12 VOOR 12

Terugkijken naar de punks in Utrecht. © GF

U PLANT DIT JAAR EEN CITYTRIP NAAR PARIJS, LONDEN OF NEW YORK ? DAN STIPT U DEZE MODE- EN DESIGNEXPO’S AAN IN UW AGENDA.

1. Von Aalto bis Zumthor, Museum für Angewandte Kunst (Keulen) 16/01 – 22/04

Deze expo over design van architecten gaat deze maand nog van start. Alvar Aalto, Norman Foster, Daniel Libeskind en Frank Gehry voeren het peloton aan.

Info : www.makk.de.

2. God Save the Queen, Centraal Museum (Utrecht) 3/03 – 10/06

Jongeren die het stilzwijgen doorbreken, krakersbewegingen en rebellie op alle fronten : de eerste grootschalige tentoonstelling over de punkperiode in Nederland raakt een actuele snaar.

Info : www.centraalmuseum.nl.

3. Louis Vuitton – Marc Jacobs, Les Arts Décoratifs (Parijs) 9/03 – 16/09

Het lijkt wat vergezocht, een vergelijking tussen Louis Vuitton en Marc Jacobs, de huidige artistieke directeur van het merk. Volgens de makers ligt de nadruk echter op scharniermomenten in de modesector : de industrialisering aan het einde van de negentiende eeuw en de globalisering honderd jaar later.

Info : www.lesartsdecoratifs.fr.

4. British Design 1948-2012, Victoria & Albert Museum (Londen) 17/03 – 30/09

Innovatie staat centraal in dit overzicht van de naoorlogse designwoede in Groot-Brittannië (31 maart tot 12 augustus). Tegelijkertijd toont het museum Brits setdesign voor de po- diumkunsten, met inbegrip van Lady Gaga’s Monster Ball Tour.

Info : www.vam.ac.uk.

5. Christian Louboutin, Design Museum (Londen) 28/03 – 1/07

Cabaret, sprookjes, kunst, architectuur : de Franse schoenontwerper bij uitstek toont al zijn inspiratiebronnen in deze retrospectieve, die stapsgewijs de geboorte van zijn stiletto’s, pumps en laarzen beschrijft. Een aparte sectie is gewijd aan Fetish, een fotoproject van Louboutin met filmmaker David Lynch uit 2007.

Info : www.designmuseum.org.

6. Elsa Schiaparelli and Miuccia Prada : On Fashion, Metropolitan Museum (New York) 10/05 – 19/08

Een fictief gesprek tussen twee onconventionele vrouwen uit verschillende tijdsgewrichten, al zijn de mannen op de affiche ook niet mis : regisseur Baz Luhrmann en filmscenograaf Nathan Crowley mogen de raakpunten tussen de Italiaanse boegbeelden vormgeven, gedachtewisseling op video inbegrepen.

Info : www.metmuseum.org.

7. Baumeister der Revolution, Martin-Gropius-Bau (Berlijn) 5/04 – 9/07

Zijn revolutionaire bouwsels beter bestand tegen de tijd dan de utopie of de idealen achter de ontwerpen ? Deze expo over de Russische bouwwoede in de periode 1915-1935 roept ook vragen op over de rol van hedendaagse architecten.

Info : www.berlinerfestspiele.de/gropiusbau.

8. Les seductions du Palais, Musée de Quai Branly (Parijs) 19/06 – 30/09

China etaleert zijn gastrono-mische tradities en tafelkunsten aan de hand van objecten die voor het eerst naar Europa reizen.

Info : www.quaibranly.fr.

9. L’impressionnisme et la mode, Musée d’Orsay (Parijs) 25/09 – 20/01/2013

Mode en design aan het einde van de negentiende eeuw, door de ogen van Edgar Degas en andere Impressionisten.

Info : www.musee-orsay.fr.

10. Stadia : Sport and Vision in Architecture, Soane Museum (Londen) 6/07 – 22/09

Een troost voor wie de nieuwe sporttempels van de Britse hoofdstad deze zomer niet van de binnenkant te zien krijgt : een expo over de antieke wortels van onze spektakelstadions.

Info : www.soane.org.

11. Graphisme et French Touch, Les Arts Décoratifs (Parijs) 11/10 – 28/04/2013

Hoe Franse dj’s en elektrobands de voorbije vijftien jaar de wereld konden veroveren ? Met de hulp van visuele kunstenaars voor de platenhoezen en videoclips zo blijkt.

Info : www.lesartsdecoratifs.fr.

12. Hollywood Costume, Victoria & Albert Museum (Londen) 20/10 – 27/01/2013

Hollywood opent zijn kleerkast voor deze tentoonstelling met filmoutfits van bekend volk als Judy Garland, Audrey Hepburn en Johnny Depp.

Info : www.vam.ac.uk.

Martin Roth is de nieuwe directeur van het Victoria and Albert Museum in Londen. Lees het volledige interview op www.knack.be/cultuur

Door Wim Denolf

“CREATIVITEIT EN INNOVATIE ZIJN IN MIJN OGEN CRUCIAAL OM SOCIALE PROBLEMEN, ZOALS DIE ONLANGS TOT UITING KWAMEN TIJDENS DE RELLEN IN LONDEN, OP TE LOSSEN. IK WIL DAT HET MUSEUM, NET ALS VROEGER, MEER OP DE VOORGROND TREEDT ALS OPINIEMAKER. DAT HET EEN ROL SPEELT IN DEBATTEN. DAAROM ZAL IK ONDER ANDERE STERK INZETTEN OP HEDENDAAGS DESIGN DAT GEBRUIKMAAKT VAN NIEUWE TECHNOLOGIEËN, DIE INSPELEN OP HET MILIEU, OP ALTERNATIEVE ENERGIEBRONNEN EN OP DE SOCIAAL-MAATSCHAPPELIJKE CONTEXT.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content