Zoals voor de Oorlog !

Bakker Jan Op de Beeck bakt al 25 jaar dagelijks vijf soorten donker brood en diverse soorten 'bleek' brood. Hij is er trots op dat hij nog bakt volgens de methode van voor de Tweede Wereldoorlog. Bakker Jan kan tot 300 broden per dag aan. Hij werkt uitsluitend met bioproducten. Het volkorenmeel zeeft en maalt hij zelf. Donkere bloem moet vers zijn, anders oxideren de vetstoffen in het meel en verliest het brood aan voedingswaarde. Bakker Jan werkt zonder broodverbeteraars. Dat vergt meer tijd : om luchtig te zijn moet het deeg drie uur rijzen (met verbeteraars is het deeg al na 30 minuten klaar voor de oven). De houtoven weegt zes ton en is gemaakt volgens een Fins tegelsysteem, waardoor er zoveel mogelijk energie uit de warmte wordt gehaald. De oven heeft geen thermometer : in Het Bakhuis is bakken een kwestie van ervaring. Aan de straatkant is er een alternatief natuurvoedingswinkeltje. Broodliefhebbers die over hun gezondheid waken, komen van heinde en verre naar dit winkeltje. Het brood is wel wat duurder maar blijft vier dagen goed, waardoor er zelden iets wordt weggegooid.
...