Vandaag verblijven we in een merkwaardig gastenhuis in Waasmunster, ver van de toeristische drukte. Sinds vijf jaar wonen de heer en mevrouw Brône-Boeynaems er in een uniek pand waarvan het gedeelte aan de straatkant van 1707 dateert, terwijl de achterzijde zelfs 17de-eeuws is. Dat geeft het een verrijkende tweeslachtigheid waaraan kenners hun hartje zullen ophalen. De restauratie kostte handenvol geld, en een reis door Kent bracht het echtpaar op het idee de herstelde schoonheid met anderen te delen en tegelijk wat van de kosten te recupereren. Van mevrouw Brône, die het gastenhuis runt, krijgt elke bezoeker een nauwkeurige en vakkundige uitleg over de diverse stijlen en eigenaardigheden. In het 17de-eeuwse deel dat over de binnenplaats en tuin uitkijkt, ligt het ontbijtvertrek, naar ons gevoel de indrukwekkendste van alle kamers. Er is niet alleen een heel mooie zoldering met stucwerk van geometrische motieven en enkele Wase rapen, het geheel ademt ook een voorname sfeer. In de muren werden twee vitrines uitgespaard voor waardevolle stukken. Gasten krijgen er niet alleen een rijkelijk ontbijt geserveerd met vers fruitsap en barokmuziek, ze gebruiken ook Engels porselein. Buiten de ontbijturen kunnen ze zich in dat vertrek in alle rust terugtrekken. En als de zon wat al te uitbundig schijnt, dan kunnen de houten binnenluiken worden dichtgeklapt.

De drie gastenkamers bevinden zich op de eerste verdieping. De mooiste ligt in het 17de-eeuwse gedeelte en kijkt uit over het landschap dat afloopt naar de Durmevallei. Het is er ruim en licht, en een Murano-luchter bekroont het geheel. Er staan twee eenpersoonsbedden en een kleiner derde bed, ideaal voor kinderen. Een tweede, ruime kamer ligt aan de voorkant en kijkt uit over de rustige Kerkstraat. Beide kamers delen één badkamer. Een derde kamer heeft minder allure en werd in een aangebouwd gedeelte ondergebracht.

De restauratie van het Huis de Neve de Roden, waar eeuwenlang adellijke families hebben gewoond, is een zeldzaam voorbeeld van respect voor het verleden, al konden niet alle elementen worden bewaard. Het deel van de parketvloeren bijvoorbeeld, dat zwaar beschadigd was door de overstromingen van de Durme, moest worden uitgebroken. Maar wat de tand des tijds heeft getrotseerd is uniek, met 18de-eeuwse deuren en een sunken garden waar het goed toeven is. Of zoals Fabien Bertrand, een gast uit Tahiti, in het gastenboek schreef: “Souhaitons que vous soyez un example pour d’autres.”

Het Huis de Neve de Roden telt 3 kamers waarvoor 1900, 2800 of 3600 fr., resp. 47,10; 69,46; 89,24 euro wordt aangerekend, naargelang ze door één, twee of drie gasten worden gebruikt. Het ontbijt is inbegrepen.

Huis de Neve de Roden, Kerkstraat 47B, 9250 Waasmunster, Tel. 052-46 17

PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content