www + meer culinaire informatie op het.gastronomen.net
...

www + meer culinaire informatie op het.gastronomen.netMauro Menicetti is in de 'intellectuele' Gentse eetscene geen onbesproken figuur. Voor de een is hij een eigenzinnig man, die door zijn visie op de kookkunst en consequente houding respect afdwingt. Voor de ander is hij een lastpak. In ieder geval doet Mauro Menicetti het op zijn manier, zonder stress en met eersteklas producten. Mauro is de gelukkigste man van de wereld wanneer hij een met de lijn gevangen baars van topkwaliteit kan bemachtigen. Dan legt hij zijn ziel in de bereiding. De kok studeerde voor tolk en volgde les aan de Luikse horecaschool. In die stad ontmoette hij Anne Camberlin, die van Luxemburgse origine is. De kok ging aan de slag in het gastronomisch eethuis Chêne Madame in Neuville-en-Condroz en verhuisde naar Durbuy, waar Vlaamse klanten hem overhaalden om naar Vlaanderen te verhuizen. In Merelbeke openden Mauro Menicetti en Anne Camberlin het gastronomisch restaurant Mauro. De gemeente was echter te klein en Mauro's kookkunst te groot. Bovendien hield de kok eigenlijk niet van dat stijve gedoe. Dus gingen pannen en potten naar Gent, waar aan de Ottogracht een eenvoudige, maar knusse kunstbistro werd geopend. Nzet is een huiskamerrestaurant met een nostalgisch sfeertje, gecreëerd door de retro inrichting, de kleding van het lieve dametje Anne en de muziek van Georges Brassins en Françoise Hardy. Er zijn maar zes tafels en die waren, op de doordeweekse avond dat wij Nzet bezochten, allemaal bezet. Daar was opvallend veel jong volk bij, op zoek naar echte waarden. En dat terwijl de prijzen aantikken, wat overigens niet anders kan, wanneer je dure eersteklas producten gebruikt. Heel wat vis komt uit Baskenland en kleine tongetjes uit Bretagne. Bij het aperitief kwam tempura van groenten in dun, bros deeg. "Hmmm", zeiden wij en vroegen Anne ter hulp bij de wijnkeuze. Die zei dat Mauro de meeste wijn zelf in Frankrijk aankoopt, waardoor er geen slechte wijn in huis is. Na beraad in de keuken kwam Anne met een hele reeks flessen tevoorschijn. Het werd Le Berdeleau, gemaakt door Beatrice & Michel Augé van pinot noir en gamay (25 euro). Deze vin de table was een ruwe bolster met blanke pit : hoe beter je hem leert kennen, hoe meer je deze ongefilterde karakterwijn waardeert. Wij moesten die avond lang op ons eten wachten, omdat Mauro, zoals wij later vernamen, zich diep in de vinger had gesneden. Maar dat wachten was niet zo erg want wij zaten goed en het eten was telkens heerlijk. Keuken 8,5 Decor 7 Comfort 6 Service 7 Prijs/kwaliteit geproefde menu 7,5 Het keuzemenu van 42 euro met vier gangen, bestond uit : 4 terrine van ganzenlever met gekonfijte vijgen voor de een, en carpaccio van tonijn met jus van gerookte algen, gekonfijte gember en koriander voor de ander. 4 kleine mosselen uit Bouchot in olijfolie met look, koriander en citroengras voor de een, en zeebarbeel van de grill op gebraiseerde ijsbergsla met kappertjessaus voor de ander. 4 risotto carnaroli met langoustine en zwaardvis voor de een, en onglet (middenrifspier) met saus van in rode wijn gebraden ui voor de ander. 4 als nagerecht was er warme mousse van witte chocolade en sorbet van lychee met geconcentreerde koffiesiroop.Ottogracht 48 9000 Gent 09 225 62 22 Alle dagen 's avonds open, 's zondags gesloten.Door Pieter van Doveren / Foto's Jan Caudron