Geen betere titel denkbaar voor dit trendrapport, want de zeven schoonheden vormen samen de definitie van klassieke schoonheid. En laat tijdloze elegantie met coutureallure nu net de rode draad zijn doorheen de komende winter. Nu ja, rode… Na enkele kleurrijke seizoenen toont mode opnieuw haar donkere kant. Na jaren van verbanning in zolderkasten krijgt Zwart een langverwacht eerherstel. Zijn hegemonie wordt enkel doorbroken met een subtiel palet van appelblauwzeegroen tot petroleumblauw en koninklijk paars, bij voorkeur gecombineerd met royale materialen als zacht fluweel en pluche. Ziedaar de tweede schoonheid van komende winter : Blue velvet. Andere stijlelementen die naast koninklijk paars bol staan van symboliek en traditie zijn zonder twijfel Ruiten, al worden die anno 2005 wel in een modern jasje gestoken. Over jassen gesproken. Die passeren massaal de revue, zij aan zij, als gedisciplineerde soldaten die defileren over het Rode Plein in Moskou. Gecombineerd met rijke borduursels, zeldzame bontsoorten en Slavische stijlelementen evoceren ze het beeld van Rusland ten tijde van de revolutie. En dat is niet het enige dat ontwerpers uit de grabbelton van het verleden hebben gegraaid. Een volumestudie van de modegeschiedenis resulteert in verrassende proporties : van pagodemouwen tot pofrokken. Minder uitdagend zijn de talloze cols claudine, die haast in elke collectie opduiken als vestimentaire code voor kinderlijke onschuld. Maar het is uiteindelijk de laatste en zevende schoonheid die verleden en toekomst het best in elkaar doet vloeien : Space mod. Als summum van futurisme katapulteert dit gestyleerde neologisme de intergalactische en roldoorbrekende mode uit de jaren zestig naar herfst/winter 2005-2006. Beam me up, Scotty.

1. Film noir

Zwart domineert zonder eentonigheid dankzij geraffineerde details. Naast ingenieuze coupes zien we fijne borduursels, delicaat handwerk en een combinatie van de meest diverse materialen.

2. Blue velvet

Een kleurenpalet van appelblauwzeegroen, diep mauve en elektrisch blauw geven een romantische toets. Al dan niet gecombineerd met fluweelzachte stoffen en/of Victoriaanse snit.

3. Stedelijke ruiten

Ooit symbolen van adellijke families en Schotse clans. Nu onderworpen aan een urbane restyling.

4. Russische revolu

Op luxe gestelde tsaren en gedisciplineerde legerofficieren defileren kameraadschappelijk naast krijgshaftige kozakkenstrijders. De antagonisten van weleer verzoend op de catwalk.

5. Verrassende proporties

Geheel in de geest van couture experimenteren ontwerpers met alle mogelijke volumes. Resultaat ? Een explosie aan ballonrokken, vleermuismouwen en monumentale kragen.

6. Claudine

Geen frivoliteiten meer. Zedelijke schroom en kinderlijke onschuld vinden elkaar in brave ronde kraagjes, in vakjargon ook wel eens col claudine genoemd.

7. Space mod

Van mod tot space age, samengebald in één modeseizoen. Deze hybride is ontstaan uit de meest uiteenlopende stromingen uit de jaren zestig.

Pascale Baelden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content