Muller Van Severen is nummer tien in een traditie die Knack Weekend in 2006 startte. Deze designers gingen hen voor.

2014: MARINA BAUTIER

Werkt alleen met hout, daardoor oogt haar collectie Scandinavisch. Ontwierp meubels voor onder meer Ligne Roset en Swedese, maar heeft sinds 2013 haar eigen label, MA. Bautier gebruikt zelden of nooit plastic en produceert voornamelijk in eigen land. www.marinabautier.com

2013: JEAN-FRANÇOIS D’OR

Studeerde aan La Cambre in Brussel en ging daarna een tijdje werken in New York. Startte in 2003 met zijn eigen atelier. Ontwerpt zowel tafelgoed als meubilair voor binnen en buiten, en verlichting, in een eenvoudige, pretentieloze stijl. Doceert industrieel design aan het CAD in Brussel.

www.lourdordesign.be

2012: ALAIN GILLES

Studeerde eerst politieke wetenschappen en werkte enkele jaren in de financiële wereld voordat hij zich als designer ontpopte. Ontwerpt meubels en verlichting voor onder meer Buzzispace, Casamia en Bonaldo. Voor hem mag design fun zijn, hij lanceerde zopas een kickertafel.

www.alaingilles.com

2011: NATHALIE DEWEZ

Staat bekend om haar lichtsculpturen en wordt la fée électricité genoemd. Ook als een lamp niet brandt, moet ze mooi zijn. Ze tekende ontwerpen voor onder meer Hermès, Habitat en Ligne Roset en heeft haar eigen designstudio in Brussel. Ze was de tweede vrouw die de award won.

www.nathaliedewez.com

2010: BRAM BOO

Selfmade ontwerper. Studeerde geen productdesign maar volgde avondcursussen hout- en metaalbewerking en industriële kunsten. Zijn bekendste ontwerp is het bureau Overdose voor kantoorfabrikant Bulo: een tafel met scheefgestapelde opbergvakken in grillige vormen.

www.bramboo.be

2009: SYLVAIN WILLENZ

Is misschien wel de Belgische ontwerper met de indrukwekkendste lijst internationale klanten. Bracht meubilair uit voor onder meer Cappellini, Established & Sons, Menu en Hay. Woonde en werkte eerst in de UK en de States vooraleer hij in 2004 zijn ontwerpbureau in Brussel startte.

www.sylvainwillenz.com

2008: STEFAN SCHÖNING

Vooral bekend om zijn projecten in openbare ruimtes, zoals klokken in NMBS-stations of verkeerslichten. Daarnaast ook productdesigner die evengoed zetels als bestekken tekent. Heeft al sinds 1994 zijn eigen bureau en atelier.

www.stefanschoning.com

2007: NEDDA EL-ASMAR

Belgische edelsmid van Palestijnse afkomst. Brak door met bestekken en tafelgoed voor Christofle, Hermès, Puiforcat, Royal Boch, Obumex en Pierre Marcolini. Studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, en het Royal College of Art in Londen.

www.nedda.be

2006: ALAIN BERTEAU

Knack Weekends allereerste Designer van het Jaar. Hij was ook de eerste Belgische ontwerper die gesteund werd door het Franse VIA (Valorisation de l’innovation dans l’ameublement), die in de beginjaren ook Philippe Starck hielp. Heeft intussen zijn eigen designlabel, Objekten.

www.alainberteau.com

Door Veerle Helsen & Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content