGEN

Verlegenheid komt in vele gradaties voor. Maar er zijn zo van die situaties die verlegen mensen steevast trachten te vermijden : alleen naar een fuif gaan, bijvoorbeeld, of een volle zaal binnenkomen, in de biblioteek naar een boek vragen, tijdens de vergadering het woord nemen… Bij voldoende belangstelling wil de Vereniging voor Verlegen Mensen vzw eind september in diverse Vlaamse steden kursussen opstarten. Gedurende 21 avonden wordt je zelfvertrouwen stapsgewijs aangesterkt. Je oefent sociale vaardigheden en een assertieve lichaamshouding. Deelnemen kost 1250 fr.

– Info : Vereniging voor Verlegen Mensen, Postbus 187 in 2200 Herentals. tel. (03) 773.48.27 na 18 uur, vragen naar Eddy.

MIME

De manier waarop iets gezegd wordt (non-verbale informatie), beklijft meer dan wat er (verbale informatie) gezegd wordt. De non-verbale taal is ook de eerste taal die we als kind leerden en daar blijven we voor een groot deel onze informatie uithalen. Op 30 september start de Stichting Integratie Gehandicapten vzw met een kursus mime als lichaamstaal voor ouders van doven of slechthorenden, hulpverleners en andere geïnteresseerden die meer willen doen met hun lichaamshouding en -taal, gelaatsexpressie en ontspanning. Vijf zaterdagnamiddagen kosten 1500 fr. Inschrijven vóór 15 september.

– Info : Stichting Integratie Gehandicapten vzw, Kerkham 1 (bus 2) in 9070 Destelbergen. tel. (09) 238.31.25.

SEIZOENOPENER

In het kultureel centrum van Hasselt opent hoogleraar politieke wetenschappen Kris Deschouwer op 19 september (20 uur) het kursusseizoen van de Limburgse Volkshogeschool met een lezing over “elementen voor de samenleving van de 21ste eeuw”. Zijn aandacht gaat naar de groeiende individualizering in onze samenleving en de socio-kulturele, politieke en ekonomische gevolgen daarvan. Inhoud en vorm die aan gezin en carrière worden gegeven, laten ruimte voor meer persoonlijke keuzevrijheid. Vrijheid betekent echter ook verantwoordelijkheid. Na de lezing kan je het kursuspakket van de Limburgse Volkshogeschool inkijken. Of je kan nu al de brochure aanvragen. Alles is gratis behalve de kursussen uiteraard.

– Info : Limburgse Volkshogeschool, Geraetsstraat 25 in 3500 Hasselt. tel. (011) 22.76.24.

KINESIOLOGIE

Kinesiologie is een uiterst eenvoudige en efficiënte spiertestmetode. Uitgangspunt van deze techniek is dat het lichaam weet wat het nodig heeft en dat het behalve een fysiek ook een emotioneel geheugen heeft. De spiertest geeft aan welke korrektie (bijvoorbeeld kleurterapie, oefeningen,…) het lichaam kiest om zijn natuurlijk evenwicht te herwinnen. Op de opendeurdag van 17 september (13 u.30 tot 19 uur) geeft Else M. Kielland een lezing en een demonstratie (15 uur). Zij past de 3-in-1-kinesiologie toe om stress te reduceren, leer- en leesmoeilijkheden op te lossen en om het kontakt met jezelf en anderen te verbeteren. Op 30 september en 30 oktober start ze met een tweedaagse basiskursus in De Pinte, op 7 oktober in Berchem. Twee dagen les kosten 3500 fr., syllabus inbegrepen.

– Info : Kinesiologiecentrum, Else M. Kielland, Florastraat 8 in 9840 De Pinte. tel. (09) 282.47.08.

FOTOGRAFIE

Luce Picta bestaat uit vier bevriende fotografen die gefascineerd zijn door de in onbruik geraakte ontwikkelingsprocédés en hun omvangrijke expressiemogelijkheden. Op 14 en 15 oktober geven ze hun passie door in een workshop waarin onder meer volgende technieken aangeleerd worden : pinhole camera, (broom)oliedruk, zoutdruk, kallitypie, gomdruk,… De workshop in Brugge kost 2500 fr. per dag of 4000 fr. voor beide dagen. Meld vooraf of je al dan niet ervaring hebt met fotografie en welk procédé je voorkeur wegdraagt. Inschrijven vóór 16 september. De docenten stellen de hele maand oktober tentoon in Foto-Art Gallery (Nieuwe Gentweg 148 in Brugge).

– Info : Luce Picta, Maalse Steenweg 120 in 8310 Brugge. tel. (050) 36.34.16.

DANS

Mieke Huybrechts start in Mol op 18 september met een kursus kreatieve dansexpressie voor volwassenen, waarin het aksent ligt op de persoonlijke danskreatie, het dansplezier en -beleving. Op 25 september begint zij met een kursus die zich richt tot begeleiders van kleuters/kinderen. De kleuterbegeleiders leren dan hoe ze het dansplezier en de kreativiteit van kinderen kunnen stimuleren en hoe ze daar zelf ook nog van kunnen genieten. en voor volwassenen. Beide kursussen lopen tot eind juni (tweewekelijks) en kosten slechts 3500 fr.

– Info : Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk, Baron van Eetveldeplein 3.1b in 2400 Mol. tel. (014) 31.70.61.

ANTIEK

In Diest leer je vanaf 25 september de verschillende soorten porselein en hun merktekens kennen. Je oefent in het herkennen van herkomst, autenticiteit en ouderdom van porselein. Acht namiddagen kosten 6400 fr. (syllabus in). In de workshop antiek meubilair (26/9) leer je stijlen en houtsoorten herkennen en antiek taxeren. Vijf namiddagen kosten 4800 fr. (syllabus in). Meubels stofferen (26/9) en meubelrestauratie (29/9) horen eveneens tot de mogelijkheden. Kostprijs 7000 en 7900 fr. voor 8 of 10 avondlessen.

– Info : Centrum voor Kunst en Restauratie, Begijnhofpoort in 3290 Diest. tel. (013) 31.15.29.

ANNE GEERTS

Antiek porselein herkennen en taxeren : je kan het leren in Diest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content