In deze tweewekelijkse rubriek geven we infoavonden, workshops, boeken, expo’s en nieuwe bevindingen mee. Altijd met de focus op welzijn en psychologie.

We horen de naam intussen al iets vaker opduiken, maar volgens patiënten gebeurt dat nog veel te weinig. Fybromyalgie betekent letterlijk : pijn aan de spier- en bindweefsels. Mensen die eraan lijden, voelen (onder meer) een constante pijn en spierstijfheid over het hele lichaam, maar vooral in de nek en de schouders en de lage rug. De Wereldgezond- heidsorganisatie definieerde de ziekte als ‘niet-gespecificeerde reuma’, maar specialisten zien er ook treffende gelijkenissen in met stressgerelateerde ziektes zoals het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS).

Wat is fibromyalgie ?

Psychiater Boudewijn Van Houdenhove : Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom dat concreet bestaat uit een verhoogde pijngevoeligheid in spieren en gewrichten. Dat gaat vaak gepaard met een abnormale fysieke en mentale vermoeidheid en andere ‘aspecifieke’ klachten, zoals hoofdpijn, slaapstoornissen, angst, futloosheid…

Wat is het verschil met het chronischevermoeidheidssyndroom ?

Er is een grote overeenkomst. Fibromyalgie- patiënten leggen vooral de nadruk op de pijnklachten, CVS-patiënten benadrukken de vermoeidheid. Al zou naar schatting 70 tot 80 procent van de respectievelijke pa- tiënten evenveel last hebben van beide symptomen.

Is er al iets geweten over de oorzaken van fibromyalgie ?

Recent onderzoek wijst op de verstoring van stresshormonen en van het immuunsysteem. Bovendien zouden ook de pijnverwerkende mechanismen in het centrale zenuwstelsel verstoord zijn, waardoor die overgevoelig worden.

Bestaat er een behandeling ?

Toch zeker geen oorzakelijke behandeling. Symptomatisch kunnen de pijn en andere gevolgen wel behandeld worden en onder controle gebracht. Daarnaast kan de patiënt zelf één en ander proberen te verzachten door de levensstijl en de levensactiviteit aan te passen. Bij voorkeur in combinatie met een voorzichtig opgedreven oefentherapie.

Waarom hebben vooral vrouwen er last van ?

Dat geldt voor alle somatische, stressgerelateerde syndromen. Waarom dat zo is, weten we nog niet goed. Maar genetische, hormonale én sociale factoren kunnen meespelen.

Op vrijdag 29 juni vindt in Deerlijk de jaarlijkse infodag voor CVS- en fibromyalgiepatiënten plaats. Onder meer Luk Saffloer komt spreken, radiomaker en tv-producer en sinds enige tijd schrijver en zelf patiënt. Toegang is 7 euro,

vooraf reserveren en betalen kan (en moet) via info@fibroveerke.be. Alle info ook bij

Veerle Derammelaere op 056 70 32 45 of via www.fibroveerke.be. Patiënten kunnen ook terecht bij de Vlaamse Liga voor Fybromyalgie Patiënten (VLFP). Info : www.fibromyalgie.be.

Hierna schakelt Evenwicht over op zomerregime : een muzikant, een bedrijfsleider, een sportman en een arts vertellen hoe zij in balans blijven.

door Guinevere Claeys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content