WERKVAKANTIE

vzw Joka zoekt jongeren vanaf 17 jaar die tijdens de vakantie vrijwillig minder-validen of bejaarden willen bezoeken in rust- en andere tehuizen. De instelling zorgt voor kost en inwoon. Nu inschrijven.

vzw VIA-IJU gaat ervan uit dat mensen over grenzen, talen en kulturen heen konstruktief kunnen samenleven zonder naar geweld te grijpen om hun problemen op te lossen. Jaarlijks stuurt VIA-IJU jongeren (vanaf 17 jaar) naar internationale werkvakantiekampen. Tegen kost en inwoon doen ze sociaal werk als bouwen, animeren en begeleiden van bejaarden, gehandicapten of kinderen. De werkkampenbrochure 1995 met méér dan 600 werkvakanties ligt klaar.

– Info : vzw Joka, Guimardstraat 1 in 1040 Brussel, (02) 511.42.55. vzw VIA-IJU, Draakstraat 37 in 2018 Antwerpen, (03) 235.94.19.

KULTUURDAG

Op 22 april organizeert het Cultureel Jongeren Paspoort een open kultuurdag in Gent. Onder het motto “plamuur het gat in je kultuur” kunnen jongeren tot en met 25 jaar gratis deelnemen aan diverse workshops : Indische dans, graffiti, musical, buikdans, taiji, tapdans, Argentijnse tango, bio-energetika, 16de-eeuwse dansen, volksdans en moderne dans. Vooraf reserveren is nodig. Teatervoorstellingen en koncerten kosten die dag slechts 150 fr. Nu reserveren.

– Info : CJP, Sainctelettesquare 19 in 1210 Brussel, (02) 203.02.00.

RUANDA-DAG

Zaterdag 22 april organizeert Derde Wereldraad Brugge vanaf 15 uur in de Balsemboom (Ganzestraat 33) in Brugge een infonamiddag over de gebeurtenissen in Ruanda. Ooggetuigen (o.a. werkzaam voor Vredeseilanden, ontwikkelingssamenwerking…) vertellen er hun verhaal. Zana Etambala, een Zaïrees die in West-Vlaanderen woont, geeft zijn visie op de beeldvorming van en de rol van het Westen in Afrika. Na het namiddagdebat volgt een avondfeest dat geopend wordt met een optreden van de Ruandese dans- en zanggroep Isamara. Inkom : 250 fr. (100 fr. dag + 150 fr. avond).

– Info : Derde Wereldraad Brugge, Oostmeers 105 in 8000 Brugge, (050) 44.82.44.

GEZOND

De Vlaamse Vereniging voor Natuurlijke Hygiëne vzw leert op 30 april (9 u.30) aan de hand van een gezondheidsdag hoe je een leven lang fit kan blijven. In de voormiddag geeft dokter De Greef een voordracht over de funkties van een gezond darmstelsel. Na een fruitmaaltijd verduidelijkt dokter Discart wat osteoporose is en of dieet en melkgebruik iets kunnen verhelpen aan botbreuk. Tot slot legt homeopate Oliviers de basisprincipes van homeopatie uit. Deelnemen aan deze dag kost 500 fr. (250 fr. voor kinderen jonger dan 10 jaar). Er wordt voor kinderopvang gezorgd.

– Info : Vlaamse Vereniging voor Natuurlijke Hygiëne vzw, Postbus 31 in 2970 Schilde, (03) 645.32.67 (na 18 uur).

RACISME

Gesteund door 21 verenigingen organizeert de werkgroep Psychoterapeuten en trainers over Racisme op 14 mei in Wilrijk (Groenenborgerlaan 149) een symposium met als titel “Gevaarlijk normaal. Racisten : dat zijn de anderen”. Trainers en psychoterapeuten vertellen vanuit hun eigen ervaring en visie hoe zij met alledaags racisme gekonfronteerd worden en hoe brave burgers een “zwart schaap” zoeken om de eigen schaduwkanten op te projekteren. Racisme wordt gevoed door angsten, onzekerheden en overlevingsstrategieën. Voor die laatste drie “problemen” worden terapeuten en vormingswerkers ingeschakeld. Laatstgenoemden zien dus ook oorzaken en gevolgen van racisme en willen met deze dag een maatschappelijk signaal geven. Welke suggesties heb je als terapeut/trainer naar het beleid toe (minister Wivina De Meester zal aanwezig zijn) ? Maar ook : hoe werk je én waar zitten in je eigen systeem de valkuilen of mogelijkheden tot racisme ? Deelnemen kost 1500 fr. en inschrijven kan tot 5 mei.

– Info : Hand in Hand, Breughelstraat 31 in 2018 Antwerpen, (03) 281.15.05.

GEZOCHT

De dienst Tropische Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) zoekt vrijwilligers om het verzorgingspersoneel bij te staan in de begeleiding van mensen met HIV (aidsvirus) en hun direkte omgeving. Personen met enige levenservaring en emotionele stabiliteit die een deel van hun tijd willen besteden aan praktische hulp (helpen bij verfrissen, eten, wandelen…) en emotionele ondersteuning (aktief luisteren) kunnen bellen naar Griet Sluyts op het nummer (03) 820.25.31. Vrijwilligers krijgen de nodige vorming en steun van een bestaand deskundig team (dokters, verpleegkundigen, terapeuten).

ZORGEND

Op 12 en 13 mei organizeert Leren over leven een konferentie over “het recht om te geven” met professor Ivan Boszormenenyi-Nagy, grondlegger van de kontekstuele terapie, en Else-Marie van de Eerenbeemt, familieterapeute en mede-auteur van “Balans in beweging”. Uitgangspunt van deze konferentie is dat kinderen ook zeer jonge een uitgesproken nood hebben om te zorgen. Ze hebben het recht om te geven aan hun ouders van wie ze het leven ontvingen. Het is uiterst belangrijk dat ouders deze zorg opmerken en daarvoor erkenning geven. Gebeurt dit niet, dan krijgt het kind het gevoel nooit (genoeg) goed te doen en gaat het zich verantwoordelijk voelen voor het geluk van zijn ouders. In dit geval spreekt men van destruktieve parentifikatie. Twee dagen zien werken rond herstel van deze beschadiging kost 5000 fr. Inschrijven vóór 25 april.

– Info : Leren over Leven, Dageraadstraat 5 in 2980 Zoersel, (03) 383.41.68.

ANNE GEERTS

Kinderen moeten de kans krijgen “zorgend” om te gaan met hun ouders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content