Het is niet eenvoudig om Copyhold Hollow te vinden. “Sommige koppels staan op het punt uiteen te gaan onderweg, maar als ze hier aankomen, verzoenen ze zich meteen”, zegt Frances Druce die wat eigenzinnig is, maar vrijwel meteen voorstelt thee te zetten om ons terug op krachten te brengen en haar verhaal te doen.

Frances is jaren op zoek geweest naar huizen die ze vervolgens opknapte en opnieuw verkocht. Altijd oude huizen, op Ć©Ć©n uitzondering na. Maar toen ze Copyhold Hollow ontdekte, gebeurde er iets merkwaardigs. “Het was alsof ik eindelijk mijn eigen stukje paradijs had ontdekt en vierentwintig uur later wist ik dat ik zou blijven.” Dat was acht jaar geleden en luidde het begin in van een titanenwerk.

Gedurende zes maanden bracht de gastvrouw de omringende tuin in orde, waar de bomen door de hevige stormen geveld waren en her en der verspreid lagen. Daarna hield ze zich met het huis bezig. Ze deed zo ongeveer alles zelf, alleen voor de elektriciteit deed ze een beroep op een vakman, en occasioneel vroeg ze een helpende hand bij de installatie van centrale verwarming.

Het 16de-eeuwse huis ligt in een soort kuil, a hollow, en kon die opknapbeurt goed gebruiken. “I tried to make it the way it once was”, zegt Frances die zich daartoe verdiepte in oude technieken. Ze herstelde de muurvlakken tussen het vakwerk met gevlochten twijgen, vulde die op met koeienstront en bedekte het geheel met leem en paardenhaar, zoals dat eeuwen geleden gebruikelijk was. Toen het werk klaar was, gaf ze het huis fundamenteel, modern comfort en opende haar b&b met drie kamers.

Het resultaat is prachtig, ligt verscholen achter een duizendjarige buxushaag en wordt omgeven door een tuin vol digitalis. In die tuin ligt een klein terras, waar het heerlijk zitten is. Slapen doen we in de ruime L-vormige kamer aan de voorkant, waar behalve het tweepersoonsbed ook nog een eenpersoonsbed staat en vanwaar de gasten een prachtige uitkijk hebben over het groene Kent en op de heuvel waaruit in de Romeinse tijd al ijzererts werd gegraven. In de velden voor het huis loopt trouwens nog een heirbaan.

Overdag zitten we op het terras en bij dreigend regenweer in de kleine lounge, waar de haard de hele muur beslaat. ’s Nachts slapen we er zoals we nog nooit geslapen hebben, toegedekt door de inktzwarte, stille nacht. En ’s ochtends laten we ons het uitgebreide English breakfast welgevallen.

Copyhold Hollow ligt 12 kilometer ten zuiden van Royal Tunbridge Wells, telt drie kamers met douche die voor 60 pond (4005 fr./ 99,28 euro) worden verhuurd, inclusief ontbijt.

Copyhold Hollow, Copyhold Lane, Borde Hill, Haywards Heath, Sussex, Groot-Brittannie. Tel. +44-1444-413 265.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content