2019 komt eraan

De mode verliest geen tijd: het seizoen van modeweken begint klokvast op 6 januari, met de mannenweek van Londen. Ik schrijf deze regels in Milaan, tussen de shows van N°21 en Giorgio Armani, op een grijze maandagochtend. Morgen lonkt Parijs met meer mannenmode, en onmiddellijk daarna is het de beurt aan de coutureshows. Amper een week later houdt New York zijn mannenweek. Die eindigt op 8 februari, met een show van Raf Simons. Een dag later begint, eveneens in de vrieskou tussen Hudson en East River, het damesseizoen.

Gelukkig nieuwjaar? In de verzamelde hoofden van de modekaravaan is het al bijna 2019. Dat is af en toe duizelingwekkend, en vermoeiend, voor brein en lichaam. Maar het is ook fijn.

De mannenmode heeft dit seizoen nochtans een kater. In Londen wordt het steeds stiller. Veel jong talent, nog steeds, maar weinig klinkende namen. Dit keer liet ook J.W. Anderson het afweten, en als gevolg daarvan ook veel journalisten en buyers. Pitti, de mannenbeurs in Firenze, blijft vooral voor buyers essentieel. Maar Milaan heeft het alsmaar moeilijker. De mannenmodeweek is een dag korter geworden, en die drie dagen raken moeilijk gevuld. Veel merken hebben het voorbeeld gevolgd van Gucci, dat sinds vorige winter mannen en vrouwen tegelijk showt, in februari. Na onder meer Bottega Veneta (dat uitzonderlijk showt in New York), Calvin Klein (in New York sinds de komst van Raf Simons), Missoni, Corneliani, Canali en Jil Sander, waren dit seizoen Moncler, Roberto Cavalli en Salvatore Ferragamo afwezig. Moncler stopte zopas met de labels Gamme Bleu (voor mannen) en Gamme Rouge (voor vrouwen), ontworpen door respectievelijk Thom Browne en Giambattista Valli. Het merk begint een nieuw initiatief, met een gemengd evenement in maart. Cavalli presenteert dan de eerste mannencollectie van huisontwerper Paul Surridge.

Nog een verrassing in Milaan: het verstek van Philipp Plein. Die domineerde vorig seizoen Milaan met maar liefst drie shows (voor Plein, Plein Sport, en Billionaire), featuring honderd paaldanseressen, de cast van de musical Grease, en een voor de gelegenheid ingelegd, indoor autocircuit. Deze week stond alleen een show van Billionaire geprogrammeerd.

Ik heb me niet verveeld in Milaan, sterke shows gezien van Marni, Prada, Sunnei en Zegna (een uitgebreid overzicht vindt u volgende week in Knack Weekend). Maar ik kijk toch uit naar Parijs, morgen. Dan staat 2019 weer een stapje

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content