M ireille Vervecken geeft Franse les en dat is niet toevallig. Zij is altijd geboeid geweest door Frankrijk en gaat, indien mogelijk, twee keer per jaar naar haar lievelingsland op verlof. Op de Franse markten doet Mireille inspiratie op. Zij komt naar huis met zuiderse ingrediënten die zij in haar keuken verwerkt. Zo ontstaan zonnige creaties, zoals zeebarbeel op een pissaladière met tapenade van zwarte olijven (zie recept). Mireille heeft uit eigen initatief ansjovis en tapenade toegevoegd. Zij i...

M ireille Vervecken geeft Franse les en dat is niet toevallig. Zij is altijd geboeid geweest door Frankrijk en gaat, indien mogelijk, twee keer per jaar naar haar lievelingsland op verlof. Op de Franse markten doet Mireille inspiratie op. Zij komt naar huis met zuiderse ingrediënten die zij in haar keuken verwerkt. Zo ontstaan zonnige creaties, zoals zeebarbeel op een pissaladière met tapenade van zwarte olijven (zie recept). Mireille heeft uit eigen initatief ansjovis en tapenade toegevoegd. Zij is echt verslingerd aan ansjovis en olijven. De basis van het recept van lamskroon met gefrituurde olijven vond de cordon bleu in een boek. Ook het gepubliceerde recept van de ijsterrine is een afleiding van een bestaand recept. Mireilles versie van de ijsterrine viel in de familie zo in de smaak dat het gerecht uitgroeide tot een klassieker. Het koken zit bij Mireille Vervecken in de genen. Vader was lid van een kookclub en bij speciale gelegenheden ging hij thuis aan de slag en kwamen er feestbereidingen met kreeft en wild op tafel. De dagelijkse keuken was voor moeder en ook haar bereidingen waren smakelijk. Mireille is beginnen te koken toen zij in het huwelijksbootje stapte. Om de basis te leren, heeft zij twee jaar lang een cursus 'feestelijk koken' gevolgd. Daar heeft zij veel geleerd, zoals technieken om ingrediënten schoon te maken en te versnijden. Mireille Vervecken volgt op de televisie heel wat kookprogramma's en is lid van de Weekend Knack Kookclub. Haar culinaire belangstelling evolueert : er was een tijd dat zij geïnspireerd werd door de Aziatische keuken. Door de gebrekkige aanvoer van verse Aziatische producten, is zij teruggekeerd naar de mediterrane keuken : die is smakelijk, makkelijk en gezond en de benodigdheden zijn bijna overal te koop. Mireille Vervecken kan moeilijk warmlopen voor de traditionele Vlaamse keuken. Zij eet liever carpaccio van komkommer met fetakaas en kerrievinaigrette : dat is veel avontuurlijker ! Of Mireille vindt zelf iets uit, zoals zalmquiche met asperges. Het liefst van al proeft zij iedere dag iets anders. De kinderen hebben de microbe ook al te pakken en vragen 's ochtends wat er 's avonds op het bord zal komen. Die belangstelling is natuurlijk een stimulans om iets speciaals op tafel te brengen. En als manlief daar nog een flesje wijn bij uitzoekt, is het feest compleet. Voor bij de lamskoteletjes koos hij een krachtige, kruidige en toch fruitige Vacquéras, Réserve des 2 Monardes van het domein La Monardière ( Wase Wijnkelder, Kemzeke, 11,25 euro). Pieter van Doveren I Foto's Diane HendrikxMireille Vervecken is verlekkerd op olijven en ansjovis en dan kom je vanzelf bij de mediterrane keuken terecht.