De tijd dat de tijd Zwitsers was, rustig en deftig, lijkt definitief over en out: de nieuwste horloges herbergen nieuwe mechanismen, krijgen nieuwe vormen en komen van overal.

Het blijft natuurlijk unfair. Aan de ene kant heb je die spotgoedkope horloges waarvan de kwaliteit nauwelijks die van de hebbedingetjes uit een kauwgumdraaier overschrijdt. En aan de andere kant zijn er die machines die inzake precisie tot de absolute top behoren. En het ergste is: zo op de foto kan je soms niet eens het verschil merken. Maar hier zijn ze dus: de laatste nieuwe tijdverklikkers voor dit fin de siècle. Let u bijvoorbeeld even op de almaar hardnekkiger wordende comeback van de vierkante wijzerplaat, die na de Tweede Wereldoorlog moest wijken voor de ronde, die handiger het ronde mechanisme binnenin herbergen kon.

Maar inmiddels staan we natuurlijk weer mijlen verder. Na de revolutie die door de opkomst van kwarts veroorzaakt werd, is er voor dat aandrijfmechanisme sinds kort zelfs niet eens meer een batterij nodig. De mechanismen worden steeds flexibeler en kleiner, en er zijn meer en meer tekenen die erop wijzen dat we ons in het zog daarvan, na Swatch en G-Shock, nu pas echt mogen verwachten aan een explosie van vormen. Let overigens ook even op de opkomst van merken als Titan, uit India afkomstig, dat jarenlang zijn markt voor de buitenlandse concurrenten afsloot, en zo een grote industrie ontwikkelen kon, vooraleer het zelf aan dumpingprijzen aan een wereldwijde veroveringstocht begon.

1

Royalty van Swatch. Kwartshorloge met would-be hermelijnen armbandje en wijzers in heraldische stijl. (1800 fr.).

2

Aquafun van Swatch. Armband in de vorm van een opblaasbaar zwembandje. (1800 fr.).

3

Tracking van Swatch. Uit de serie Aqua Chrono. Met zware rubberen band. (3300 fr.).

4.

Color Time van Emporio Armani Orologi. Kwarts. Kastje in paladium. Het armbandje is uit silicone, en in een breed gamma van kleuren verkrijgbaar. Waterbestendig tot 50 m diep (4500 fr.).

5.

De Side Watch. Met een wijzerplaat die heel ergonomisch aan de zijkant van de pols wordt gedragen. Het kwartshorloge weegt slechts 30 gram, doordat de behuizing en de wijzerplaat uit koolstofvezel werden vervaardigd. Momenteel zijn er zo’n 24 verschillende modellen verkrijgbaar, in rood, blauw, geel, wit en zwart, en met een assortiment bandjes uit velcro of leer. Waterbestendig tot min 20 m. (2990 fr.).

6

De G-Cool GT-OO8 van Casio. Kwartshorloge uitgerust met een telefoonrepertorium van 100 nummers, een memo van 100 pagina’s, een chronometer tot op 1/100ste seconde, een kalender die loopt tot 2039, en een retroverlichting die gaat branden van zodra men de pols draait. Waterdicht tot 200 m diep, en bestand tegen temperaturen tot min 20 graden. In wit, metaalgrijs of marineblauw. (6495 fr.)

7

Mid 200 van Adidas. Kast in polycarbonaat en glasvezel, versterkt met roestvrij staal. Waterbestendig tot op 200 m. Nylon armband met veiligheidsslot. Ook verkrijgbaar in blauw, geel, wit en zwart. Kwarts. (3299 fr.)

8

Navigator van Storm. Uitgerust met een digitaal en analoog kader, een lampje, een kompas en een thermometer. Band in verzilverd metaal. Met witte, blauwe, oranje of stalen achtergrond. Kwartsloopwerk. (6990 fr.).

9

Santos van Cartier. Automatisch loopwerk. Kast, horlogering en armband uit staal. Verkrijgbaar met kwartsloopwerk, gouden afwerking en tal van bijkomende functies. (127.000 fr.).

10

Wordt nog verwacht: de Spring Drive Kinetic van Seiko. Na de kwarts en de Kinetic en de Autoquarz (die het nadeel van de kwarts, de uitstervende batterij, uit de weg geruimd hadden), alweer een nieuwe revolutie op technisch vlak: het loopwerk is een kleine elektrische centrale die wordt aangedreven door het manueel te bedienen opwindmechanisme (de knop rechts). Prijs nog te bepalen.

11

Monaco van Tag Heuer. In 1969 de eerste automatische chronograaf met micromotor, die een uitzonderlijke precisie garandeerde, maar nog veel beroemder omdat hij het jaar daarop door Steve McQueen werd gedragen toen hij in de 24 Uren van le Mans in de huid van Jo Siffert kroop. Nu terug uitgebracht in een serie van 5000 genummerde exemplaren. Gesatineerd en gepolijst metaal. Doorkijk in plexi. De lederen armband is in zwart of bruin verkrijgbaar. (84.900 fr.).

12

Hampton K van Baume & Mercier. Kwarts. In een vrouwelijk of mannelijk formaat verkrijgbaar. Kast in gepolijst staal, venster in saffier. Armband in zwart kevlar, en voorzien van een plooigesp. Waterdicht tot op 30 m. Eventueel ook met automatisch loopwerk. (36.000 fr.).

13

Moorea van Pequignet. Chronograaf met automatisch loopwerk. In staal, en al dan dan niet afgewerkt met 18-karaats goud. Glas en bodem in saffierglas. Telfuncties: tot 30 minuten en tot 12 uren, in uren, minuten en seconden. Waterdicht tot 30 m. (Vanaf 93.000 fr.).

14

Dolce Vita van Longines. Kast in 18-karaats goud. Kleine secondewijzer op 6 uur. Wijzers in goudkleur. Krasvrij saffierglas. Waterdicht tot 30 m. Met lederen armband vanaf 56.900 fr., met gouden armband vanaf 159.900 fr. Ook met briljanten verkrijgbaar. Of als chronograaf, in staal, zoals hier op de foto. (Vanaf 39.500 fr.).

15

Piaget. Met zijn 4,2 mm het meest dunne mechanische herenhorloge. Uit 18-karaats wit goud. Manueel opwindmechanisme. Armband uit krokodillenleder, handgestikt. (248.000 fr.).

16

Diplomatic Classic van Dubey & Schaldenbrand. Stalen kast. Automatisch. (68.250 fr.).

17

CapeLand chronograaf van Baume & Mercier. Kast in gepolijst staal. Automatisch loopwerk. Saffierglas. Waterdicht tot op 100 m. Armband in krokodillenleer. (71.000 fr.).

18

Mil Millas 1998 van Chopard. Chronograaf. Genummerde editie van 100 exemplaren in 18-karaats goud, en 1000 exemplaren in staal. Armband in rubber. Een saffierglas op de rug geeft een doorkijk op het automatisch mechanisme. Waterbestendig tot 50 m en uitgerust met een datumaanduiding, snelheidsmeter, fosforescerende cijfers, een teller voor een uur en een half uur, en een onafhankelijke secondemeter. (Goud: 229.000 fr., staal: 81.000 fr.).

19

Chronographe Compliqué van Kronos. Massief goud, bandje in krokodillenleer. Met aanduiding van maanstanden en datum, en chronometer. Zonder maanstand is het uurwerk verkrijgbaar vanaf 115.000 fr.

20

Meisterstück Réserve de Marche van Mont Blanc. Wijzerplaat in lapis lazuli. Mechanisch loopwerk, manueel op te winden. Armband in blauwe alligator, met de hand gestikt. (76.000 fr.).

21

140. Uniek verjaardagshorloge van Boucheron, ontworpen voor het 140-jarig bestaan en slechts uitgebracht op 140 genummerde exemplaren. Een dubbelcreatie: ontworpen door Boucheron en uitgerust met een mechanisme van Piguet. Horlogekast in grijs goud, zilveren wijzerplaat. Polsbandje in zwart krokodillenleder. Onderzijde in gehard glas. Secondewijzer op 6 uur, dagkalender op 4 uur. (330.000 fr.).

22

De Speedmaster Professional X-33 van Omega. Het bedrijf gaat er prat op dat deze chronograaf met de medewerking van astronauten werd gemaakt. Een dubbele bodem maakt het bijvoorbeeld mogelijk een alarmfunctie van meer dan 80 decibel in te bouwen, volgens de akoestische normen die in een Space Shuttle gelden. En de chronograaf is op langdurige vluchten ingesteld. Uitgevoerd in titanium, een licht superresistent en anti-allergisch materiaal. De armband is ook in kevlar verkrijgbaar, een lichte vezel die gebruikt wordt in de vliegtuigbouw. Voor als u ooit eens in een ruimtetuig belandt, u weet maar nooit. (Vanaf 89.950 fr.).

23

5055 van Patek Philippe. Automatisch. Geeft onder meer de maanstand. In gepolijst wit goud, achterkant in saffierglas. Armband in krokodillenleer. (555.000 fr.).

24

Girard-Perregaux voor Ferrari. Links de Millésime F300. Chronograaf. Uitvoering in staal met handgestikte armband in krokodil. (140.000 fr.). Rechts: het dameshorloge F. Eveneens in staal. De wijzerplaat werd met 11 briljanten afgewerkt (135.000 fr.).

25

Line 401 van Titan. Stalen kast en armband. Waterdicht tot op 50 m. Kristallen saffierglas. Met zwarte, witte, grijze, blauwe of goudroze wijzerplaat. (vanaf 8499 fr.).

26

Chronolady van Pierre Balmain. De kleinste seriegeproduceerde kwartschronograaf ter wereld. Kast in staal. Armband in staal of leer. Saffierglas. Waterdicht tot op 30 m. Voorzien van een datumwijzer, twee tellers voor korte tijden, en een snel adaptatiesysteem voor tijdzones of zomer- en wintertijd. (21.650 fr.).

27

Dress van Calvin Klein. Nu ook verkrijgbaar in nieuw formaat. Roestvrij staal, afgewerkt in goudkleur of staal. Glas van gewelfd mineraal. Kwarts loopwerk (8500 fr.).

28

Miss Protocole van Piaget. Kast in 18-karaats geel goud. Elektronisch loopwerk. Verwisselbare lederen armband, verkrijgbaar in 9 kleuren. Parelmoeren wijzerplaat. (Vanaf 49.000 fr.).

29

Tema van Raymond Weil. Kast en armband van massief staal, eindigend in een onzichtbaar plooislot. Saffierglas. Kwarts. Waterdicht tot op 30 m. (19.900 fr.). Ook verkrijgbaar met echte diamanten en in pleetgoud.

30

Model 2305 van Gucci. Kast en armband zijn van staal, al dan niet bewerkt met bladgoud. De wijzerplaat is in verschillende kleuren verkrijgbaar. (33.000 fr.).

31

Mademoiselle van Chanel. Uit staal. De witte en zwarte versie kunnen apart of in een duobox worden gekocht. De armbandjes zijn in lakleer of leer verkrijgbaar. (± 52.000 fr.).

32

Baby Facettes, een dameshorloge van Alfred Dunhill. Kast in twee uitvoeringen: in zuiver gepolijst staal of bezet met diamanten. Wijzerplaat in parelmoer. Het glas is in drie facetten geslepen. (42.800 fr.).

Max Borka

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content