Er heeft veel adellijk volk gewoond op het adres waar we ditmaal neerstreken, maar daar is niet zoveel van terug te vinden. Het pand werd in 1650 opgetrokken en bevond zich aan de rand van het toenmalige Parijs, dat langs deze kant begrensd werd door de boulevard Saint-Germain. De rue Serpente dateert zelfs van de 12de eeuw en was lange tijd niet veel meer dan een zandwegje tussen de wijngaarden. Toen de revolutie over Frankrijk raasde, verdwenen de adellijke families uit de straat en in 1908 werd het pand Hôtel du Lys: de naam verwees naar de gehechtheid van de eigenaars aan het symbool van de Franse kroon.

De familie Steffen kocht het hotel vlak na de oorlog. Omdat het nogal wat geleden had, daagden er maar weinig kandidaat-kopers op en de familie verwierf het uiteindelijk voor de prijs van een doorsnee auto. Niet mis, als je bedenkt dat de prijs in dit stadsdeel nu makkelijk 30.000 FF/4573 euro per vierkante meter bedraagt. Georgette Steffen was de eerste hotelier en wist niet alleen wat gastvrijheid betekende, in haar karige vrije tijd schreef ze ook L’Herbe était si haute, une aventure romantique, dat te koop is aan de receptie, waar twee van haar kinderen nu de zaak runnen.

Het kleine hotel is een aardig nest voor wie van oude panden houdt waarin niets volmaakt is. De vrijgemaakte balken met een zalmkleurig plafond ertussen zetten de toon. Om de hoek van de entree staat een prachtige houten wenteltrap met oude tegels aan de muur. De kamers zijn allemaal anders en bestaan in vier categorieën. Zelf sliepen we in een heel bescheiden eenpersoonskamertje dat wat somber uitviel maar over alle modern comfort beschikte. Van televisie tot telefoon, haardroger, douche en zelfs een klein werkblad. Veel licht viel er via de binnenkoer niet binnen, maar ook het stadslawaai werd gefilterd.

Echt aardig is kamer 22, aan de voorkant op de vierde verdieping. Blauwe muren, een Manet-sfeertje en een paar antieke meubels. Op het minuscule terrasje staan een tafeltje en twee stoelen. Leuk voor verliefden die na een nachtje Parijs nog even wil nagenieten bij het ontbijt, dat desgevraagd op de kamer wordt geserveerd. Toch kiezen de meeste bezoekers voor een ontbijt beneden in de hal met het blauwe Chinese behangpapier.

Het hotel is perfect gelegen voor wie te voet naar Saint-Germain wil slenteren, om de hoek in de Notre-Dame wil bidden of boeken wil kopen bij Shakespeare and Company. Maar wie naar Hôtel du Lys wil, moet weten dat er geen lift is.

Hôtel du Lys telt twee sterren en twintig kamers, verdeeld over vier categorieën. De kamerprijs varieert van 450 tot 730 FF/68,60 tot 111,28 euro, inclusief ontbijt.

Hôtel du Lys, 23 rue Serpente, 75006 Parijs. Tel. +33-143-26 97 57, fax +33-144-07 34 90

Metro: Saint-Michel of Odéon.

tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content