De Antwerpse bistro Rimbaud was een idee van Jo Bussels en Valerie Olieux. De klant kreeg wat de pot schafte en betaalde daarvoor een vaste prijs. Jo Bussels wilde meer, verkocht Rimbaud aan Dave De Croebele en Lieze Drowart en opende het gastronomisch restaurant Radis Noir. Dave en Lieze gingen verder op dezelfde weg en wisten met hun laagdrempelige formule volle eetzalen te trekken. Toen botsten zij op de nieuwe eigenaar van een verloederd pand en werden er plannen gesmeed om de krakers en de duiven te verjagen ...

De Antwerpse bistro Rimbaud was een idee van Jo Bussels en Valerie Olieux. De klant kreeg wat de pot schafte en betaalde daarvoor een vaste prijs. Jo Bussels wilde meer, verkocht Rimbaud aan Dave De Croebele en Lieze Drowart en opende het gastronomisch restaurant Radis Noir. Dave en Lieze gingen verder op dezelfde weg en wisten met hun laagdrempelige formule volle eetzalen te trekken. Toen botsten zij op de nieuwe eigenaar van een verloederd pand en werden er plannen gesmeed om de krakers en de duiven te verjagen en het historische huis het elan van voorheen te geven. De uit 1912 daterende zeemanskerk (Dawson Memorial Church, The Missions to Seamen) werd opgekalefaterd en omgedoopt tot restaurant Marcel. Vanaf de eerste dag liep het als een tierelier. Dat komt omdat het huis een ziel heeft en omdat het eten lekker is. Marcel is gewoon zoals het moet zijn ! De vertrekken met vijf meter hoge plafonds zijn op een knusse manier ingericht en je krijgt de indruk dat het eethuis er altijd is geweest. Het personeel is vriendelijk, los, maar attent : zelfs je jas wordt bij het binnenkomen aangenomen ! Er komt een snijplank met een worstje, radijzen, uitjes en augurk op het witte linnen. Wil je à la carte eten, dan zijn er smaakbommen zoals kalfswang met kalfszwezerik, crème van peterseliewortel, gestoofde andijvie en artisjok (25 euro) of Ierse ossenhaas met gestoofde sjalot, beenmerg en een bordelaisesaus met gebruinde uien (29 euro). Wij kozen het aantrekkelijk geprijsde Menu de Confiance (35 euro voor drie gangen), dat nog een nawee is van Rimbaud en wisselt naargelang van de inspiratie van de chef. Minitomaat-garnaal en tartaar van makreel waren de wachthapjes. Volgden twee verschillende voorgerechten : tartaar van gepekelde kabeljauw met escabeche en toast met avocado, korianderzaad, salade van venkel met pompelmoesvinaigrette en, aan de andere kant, zuurkool met mi-cuit van zalm en salade van wittekool, karwij en mosterdvinaigrette. De twee hoofdgerechten waren : een rustieke bereiding van gelakte eendenfilet met aardappels op Bretoense wijze en saus van citroentijm en, aan de overkant, gebakken zeebrasem met broccoli, pijnpitten, parmezaan, ham en saus van gepofte aardappel. Mousse van boterkaramel met gepocheerde peer, crumble van koffie, sponscake en roomijs van hazelnoot sloten deze verzorgde en smakelijke maaltijd af. Info - RESTAURANT MARCELVAN SCHOONBEKEPLEIN 13, 2000 ANTWERPEN 03 336 33 02 - www.restaurantmarcel.be Zaterdagmiddag en zondag gesloten. Lunch : 24 euro, menu's 35 tot 65 euro. WWW.KNACKWEEKEND.BE/KNACKRESTO Door Pieter van Doveren