BIJ ONS

BRUSSEL

* Op de foodmarkt op het Kasteleinsplein in Elsene (elke woensdagnamiddag, 13-18 u.) staat een Italiaan met heel goede producten, waaronder bio-burrata en -ricotta van Azienda Querceta. In de buurt wonen veel Italiaanse expats en zij shoppen hier ook. Nadien kun je in La Piola (Edelknaapstraat 2, www.lapiola.be) een lekkere pasta eten.

* Caffe al dente (Dekenijstraat 87, 1180 Ukkel, 02 343 45 23. www.caffealdente.com) combineert een salumeria (delicatessen-zaak), een enoteca (wijnhuis) en een osteria (eethuisje). Ook zij verkopen de burrata van dezelfde Querceta en werken met topproducten. Je kunt er veel natuurwijn per glas proeven. Dezelfde eigenaars openden recentelijk Gazzetta (Lange-haagstraat 12, 02 513 92 13. www.gazzetta.be) in het centrum van Brussel, vlakbij de Louiza-laan. Je kunt er terecht voor ontbijt, koffie, broodje, pasta of aperitief en een beperkt aanbod aan meeneemproducten.

* Da Mimmo is een chique Italiaan in Woluwe (Ridder Koninglaan 24, 02 771 58 60, www.da-mimmo.be) met wit linnen en een uitgebrei-de en dure wijnkaart met super-Toscanen. Wijnmaakster Gaia Gaja is nog het vriendinnetje geweest van Mimmo en zijn wijnkelder weerspiegelt dat. Wij gaan er steevast in de winter voor de verse linguine al tartufo d’inverno (pasta met winter-truffel). Zijn pasta is zo hemels dat ik wel eens de secondo durf overslaan en twee keer pasta bestel, als voor- en als hoofdgerecht.

VILVOORDE

* Testa Rossi, al twintig jaar een vaste waarde in Vilvoorde, verhuisde een paar jaar geleden naar de overkant (Hendrik I Lei 2, 02 305 00 00. www.testarossivilvoorde.be). De wijnkast van tien meter lang speelt de hoofdrol en niet alleen in het interieur. Het aanbod is verbluffend. De keuken is eenvoudig, maar de wijnkaart, het gezellige interieur en de sfeer maken Testa Rossi een bezoekje waard.

GENT

* Per Bacco (St.-Jacobs-nieuwstraat, www.perbacco.be) heeft bijzonder lekkere pasta’s. Als je met een gezelschap bent, kun je vragen om alles tegelijk te brengen en kun je proeven en delen.

LEUVEN

* In Ristorante Rossi (Standonckstraat 2, 016 624848, www.ristoranterossi.be) predikt Felice Miluzzi, voorvechter van slowfood, de eenvoudige, verse, seizoengebonden productkeuken. Er is een kleine, wisselende suggestiekaart. Miluzza was onlangs spreker op TEDx in Leuven (conferentie van lokale ondernemers en creatieve geesten, bedoeld om goede ideeën te verspreiden, www.tedxleuven.com).

* Enoteca Stappato (stappato betekent ‘ontkurkt’ en verklapt alvast de focus : wijn en Italië) biedt een uitzonderlijke selectie wijnen. Mijn favorieten : de biodynamische Gulfi, Graci en Occhipinti uit Sicilië en het huis Nals Margreid uit Alto Adige/ Zuid-Tirol. Via de webshop kun je online bestellen, maar proeven kan bij Renato, in de enoteca vlakbij het station (Diestsestraat 206, www.stappato.be). Tastings mogelijk vanaf 8 personen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content