Geert Helsen en Eric Geunes zijn twee kameraden uit de avondkookschool in Geel. Zij presenteren gerechten die samen een menu vormen.

Erik Geunes (rechts op de foto) is een van de drie zaakvoerders van een boekhoud- en verzekeringskantoor. Een van zijn compagnons is een gemotiveerde hobbykok en besmette ook Erik met het kookvirus. Nu is het een vaste gewoonte dat de vennoten een keer per jaar samenkomen om te koken voor de dames. Een van de drie mannen verzorgt de wijnen en de bediening, terwijl de twee anderen aan het fornuis staan. Eriks vrije tijd gaat naar voetballen, kokkerellen en wijnstudie. Zijn vrouw, die ook goed kan koken, heeft Erik de eerste keer meegenomen naar de koksschool van Geel. Uit die avondlessen kwam een groepje enthousiastelingen voort, waarvan Erik Geunes en Geert Helsen de meest fervente leden werden. Vijf jaar later komt het groepje uit Geel nog minstens tweemaal per jaar bijeen voor een culinaire happening. Tijdens zo’n gebeuren worden de sterren van de hemel gekookt. Ook volgt de groep workshops bij De 14 Smaken van de Midi in Antwerpen. Erik Geunes is inmiddels ook aan zijn vijfde jaar wijnkennis toe. Hij weet er ondertussen heel wat van en koopt zelfs wijn in primeur. Koken in huiselijke kring doet hij vooral als er familie of vrienden komen. Erik Geunes houdt van de Franse keuken en van wildbereidingen met mooie sausen. Onlangs kocht hij een pastamachientje en nu maakt hij zelf zijn deegwaren en ook dat is heel lekker.

Kameraad Geert Helsen heeft sinds zijn jonge jaren belangstelling voor de keuken en ook hij werd door zijn echtgenote meegenomen naar de avondkookschool. Nu kookt Geert Helsen dagelijks, samen met zijn vrouw of alleen. Hij heeft zijn eigen specialiteiten en kan zijn vrouw in de zevende hemel brengen met homard à l’armoricaine. Geert ziet er niet tegen op om op zondagmorgen in alle vroegte met koken te beginnen. Hij bereidt dan een uitgebreide zondagse lunch en vaak zitten ze om 17 uur nog aan tafel. Geert haalt zijn inspiratie uit de workshops van De 14 Smaken van de Midi of uit de boeken en tv-programma’s van superster Jamie Oliver. Geert verslindt ook gretig andere kookprogramma’s. Bij deze kooksessie stond hij in voor de bereiding van de lamsfilet met mosterd, een creatie die onstond door het vlees in te smeren met mosterd en te combineren met een couscous à la Jamie Oliver. Het voor- en nagerecht zijn van Eric Geunes.

De keuze van de wijn bij het hoofdgerecht gaat naar een Cabernet Sauvignon 2001 van Bergsig. De stevige, kruidige smaak met kruidige en rokerige toetsen met zweem van vanille is in harmonie met die van het lamsvlees. Bergsig is een Estate in de vallei van de Breede Rivier in Worcester, Zuid-Afrika. De wijn kost 8,45 euro per fles ( Wijnhandel ’t Wijnveld, Bart Claes, Wijnveld 145, 9112 Sinaai, 03 772 67 13 ).

Pieter van Doveren – Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content