Adinkerke

Onze culinaire expeditie begint in Adinkerke waar, in een hoekhuis aan de Sint-Audomaruskerk en de Militaire Begraafplaats, Stefaan Vansteenlandt en Els Vanheste een goed half jaar terug restaurant De Maretak openden. Stefaan werd gevormd bij zijn ouders, die diverse kustrestaurants exploiteerden. Els is de dochter van de burgemeester. Zij studeerde technische wetenschappen en staat al negen jaar aan de zijde van haar man. De eetzaal bevindt zich in een schuur. Binnen word je aangenaam verrast door een grote ruimte die helder is uitgelicht. Tussen het gebinte hangen grote stoffen kokers als enorme lampenkappen. Je kijkt uit op een ommuurde binnentuin met elegant tuinterras. In deze rustgevende omgeving zijn vanille en grijs de terugkomende kleuren. De spijskaart vermeldt gerechten uit de traditionele Franse en Belgische keuken en de prijzen zijn redelijk. Garnaalkroketten, frieten en ganzenleverterrine worden in huis gemaakt. Specialiteit is kalfszwezerik met mosterdsaus (16 euro). Er is een lunch voor 20 euro en er is een maandmenu voor 34 euro. Voor de kleintjes is er een kinderkaart en een kinderhoek.
...

Onze culinaire expeditie begint in Adinkerke waar, in een hoekhuis aan de Sint-Audomaruskerk en de Militaire Begraafplaats, Stefaan Vansteenlandt en Els Vanheste een goed half jaar terug restaurant De Maretak openden. Stefaan werd gevormd bij zijn ouders, die diverse kustrestaurants exploiteerden. Els is de dochter van de burgemeester. Zij studeerde technische wetenschappen en staat al negen jaar aan de zijde van haar man. De eetzaal bevindt zich in een schuur. Binnen word je aangenaam verrast door een grote ruimte die helder is uitgelicht. Tussen het gebinte hangen grote stoffen kokers als enorme lampenkappen. Je kijkt uit op een ommuurde binnentuin met elegant tuinterras. In deze rustgevende omgeving zijn vanille en grijs de terugkomende kleuren. De spijskaart vermeldt gerechten uit de traditionele Franse en Belgische keuken en de prijzen zijn redelijk. Garnaalkroketten, frieten en ganzenleverterrine worden in huis gemaakt. Specialiteit is kalfszwezerik met mosterdsaus (16 euro). Er is een lunch voor 20 euro en er is een maandmenu voor 34 euro. Voor de kleintjes is er een kinderkaart en een kinderhoek. Van Adinkerke naar De Panne is het vijf minuten rijden. Op de plaats waar de grootouders en ouders sinds 1947 restaurant Avenue openhielden, kwam in april van dit jaar restaurant Venue. Kleindochter Nathalie Deuwel en haar man Danny Verhaeghe gooiden het roer om en verrassen het conservatief ingestelde kustpubliek met een nieuw restaurant met een opzienbarend decor en een avontuurlijke spijskaart. De geslaagde inrichting is van Dick Grootaert, onder meer bekend van cocktailbar Oasis. Hij is vriend aan huis en vroeg voor deze job carte blanche. Het resultaat mag gezien worden : omdat de eigenaars houden van Thailand en van Italië, vind je invloeden uit deze landen terug. Italiaanse accenten tref je onder meer in de kalkvormen langs het plafond, in de luchters en muurlampjes uit rood Muranoglas, in de kussens bekleed met warm gekleurde Italiaanse stoffen en in de vloer van gepolijste negro absoluto, het hardste natuursteen. Nathalie Deuwel is de chef-kok. Vroeger kookte zij uitsluitend traditioneel Belgisch. Bij de opening van Venue kwamen er ook Italiaanse en Thaise gerechten op de spijskaart. Specialiteit is chu chip la of grote gamba's met zachte Thaise kerrie (23 euro) en yam nua of biefstuk met koriander, pijpui, vissaus, munt en limoensap (15,50 euro). Klassieke gerechten die populair blijven, zijn : zeetong meunière met echte frieten (26 euro) en kalfsnier dijonnaise (21 euro). Het viergangenmenu kost slechts 30 euro. In de kelder is een aangename loungeruimte om te aperitieven en om koffie te drinken. Wat verderop, in Sint-Idesbald, bevindt zich sinds een jaar restaurant en loungeclub Oh. Ook hier werd de opvallende inrichting en de actuele formule ontworpen door Dick Grootaert. Om optimaal te genieten van de sfeer, de omgeving en de mensen bezoek je Oh bij voorkeur 's avonds. Het eethuis heeft voor de deur een rode loper en twee oliebranders. In de etalage pronkt een gedekte tafel. Loop je door over de gepolijste betonnen vloer langs canapés en fauteuils en Arabisch getinte hoekjes met tentplafonds, dan kom je in het eetgedeelte dat opgesteld is rond een waterpartij in een overdekte patio. Hier stroomt water langs een muur de vijver in. Op de kiezelbodem liggen tientallen kleine flesjes Piper-champagne. Ingebouwd in de vijver en gedeeltelijk verzonken in het water is een zithoek. Ivan Puystiens is de baas. Kustgangers kennen hem van Bistrot Merlot in De Panne. Ivan is ook de chef-kok, die samen met zijn souschef in zwarte kokskleding met zwarte baret op het hoofd kokkerelt in een open keuken. De spijskaart is werelds en vermeldt Belgische, Italiaanse en Aziatische bereidingen. Maleisische laksa met langoustines, krabscharen en gamba's is specialiteit (24,50 euro), evenals ragout van kreeft, en tong met groenten en hoenjus (26 euro). Het keuzemenu van vier gangen kost 50 euro. Wim Slosse is baas en chef-kok van restaurant Peper & Zout in Oostduinkerke. Met Peper & Zout wilde hij de mentaliteit uit de grootstad naar de kust exporteren. Grote en kleine bestellingen zijn er welkom. De spijskaart is gevarieerd en vermeldt zowel traditionele als Aziatische gerechten. Als alles volgens wens verloopt, opent er op 1 juli, wat verderop aan de Albert I-laan, Poivre & Sel. Wim Slosse ziet het groot en verbouwt momenteel de benedenverdieping van een appartementsgebouw op de hoek van het IJslandplein en de koninklijke baan tot een trendy restaurant met warme, moderne inrichting. In de nieuwe zaak zullen visgerechten troef zijn. Ook de Thaise gerechten komen mee naar het nieuwe restaurant. Op het oude adres zal men in de toekomst toeristen en toevallige voorbijgangers proberen te behagen met typische kustgerechten, zoals mosselen. Frederic Beghin en Siska Wortmann kennen het klappen van de zweep : zij stammen beiden uit een horecafamilie met bekende eet- en koffiehuizen, zoals La Poudrière en 't Zoet Genot. Frederics grootvader was chef-kok van Hôtel Métropole in Brussel. Stille getuige is de uitvergrote zwartwitfoto aan de muur. Daarop zie je grootvader Beghin omgeven door een veelkoppige keukenbrigade. Frederic en Siska verhuisden van restaurant Spelleplekke aan de Zeedijk landinwaarts. Op een rustige plek, op 500 meter van de zee, op de benedenverdieping van een sinds lang leegstaand appartementsgebouw, openden de twee 't Zeilend Fornuis. Het restaurant is van de straatzijde te herkennen aan het royale terras, dat doet denken aan het dek van een cruiseschip. Binnen wacht een modern en strak ingerichte ruimte met een open keuken. In 't Zeilend Fornuis ben je welkom voor kleine of grote gerechten. Om met optimaal verse ingrediënten te kunnen kokkerellen, is de spijskaart beknopt gehouden. Voltreffers zijn : tomaat met garnalen (9 of 15 euro), zeeduivel 'Duin en Abdij' met kruidenpuree, naar een recept van grootvader (22 euro), kreeft op drie wijzen (8 euro per 100 g) en filet pur van limousinrund afkomstig van een boer uit de streek (19 euro). Marquize is klassiek ingericht met donkere eik, weelderige gordijnen en een groen tapijt. Over dit eethuis hoor je niets dan lof en men tipt Marquize als kanshebber op een Michelin-ster. Het eethuis heeft zijn onderkomen in een geklasseerde kustvilla in Westende-Bad. In de eetzaal staat Heidi Vandewalle. Zij ontvangt met charme en gaat efficiënt te werk. Achter de schermen kokkerelt haar man Patrick Noël. Zij waren vijf jaar lang leraar aan de hotelschool Ter Groene Poorte en in Spermalie. De bezoekers van het restaurant zijn vooral oudere mensen, die weten wat lekker is en waar je kwaliteit voor een goede prijs kan krijgen. Er is een lunch voor 19,50 euro. 95 procent van de klanten gaat echter voor het mooie maandmenu, dat 45 euro kost en uit drie gangen bestaat. Voor de liefhebbers is er een kreeftmenu (55 euro). Ook de flesjes op de wijnkaart zijn vriendelijk geprijsd en er is een ruime keuze onder de 30 euro. Het Casino Kursaal van Oostende is nog immer een grote bouwwerf. Toch valt er vooruitgang te bespeuren. Na Ostend Queen, de visbrasserie onder het dak die in het middelpunt van de belangstelling kwam door een vroegtijdige waardering van Michelin, is er nu op de gelijkvloerse verdieping het laagdrempelige Coffee House. In dit all-peoplerestaurant met 120 plaatsen staat vriendelijk en gedienstig personeel klaar om het dagjestoeristen en andere voorbijgangers naar de zin te maken. Het Coffee House metamorfoseert dagelijks van ontbijtrestaurant, via pastahuis naar tearoom, en 's avonds naar winebar met verzorgde Oostendse tapas en een vleesrestaurant. Het Coffee House is toegankelijk via de Zeedijk of via de grote inkomhal aan het Monacoplein. Het is een prettig luchtige ruimte om rustig te zitten met aan de zeezijde een terras met riant uitzicht. Langs de muur staan televisieschermen opgesteld en er zijn dag- en weekbladen beschikbaar : niemand hoeft zich in het Coffee House te vervelen. Aan de kant van het Monacoplein opende in het Casino OK-Eat-In, Take Out, een hippe fastfood parlour met takeaway en cybercafé met touch screens om zelf te bestellen. Op het menu staan : snacks & fingerfoods, fish & chips, zeemandje met dipsausjes, taco's, burgers en broodjes. Ga je links van het Casino de dijk op, dan kom je bij Bottarga, een ruime bistro die te herkennen is aan het moderne interieur en terras. Opvallend zijn de kruisvormige oranje Crosslights van de firma Dark, die als spoetniks door de ruimte zweven. Terrasgangers krijgen een designschemerlamp van Metal Arte als wachter naast zich. De 26-jarige Gerald Piers is baas. Hij komt uit een Oostendse horecafamilie en nam ruim een jaar geleden een Brantano-schoenwinkel over en veranderde de ruimte in een restaurant. Als chef-kok engageerde hij Isabelle Arpin, een vriendin die met hem in de Jachtclub van Oostende werkte. Zij stelde een spijskaart op met kleine en grote gerechten uit verschillende windstreken. Specialiteiten zijn : salade uit Nice met verse tonijn (14 euro), rode Thaise curry met scampi (vanaf 15,30 euro), kabeljauw op vel met mousseline van aardappel met karnemelk en grijze garnalen (20,20 euro) en korma van lamsvlees met basmatirijst (18,20 euro). Het wereldmenu van drie gangen kost 34 euro en het seizoenmenu komt op 38 euro. Het keurige Blankenbergse familiehotel Claridge verbergt achter zijn met bloemen gedecoreerde façade een geheim. Op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond kan een beperkt gezelschap in de omgebouwde ontbijtzaal een keuzemenu degusteren tegen de vriendenprijs van 29 euro. Chef-kok is baas Frank Persoone, boekhouder van beroep en voorheen 20 jaar lang directeur van het Casino van Blankenberge. Frank Persoone is altijd hobbykok geweest en schoolde zich bij tijdens stages bij Franse goden als Alain Ducasse, Lenôtre en Christophe Felder. 's Vrijdags doet Frank Persoone zijn inkopen en dan kiest hij eersteklas producten. Hij is een fan van Joël Robuchon en stelt zijn menu samen uit Robuchon-achtige bereidingen, die tien à vijftien jaar geleden in de mode waren. Dat vooral oudere lekkerbekken op Franks keuken afkomen, is dus niet verwonderlijk. Om te ontsnappen aan de drukte is er Marie Tartine, een nieuw restaurant in een herenhuis in een rustige oude woonbuurt. Het huiskamerrestaurant met nostalgische sfeer is aan de buitenkant te herkennen aan het grappige naambord. Het uitgehangen meisje dat met rode wangen, al lachend in een boterham hapt, is afkomstig van een oude margarinereclame. Marie is de naam van de dochter des huizes. Marie Tartine is een initiatief van chef-kok Thomas Michils, die beroepsschool liep in Koksijde en in gereputeeerde Knokse eethuizen in de leer ging. In de eetzaal staat echtgenote Fanny. Zij staat in voor de ontvangst, de bediening en het uitstallen van de op vlooienmarkten gevonden schatten, zoals antieke kinderschoentjes, een bokaal gevuld met spekken en andere snuisterijen. Marie Tartine heeft geen spijskaart : een leien bord vertelt wat de pot schaft. Het repertoire is Belgisch-Frans en gaat van tomaat met garnalen (14 euro) en balletjes in tomatensaus met verse frieten (15 euro) tot babykreeft belle vue (18 euro). Er is een lunch voor 11,20 euro. De Wielingen wordt ook wel de Beenhouwersstraat van Knokke genoemd, omdat hier het ene restaurant naast het andere ligt. De kustvilla op nr. 4 biedt onderdak aan maar liefst drie verschillende restaurants : op de benedenverdieping vind je Matisse, bekend om zijn sushi en sashimi, op de eerste verdieping bevindt zich sinds jaar en dag L'Echiquer, en neem je de lift naar de tweede verdieping, dan komt je in Mer L'Eau. Het eethuis opende bijna twee jaar terug en is ondergebracht in een hoge zolderruimte met mezzanine. Het haardvuur en de donkerbruine en wijnrode muren geven de zolder een fifties-sfeertje. Aan de achterkant is er een terras met uitzicht over het Knokse appartementenpark. In de keuken heeft Marc Verduyn het voor het zeggen. De kok stopte zijn studies marketing om in de keuken te kunnen werken. Hij volgde les aan het prestigieuze Instituut Paul Bocuse in Lyon en ging aan de slag in de betere eethuizen in en rond de Franse eetstad. In de eetzaal deelt echtgenote Valérie Van Damme de lakens uit, zij is logopediste van beroep. De spijskaart vermeldt Frans geïnspireerde gerechten met internationale invloeden, zoals : tonijn mi-cuit in tempura met salade van mango en komkommer met sojavinaigrette (14 euro), jonge Franse duif met primeurgroenten, gebakken ganzenlever en saus met oude port (24 euro) en kip uit Bresse met morieljes (20 euro). Er is een lunch van twee gangen voor 20 euro. Het menu Smaak is populair en biedt drie gangen voor 42 euro. De broers Thomas en Jérèmy Van der Vreken doen het in hun nostalgische Franse bistro La Tartine au Beurre op hun manier. Het sfeervolle restaurant ligt op de gelijkvloerse verdieping van een woonblok tegenover Beverly Screens, de enige bioscoop van Knokke-Heist. La Tartine au Beurre is vanaf de straatkant te herkennen aan de achter glas tentoongestelde karaffen. Binnen wacht een cosy aangeklede ruimte met aan de linkerkant van de buitendeur een oude bar met een onvervalste Parijse zinc (spoelbak in zink) en rechts het eetgedeelte, dat warm, landelijk en elegant is ingericht. Aan de muren hangen schilderijen van kokkerellende kinderen. De broers stammen uit een horecafamilie : de ouders hadden bekende zaken in Zaïre en in ons land en zijn nu op rust. In La Tartine au Beurre is Jérèmy de kok. Hij deed ervaring op bij de top van de kust, waarbij restaurant Jardin Tropical. Broer Thomas is een geroutineerd zaaldirecteur, die zeven jaar lang maître d'hôtel was in de bekende Knokse brasserie Chez Jean. Heel wat van de klanten volgden Thomas naar La Tartine au Beurre. De spijskaart vermeldt onvergankelijke Franse gerechten, waarbij smaakbommen als : slakken met knoflook (15 euro), onglet (middenrifspier van het rund) met roquefortsaus (22 euro), varkenspoot (16 euro) of kalfslever op z'n Venetiaans (22 euro). Voor de snobs, en die zijn er in Knokke genoeg, is er aardappel moscovite, gevuld met kaviaar (35 euro). n Tekst Pieter van Doveren l Foto's Charlie De KeersmaeckerDe westkust schiet wakker : we vonden er trendy eethuizen waar in lounge-ambiance relaxed wordt gegeten van een internationale keuken. Tussen Blankenberge en Knokke gaat het er een stuk conservatiever aan toe : nieuwe eethuizen verdedigen er de oude waarden. De opvallende, actuele formule van Venue en Oh zijn het werk van Dick Grootaert.De Wielingen wordt ook wel de Beenhouwersstraat van Knokke genoemd, omdat hier het ene restaurant naast het andere ligt.