OP DE WESTERSE OEVER

– Kapris, Meyhane, Sadrazam Ali Pasa Caddesi 26 Haliç-Fener, 0212 531 48 11, www.kapris-meyhane.com. Eigenaar Gaby Ösküz is gefascineerd door zijn stad. Istanbul is dan ook manifest aanwezig in zijn keuken. Het restaurant is gevestigd in het mooie hotel Daphnis. De wijk is in opmars, maar ligt momenteel nog een beetje verwijderd van het centrum.

– Haci Abdullah, Sakizagaci Caddesi, 17 Beyoglu, www.haciabdullah.com.tr. Dit restaurant, tegenover de Aga-moskee en vlak bij Istiklal, lokt een lokale en toeristische cliëntèle. Groot verdediger van de Ottomaanse keuken, maar het decor is overladen en het eten mist verfijning.

– Hamdi en Lokantalari, Tahmis Caddesi, Kalçin Sokak 17, Eminönü. Favoriet vleesrestaurant van de inwoners van Istanbul, naast de Egyptische markt. Schitterend uitzicht van op het terras.

– Borsa, Rumeli Hall (Istanbul Convention & Exhibition Center), 0212 219 21 21. Gastronomisch topadres.

– Hünkar Mim Kemal öke Caddesi, 21 Nisantasi. 0212 291 72 92. Klassiekere inrichting, maar eveneens grote keuken.

– Imroz, Nevizade Sokak 24. Visrestaurant. Het enige aan te bevelen eethuis in het Nevizade-straatje.

– Peymane Ocakbasi, Balo Sokak 23 Beyoglu. Uitstekend kebabrestaurant, Anatolische keuken.

– Tarihi Besiktas Balik Lakantasi, Köyiçi Balikçilar Çarsisi, 62 en Hasbi, Köyiçi Meylan Sokak, 2. Twee typische, sympathieke restaurants op de vismarkt van Besiktas. Beter voor hun mezze dan voor de vis.

TRENDY

– Changa, Siraselviler Caddesi 87/1 Taksim, 0212 249 13 48, www.changa-istanbul.com. Het eerste fusion-restaurant van Istanbul ligt vlak bij het Belgische consulaat. De kaart werd opgesteld in overleg met de beroemde Nieuw-Zeelandse chef Peter Gordon (Sugar Club).

– 360, Istiklal Caddesi 329, Misir building Beyoglu, 0212 251 1042 & 43, www.360istanbul.com

– Vogue, Spor Caddesi BJK Plaza A Blok, Besiktas, 0212 227 44 04, www.istanbuldoors.com

– Loft, Rumeli Hall (Istanbul Convention & Exhibition Center), 0212 219 63 84.

– Istanbul Modern, Mecilis-i Mebusan Caddesi, Liman Isletmeleri Sahasi, Antrepo 4, Karaköy 0212 292 26 12. Het tweede restaurant van Loft, met terras dat uitgeeft op de Bosporus.

OP DE AZIATISCHE OEVER

– Suna’nin, Yeri Kandilli Iskele Caddessi, 17 Üsküdar. In het haventje van Kandilli. Idyllisch en heerlijk.

– Körfez, Körfez Caddesi, 78 Kanlica. 0216 413 43 14. Chique ambiance en uitstekend eten. Bij mooi weer heeft dineren op het terras iets paradijselijks. www.korfez.com

– Kanaat Lokantasi, Selmanipark Caddesi 25, Üsküdar, 0216341 54 44. Behoort tot de drie beste restaurants met traditionele keuken van Istanbul. Vergeet niet het ijs van schapenmelk te proeven.

– Cafe-Bar 7, tepe Babanakkas Sokak 58, Nakkastepe, bij de haven van Üsküdar. Magnifiek uitzicht op Istanbul en de Bosporus.

SUIKERGOED EN BANKETBAKKERIJ

– Inci Pastaneci, Istiklal Caddesi 124, Beyoglu. Gespecialiseerd in profiteroles.

– Haci Bekir, Istiklal Caddesi 129, Beyoglu. Een goed adres voor suikergoed.

– Üç Yildiz, Duduodalari Sokak, 15 Galatasaray. 0212 293 81 70. Op de bloemenmarkt van Galatasaray. De naam betekent 3 sterren. Men spreekt er Engels en Frans. De loukoums en confituren van het huis zijn uitzonderlijk.

– Kurukahveci, Mehmet Efendi, Tahmis Sokak 66, Eminönü. De beroemde Turkse koffie moet u zeker kopen bij een van de uitgangen van de Egyptische bazaar. Het huis werd opgericht in 1871.

WIJN

– Slechts 3 procent van de Turkse wijngaard is bestemd voor de productie van wijn. Het hele gamma wijnen werd door Esat Ayhan bijeengebracht in zijn winkel La Cave, Siraselviler Caddesi 207, Taksim.

Alle info over Turkse wijn vindt u op www.vinotolia.com van Murat Yanki.

* Telefoonnummers worden enkel vermeld als wij ons ervan hebben kunnen vergewissen dat er Engels of eventueel Frans wordt gesproken. Vanuit België toetst u eerst 00 90 in en dan het nummer (waarin het zonenummer van Istanbul inbegrepen is).

De prijzen zijn zeer redelijk voor een Belgische portemonnee.

Reken op 35 à 40 euro, inclusief wijn, in een zeer goed restaurant.

Tekst en foto’s Jean-Pierre Gabriel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content