Twaalf chefs laten op Kanaal Z het beste van zichzelf zien. Weekend Knack-medewerker Willem Asaert is hun gastheer. Hij ontvangt hen zoals hij zelf graag wordt verwelkomd en na een glaasje champagne gaat de chef aan de slag. Tijdens het voorbereidende werk maakt u nog even kennis met hun restaurants. Een kijkje achter de schermen is uw aperitiefje. Daarna tonen de chefs hun kunnen en krijgen ze kritische vragen onder de neus. Nadat hun sommelier de bijpassende wijn heeft voorgesteld, is het tijd om te proeven en kan u eventueel zelf aan de slag met het recept dat elke week op onze website (weekend.be) zal verschijnen.
...

Twaalf chefs laten op Kanaal Z het beste van zichzelf zien. Weekend Knack-medewerker Willem Asaert is hun gastheer. Hij ontvangt hen zoals hij zelf graag wordt verwelkomd en na een glaasje champagne gaat de chef aan de slag. Tijdens het voorbereidende werk maakt u nog even kennis met hun restaurants. Een kijkje achter de schermen is uw aperitiefje. Daarna tonen de chefs hun kunnen en krijgen ze kritische vragen onder de neus. Nadat hun sommelier de bijpassende wijn heeft voorgesteld, is het tijd om te proeven en kan u eventueel zelf aan de slag met het recept dat elke week op onze website (weekend.be) zal verschijnen. Peter Goossens van restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem bijt de spits af met vers uitgestoken coquilles op oosterse wijze. Een eigentijdse bewerking die door zijn frisheid en fijne zuren voor honderd procent zijn signatuur draagt. Rijzende jonge ster Angelo Rosseel haalt begin oktober makreel uit de vergetelheid. De fijn smakende roofvis krijgt van de chef uit Izegem een passende, vorstelijke behandeling. De voorliefde voor vergeten groenten van Wouter Keersmaekers, chef-eigenaar van De Schone van Boskoop in Boechout, is bekend. Door diverse structuren van raapjes te combineren met een rolletje tonijn gevuld met krab toont hij hoe nobel deze knollen wel kunnen smaken. Met Roger van Damme zoeken we naar een ander woord voor 'moleculair koken'. De chef van lunchrestaurant Het Gebaar in de Antwerpse Kruidtuin serveert het antwoord met biefstuk en frieten. Chef Bart Desmidt van Bartholomeus in Knokke-Heist brengt pladijs mee. Recht uit de visafslag van Zeebrugge. De volkse vis krijgt maar weinig aandacht in de betere restaurants. Ten onrechte. Bart Desmidt laat zien waarom. De volgende gastchef komt ook uit West-Vlaanderen. Topchef Geert Van Hecke brengt uit de keuken van De Karmeliet een stukje zwijn mee. Niet zomaar een varken maar wel The Duke of Berkshire, een West-Vlaamse specialiteit. Tijd daarna om onze landsgrenzen te verlaten. Chef Sathit 'Joe' Srijettanont van het Thaise restaurant Blue Elephant in Ukkel geeft een 'hete' initiatieles rond Thaise curry. Om al dat pittig vuurwerk te blussen komt nadien Jacques Colemont van restaurant Figaro in Hasselt ons met zoets verleiden. Ladychef Ann De Roy van Pand 19 uit Geraardsbergen is waarschijnlijk de minst bekende kok uit dit gezelschap. Maar niet voor lang. Haar kipbereiding zal daar snel verandering in brengen. Virtuositeit in het bord is steeds verzekerd met Bart De Pooter van restaurant Pastorale in Reet. Hij laat een stukje wild 'zinderen'. Geen betere gastchef in de sinterklaasperiode dan chocolatier Dominique Persoone van The Chocolate Line in Brugge. Hij maakt geen figuurtjes of pralines maar toont hoe goed sinaasappel en chocolade wel kunnen samengaan. Om Masterclass en het jaar feestelijk af te sluiten, laten we Gert De Mangeleer van Hertog Jan in Sint-Andries Brugge een van de meest delicieuze zoet-zilte lekkernijen bereiden : langoustines voor kerst of oudejaar. Succes verzekerd. Op Kanaal Z telkens vanaf vrijdag 19 uur in de weekendlus. 26/sep Hof van Cleve Peter Goossens Coquilles 3/okt La Durée Angelo Rosseel Makreel 10/okt De Schone van Boskoop Wouter Keersmaekers Rapen 17/okt Het Gebaar Roger Van Damme Biefstuk met frieten 24/okt Bartholomeus Bart Desmidt Pladijs 31/OKT De Karmeliet Geert Van Hecke Varken 7/nov Blue Elephant Sathit 'Joe' Srijettanont Curry 14/nov Figaro Jacques Colemont Nagerecht 21/nov Pand 19 Ann De Roy Kip 28/nov Pastorale Bart De Pooter Wild 5/dec The ChocolateLine Dominique Persoone Chocolade 12/dec Hertog Jan Gert De Mangeleer Langoustines Door Willem Asaert Foto's Michel Vaerewijck