Op een grijze middag in maart verzamelde de redactie voor een ‘familieportret’. We zijn niet vaak allemaal samen. Zoals dat op een redactie hoort, is er altijd iemand op reportage, hier te lande of in het buitenland. Maar dit keer waren de agenda’s in elkaar gepast voor een verjaardagsfoto, Weekend Knack bestaat immers 25 jaar. Een aantal pennen en koppen kent u natuurlijk, maar zonder een goed draaiende eindredactieploeg, een artistiek vormgevingsteam en een efficiënt secretariaat annex documentatiedienst zou Weekend Knack niet de ambities van een toonaangevend lifestyleblad kunnen waarmaken. Onze verjaardag is een goede aanleiding om het hele team voor te stellen (pagina 22).

Vijfentwintig is in tijdschriftenland een respectabele leeftijd en daarom wat dubbel. Kun je een ‘klassieker’ zijn en tegelijk vernieuwend blijven ? Dat is waar we met Weekend Knack elke week naar streven. Ons team is in ieder geval een evenwichtige en gezonde mix van ervaren journalisten en jong geweld. Die wederzijdse kruisbestuiving leidt tot pittige discussies en reportages.

Toen zowel Tessa Vermeiren als ik voor dit nummer vroegere jaargangen van WeekendKnack doorbladerden, konden we vaststellen hoezeer het blad geëvolueerd was. Stilstaan of op onze lauweren rusten, was nooit aan de orde. Toch was er één constante : de gedegen journalistieke aanpak. De nieuwsaanpak zit in ons DNA : Weekend Knack werd van bij het begin samen met Knack verkocht en dus golden dezelfde kwaliteitseisen.

U kunt het zelf beoordelen : Tessa Vermeiren neemt u mee naar haar eerste jaar op Weekend Knack (pagina 27) en ik maakte een selectie van tien hoogtepunten uit de afgelopen jaren (pagina 24). De keuze was natuurlijk moeilijk, want er was zeer veel materiaal om uit te kiezen. Maar we wilden het bij deze korte terugblik houden. Als trendsetter kijken we liever naar de toekomst dan naar het verleden.

Toen we brainstormden over een verjaardagsnummer, ging het dan ook nooit over een ‘retrospectieve’. Het moest een nummer worden dat vooruitblikt. Daarom pakken we volgende week uit met 25, een magazine over het leven van twintigers in 2008. De ‘jonkies’ op de redactie hebben het hier een week compleet overgenomen en zich met grote gretigheid op ‘hun’ blad gegooid. Ze hanteerden daarbij een nieuwe lay-out en een eigenzinnige redactionele invulling. De twintigers en een paar jonge dertigers troepten daarvoor samen, discussieerden met enthousiasme en zwermden uit om met ‘materiaal’ terug te keren. Op een vakantiedag als paasmaandag was het naar verluidt druk op kantoor. Deadlines moesten gehaald, de lay-out moest nog verder verfijnd. Tussendoor werd ook nog een e-magazine gemaakt. Wie zich nog voor 9 april op onze website registreert (www.weekend.be, klikken op Aanmelden en dan registreren) ontvangt de digitale 25 in zijn/haar mailbox. Van Weekend Knack hebt u zeker het laatste nog niet gezien en dat lijkt me een fijne verjaardagsgedachte.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content