LIBANEES Prettige kennismaking

De meeste Libanese bereidingen zijn eenvoudig en vaak vele eeuwen oud. Ze laten zien hoe je van simpele ingrediënten, zoals platte peterselie, bulgur of bonen iets lekkers kan maken. Aan de basis liggen Arabische culinaire tradities. Dat deze in Libanon van buiten uit werden beïnvloed is niet verwonderlijk : sinds 2000 voor Christus is Libanon een uitverkoren plek geweest voor veroveraars, vluchtelingen, landverhuizers en handelaars. Ook vandaag bestaat de Libanese bevolking uit minderheden. De door religieuze lijnen afgebakende opdeling weerspiegelt zich in het samenspel van invloeden dat het geheel zo complex en boeiend maakt. De Arabische moslimtraditie stelde het gebruik veilig van gekruide olijfolie en citroensap als alomtegenwoordige smaakmakers in dressings en marinades. Die gewoontes maken ook dat men yoghurt prefereert boven room, dat de voorkeur gaat naar lamsvlees en dat men varkensvlees afwijst. De moslimtraditie lag ook aan de basis van de gevarieerde mezze. Voor de bereiding van aubergines zijn er minstens honderd verschillende manieren. Om op een aangenaam avontuurlijke manier kennis te maken met het goede van de Libanese keuken is er Mont Liban. Het eethuis omvat een comfortabel restaurant met aan de keuken een druk bezochte snack en een traiteurwinkel. In de snack heb je keuze uit meer dan twintig warme en koude mezze, voor 20 euro ben je de koning te rijk. In het restaurant met typische ambiance en een authentieke Libanese baas is het niet veel duurder : het degustatiemenu met vier koude en vier warme voorgerechten, gevolgd door gemengd vlees van de grill en nagerecht komt op 25 euro.
...