Exotische winkels en traiteurs zijn in de Vlaamse steden en in Brussel vrij goed vertegenwoordigd. Niet alleen oosterse restaurants halen er hun waar, iedereen kan er terecht voor basisingrediënten, specerijen en exotische specialiteiten. Wij selecteerden veertien goede adressen.

Filip Verheyden en Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Tanuki

Bruggeling Yvan Verhelle heeft een voorliefde voor de Japanse keuken en ging de knepen van het vak leren in het land zelf. Op vraag van voornamelijk Japanse klanten richtte hij vooraan in zijn Japans restaurant Tanuki een hoek in met allerhande Japanse voedingsproducten. Van de beste sojasaus over alle benodigdheden voor sushi of teppan yaki tot kookgerei en zelfs rauwe vis uit de eigen keuken: de liefhebber vindt het er allemaal. Tanuki heeft ook een eigen traiteurdienst.

Oude Gentweg 1, 8000 Brugge, 050 34 75 12.

Norma’s Asian Market

De Filipijnse Norma Agana kwam in 1982 naar België, studeerde aan de hotelschool Spermalie in Brugge en had gedurende zeven jaar het oosters restaurant King’s Garden. Ze sloot het restaurant en opende vijf jaar geleden Norma’s Asian Market, een kleine winkel gespecialiseerd in ingrediënten uit Azië en Afrika, zowel food als non-food. In Afrika bijvoorbeeld haalt ze onder meer maniok, yam, palmolie, gedroogde vis en sakasaka, de bladeren van de cassave- of maniokplant. Uit Azië zijn vooral de keukens van Japan, Thailand, China en India vertegenwoordigd.

Kuipersstraat 15, 8000 Brugge, 050 33 99 61.

Hong Hua

Bestaat sinds 1998 en verenigt een restaurant (gelijkvloers) en een supermarkt (kelderverdieping) in één adres. De zaak wordt gerund door een Chinese familie en heeft, logischerwijs, als specialiteit Chinese producten. Naast voornamelijk condimenten en specerijen zijn dat sojascheuten en tofoe. Het bijzonder uitgebreid assortiment specerijen omvat naast Chinese ook Thaise en Indonesische kruiden.

Belfortstraat 24, 9000 Gent, 09 233 83 53

Thai House Supermarket

Deze kleine oosterse supermarkt is bijna drie jaar open en ligt achter het ermee verbonden restaurant Thai House, waar vooral Thaise fastfoodkeuken wordt geserveerd. In de Thai House Supermarket wordt eenmaal per week, op zaterdag, een lading verse producten uit Thailand geleverd: Thaise basilicum, drie soorten Thaise aubergines, citroengras, koriander, rode en groene kerriepasta’s enz. Verder zijn ook producten uit de Chinese, Filipijnse, Indonesische, Japanse en Koreaanse keuken verkrijgbaar. Het meest verkocht worden noedels, waar vooral budgetbewuste studenten op uit zijn.

Tiensestraat 56, 3000 Leuven, 016 23 87 88.

Sun Trading

Sun Trading is de afkorting van Suntharee Trading, gerund door de Belg Jacques Vermeersch en zijn Thaise vrouw Suntharee Nedpukdee. Zij verhandelen zowel oosterse decoratiespullen als exotische voedingsmiddelen. Eenmaal per week op woensdag worden uit Thailand een twintigtal verse producten geleverd en verder zijn in de winkel ingrediënten uit vooral de Filipijnse en Indonesische keuken te koop, met de klemtoon op specerijen en condimenten. Mooi is onder andere het assortiment van tien tot vijftien gedroogde Thaise noedelsoepen. Wie zijn Thaise groenten en fruit zo vers mogelijk wil, gaat het best op donderdagmorgen langs.

Torhoutsesteenweg 99, 8400 Oostende, 0496 40 12 36.

Chilli Club en Hot Shop

Twee jaar geleden opende Chilli Club, een oosterse brasserie, aan het Zuid in Antwerpen. Eraan gekoppeld is de Hot Shop, niet meer dan een klein rek vooraan in het restaurant, waar naast oosters keukenmateriaal, gedroogde uien en andere condimenten, ‘de heetste oliën ter wereld’ worden verkocht, door het eigen bedrijf geproduceerd. Daarvoor moet worden betaald, maar als je ziet dat er op de flesjes slagzinnen staan als Hot as Hell of Kiss your ass goodbye, weet je dat je pittige waar krijgt voor je geld. In de Hot Shop zijn een dertigtal originele producten te vinden, inclusief de heetste saus van Europa: Flammable ‘Limited Edition’(230.000 Scoville units).

De Burburestraat 43, 2000 Antwerpen, 03 248 90 90.

Sun Wah Supermarket

In de drukke Van Wesenbekestraat, het kleine Chinatown van Antwerpen, vind je alle soorten oosterse restaurants en voedingswinkels. Sun Wah Supermarket, bestaat 23 jaar en is nog steeds veruit de bekendste en oudste. Hier vind je in grote hoeveelheden alle mogelijke oosterse producten, van non food tot verse, gedroogde en diepgevroren basisingrediënten, groenten, fruit, specerijen, rijstwijn enz., alles verkrijgbaar in verschillende soorten en variëteiten.

Van Wesenbekestraat 16-18, 2060 Antwerpen, 03 232 10 12.

Asia Food

De broers Henk (links) en Marcel Chin, van Surinaamse afkomst, namen twaalf jaar geleden de zaak over van hun zus en zijn tot ver buiten Antwerpen bekend voor hun verse oosterse groenten en fruit. Vooral uit Thailand wordt wekelijks, op dinsdag, een grote hoeveelheid verse producten geleverd: Thaise aubergines, Thaise basilicum, groene papaja, koriander, laos, doerian, mango, ramboetan enzovoorts. Naast typisch Thaise producten verkoopt Asia Food ook specialiteiten uit de Chinese, Vietnamese en Indonesische keuken.

Van Wesenbekestraat 27, 2060 Antwerpen, 03 233 27 82.

Sun Wah

Ook in Brussel is de bekendste Chinese supermarkt de Sun Wah. De megawinkel is gelegen op een paar stappen van de Brusselse beurs en wordt zowel door Chinezen als door avontuurlijke Europeanen bezocht. De schappen torsen een rijk aanbod aan gedroogde ingrediënten, eten in blik en keukenmateriaal, zoals woks in alle maten. De diepvrieskasten en de koelkasten steken vol met garnalen, bereide maaltijden, verse kruiden, sojamelk enzovoorts. Voordat je bij de kassa belandt, kom je langs de afdeling boeken en cd’s .

Zwarte Lieve-Vrouwstraat 2-4, 1000 Brussel, 02 512 58 33.

Thai Supermarket

Enkele panden verwijderd van Sun Wah bevindt zich de Thai Supermarket. In deze volgeladen zelfbedieningswinkel liggen vooral blik- en flesgoed, diepvries- en gedroogde waren, waaronder vele soorten noedels. Ook is er een beperkt aanbod aan verse kruiden, zoals geurige koriander, Thaise basilicum, kleine Thaise aubergines, citroenblad en citroenstengel.

St. Katelijnestraat 3-9, 1000 Brussel, 02 502 40 32.

Duc Linh

Aziatische groothandel met supermarkt waar heel wat oosterse restaurateurs en winkels hun waren inkopen. De zaak is te vinden in de weinig commerciële Brusselse Goffartstraat, en tot voor kort stond er Linh-Lan op het uithangbord. Vermoedelijk heeft de nieuwe naam te maken met de nieuwe directie. Sinds de machtswissel staan de kruidenierswaren en de kookapparatuur er meer geordend bij, wat niet wil zeggen dat de geëtaleerde groenten en kruiden altijd even onberispelijk vers zijn. Hier verkoopt men ook gelakte eend en varken, verse doerian, porselein en plastic planten met opzichtige bloemen. Achter de winkel zijn er enorme opslagplaatsen waar tonnen rijst op een afnemer wachten.

Goffartstraat 79, Brussel 1050, 02 640 84 74 of 02 645 78 78.

Tandoori Land

Te vinden op de benedenverdieping van een hoekhuis in de kleurrijke Matonge-wijk. De negotie is een kruising tussen een Indiase en Pakistaanse kruidenier, traiteur en nachtwinkel. Binnen wachten twee vitrinekasten gevuld met vriendelijk geprijsde Indiase gerechten, zoals pakoras (groentebeignets), samosa, lams- of kipcurry en kip Tikka Masala. In de winkel staan enkele tafels voor lieden die niet tot thuis kunnen wachten om het gekruide eten op te eten. De schappen uit het winkelgedeelte zijn gevuld met Indiase en Pakistaanse kruidenierswaren en pepdrankjes.

Lang Levenstraat 35, 1050 Brussel, 02 512 39 02.

Superstore Tagawa

Aan de Vleurgatsesteenweg, op een steenworp van de chique Louizalaan en het deftige restaurant Tagawa, ligt het Japan Center. Daar, achter in de ingangshal, bevindt zich de ingang tot Superstore Tagawa. Binnen wachten twee verdiepingen met schappen vol Japanse waren. Achter in de winkel is de visafdeling, waar sushi, sashimi, tarako (gezouten eitjes van kabeljauw) of ankimo shogani (met gember gemarineerde lever van zeeduivel) worden verkocht. Naast verse en diepvries- en droogwaren verkoopt men ook klein keukengereedschap en serviesgoed. Voor het laatste nieuws uit de Japanse gemeenschap is er een groot prikbord vol persoonlijke berichten.

Vleurgatsesteenweg 119, 1000 Brussel, 02 648 59 11.

Ideal, cash & carry

Aan het begin van de Gentsesteenweg is er een aantal Pakistaanse winkels. Ideal, cash & carry is de grootste. Achter een luifel met opzichtige Pakistaanse versiering gaat een ruime winkel schuil waar je alles voor de keuken kunt kopen. Er klinkt meeslepende muziek en de mannen achter de toog dragen lange gewaden. Het geurt er naar verse mango en geheimzinnige kruiden en specerijen. Super Basmati wordt door velen beschouwd als de beste rijst van de wereld. Bij de groenteafdeling liggen vreemde platte boontjes, kleine Pakistaanse citroenen en karlla, een stekelige groene groente.

Gentsesteenweg 33, Brussel, 0477 530148.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content