Voor twintigers is de wereld klein : vrienden aan de andere kant van de planeet zijn via Facebook maar een muisklik verwijderd. En vrienden van vrienden, dat zijn ook je vrienden, zolang je ze maar aan je friendlist toevoegt. We zochten maatjes in alle werelddelen, en klikten van aan ons bureau de planeet rond.

Facebook ongevaarlijk ? (Vijf sterke verhalen om u van gedacht te doen veranderen)

Surf niet abnormaal veel naar iemands Facebookpagina. Facebookmedewerkers kunnen immers perfect zien welke profielen je stiekem bekijkt. Het feit kwam onlangs naar boven toen een Amerikaanse Facebookmedewerker plots een vriendin opbelde met de vraag waarom ze abnormaal vaak naar zijn pagina surfte.

Een fake profiel aanmaken is echt geen goed idee. Fouad Mourtada, een Marokkaanse computerprogrammeur, maakte in januari voor de grap een valse profielpagina van de Marokkaanse prins Moulay Rashid. Fouad werd naar eigen zeggen door de politie erg hardhandig opgepakt, beledigd en gefolterd. Hij kreeg aanvankelijk drie jaar cel, maar koning Mohammed VI schold later de straf kwijt.

Let op met wat je op je profiel zet. De Hollandse ondernemer Evert Bopp werd door de fiscus op het matje geroepen omdat ze op zijn Facebook- en LinkedInprofiel zogezegd ‘aanwijzingen hadden gevonden voor belastingsontduiking’. Bopp kreeg tot zijn grote verbazing bij de belastingcontrole enkele prints van zijn Facebookposts voorgeschoteld, maar bleek onschuldig.

Annuleer tijdig foute vrienden. Toen het fraudeschandaal rond Jérôme Kerviel, de speculant die miljarden verspeelde bij de Société Générale, aan het licht kwam, verloor hij dezelfde dag zeven van zijn elf vrienden. Bij sommige mensen wil je niet als vriend ingeschreven staan. Je weet maar nooit wie je profiel leest…

Gebruik Facebook voor de juiste doeleinden. LinkedIn, een sociale netwerksite die zich zogenaamd ‘eerder op professionelen’ richt, beweerde altijd bij hoog en laag dat zij een andere markt aanboorden dan hun concurrent Facebook. Toch dook in januari op Facebook een jobadvertentie op voor ingenieurs die voor LinkedIn willen werken.

Facebook voor beginners

Wat ? Facebook is een sociale netwerksite waar je je vrienden van overal ter wereld op bundelt. Iedereen heeft een profielpagina waar persoonlijke gegevens, foto’s en berichtjes van andere gebruikers op kunnen staan. Hoe geraak je erop ? Je maakt een profiel aan en spoort via de zoekfunctie je vrienden op. Eenmaal gevonden, krijgen ze een uitnodiging om op je lijst te staan. Voordelen ? Het is leuk om in contact te blijven met mensen die je weinig kunt zien. Veel jongeren gebruiken het om feestjes aan te kondigen of om kennis te maken met nieuwe mensen. Nadelen ? Facebook begon in 2004 als een serieuze netwerksite onder studenten, maar heeft intussen een wildgroei aan entertainmentfuncties. Je kunt allerlei quizzen spelen met je vrienden of hen bestoken met digitale kusjes, knuffels of drankjes. Een nieuwe vorm van spam die bijzonder storend kan zijn. Info: www.facebook.com.

Totaal aantal

virtuele airmiles : 48.621 km.

Noot van de redactie :

enkele van de namen zijn,

op vraag van de Facebookers, aangepast.

Door Thijs Demeulemeester I Illustraties Daan Rosseels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content