Paul Lehrner, Blaufränkisch ‘Steineiche’

Appellation :

Mittelburgenland

Type : rood

Oogstjaar : 2004

Kreeg van Wine Spectator 90/100. Gemaakt van oude stokken en 14 maanden op Franse barriques gelagerd. Eén brok complexiteit. Parfum van rijpe krieken, tabak en rode neusjes. Fluwelig maar gespierd, vol rijpe bramen plus een schitterende fraîcheur. Eik en tannines elegant versmolten.

Bij Matthys Wijnimport

in Brugge (050 38 638).

Prijs : 19 euro.

Kloster Am Spitz, Nepomuk

Appellation :

Neusiedlersee-Hügelland

Type : rood Oogstjaar : 2004

Blaufränkisch, zweigelt en cabernet sauvignon worden hier tot een ménage à trois gedwongen, maar het werkt. Cuvée in het teken van rijp bosfruit die menig ‘kenner’ op het verkeerde been zal zetten. Intense kersenrode kleur, in de neus rijp rood pitfruit en bosbessenjam, licht kruidig. Smaak met rood pitfruit, zoethout en cassis. Prima fraîcheur en milde tannines.

Bij Pasqualinno in Opglabbeek (089 62 17 62).

Prijs : 10,35 euro.

Wohlmuth, Muskateller Steinreigel

Appellation : Südsteiermark

Type : wit

Oogstjaar : 2005

Deze droog gevinifieerde muskaatvariant countert zowel fusionschotels als Aziatische wokgerechten. Groengeel glanzend, druivig en floraal qua aroma’s, met impressies van mandarijn, roze pompelmoes, cavaillon en abrikozen. Ondanks dit fruitspektakel toch lekker zesty en nerveus. Polyvalente maaltijdwijn voor dwarsliggers.

Bij Pasqualinno in Opglabbeek (089 62 17 62). Prijs : 9 euro.

Josef Pöckl, Rosso e Nero

Appellation : Burgenland

Type : rood Oogstjaar : 2003

Voor degelijk Oostenrijks rood zit u goed bij Pöckl. Deze cuvée is een plakboek van druivenrassen (zweigelt, blaufränkisch, pinot noir, cabernet sauvignon, st. laurent, merlot én syrah), die 18 maanden op fust logeerde. Met smakelijk resultaat : fonkelend robijnrood, rijp geparfumeerd boeket waarin zwarte kers, vanille en bosfruit, in de mond aangevuld met cassis, mokka en bittere chocola.

Bij Leirovins in Wetteren

(09 369 07 95).

Prijs : 20,05 euro.

Weingutshof Landauer, Sauvignon Blanc Trocken

Appellation : Burgenland

Type : wit

Oogstjaar : 2005

Sauvignon blanc mag dan soms een té globetrottende druif zijn, maar als ze lekker is, is ze lekker. Deze zesty Oostenrijker zal menige zeevruchten- of visbereiding opfleuren. Groengeel, intens, met parfum van limoen, meloen en Kaapse appel. Grassig in de mond, met pure citruszeste, nerveus en sappig.

Bij Vano-Vino in Melle (09 329 73 89). Prijs : 8,5 euro.

Josef Pöckl, Admiral

Appellation : Burgenland

Type : rood

Oogstjaar : 2002

Deze prestige- cuvée (zweigelt 70 %, blaufränkisch, cabernet sauvignon en merlot, gelagerd op nieuwe barriques) benadert het niveau van een Franse grand cru classé of Toscaanse topper. Paarsrood, met geraffineerd boeket van cassis, chocolade en verse patisserie. Fumé smaakstart. Impressies van cassis, bittere chocola en specerijen, afgerond door mooi versmolten tannine in een ellenlange afdronk. Voor het betere culinaire werk.

Bij Leirovins in Wetteren (09 369 07 95). Prijs : 35,05 euro.

Fred Loimer, Grüner Veltliner

Appellation : Kamptal

Type : wit

Oogstjaar : 2005

Grüner veltliner wordt een sterdruif in de komende jaren. Intens strogele kleur, een neus van rijpe peer, vuursteen en groene tuinkruiden en een minerale, beendroge smaak met kruisbes en boskoopappel. Nerveuze sec waarmee u aan tafel veel kanten op kunt.

Bij Leirovins in Wetteren (09 369 07 95). Prijs : 9,5 euro.

Birgit Eichinger, Strasser Wechselberg, Roter Veltliner

Appellation : Kamptal

Type : wit

Oogstjaar : 2004

Buitenbeentje in deze hitparade. Ondanks zijn naam (Roter Veltliner) een witte wijn vol exotisch fruitvolume. Strogeel, met rijpe neus van Provençaalse perziken, papajasorbet en een vleugje guave. Charmant zesty in de mond, limoenfris, met impressies van gekonfijte ananas. Speelse, exotische en toch nerveuze wijn die ook past bij fusiongerechten. Slechts 12,5 % alcohol, nu ook al een uitzondering.

Bij De Koning Drinkt in

Borsbeek (03 322 75 43). Prijs : 9,90euro.

Harald Kraft, ‘Red Magic’

Appellation :

Neusiedlersee-Hügelland

Type : rood

Oogstjaar : 2002

Geen kat die deze wijn blind geproefd in Oostenrijk situeert. Blend van blaufränkisch, merlot en cabernet sauvignon met mediterraan temperament. Somberrood. Rijp parfum van abrikozen- en kersenmarmelade. Magie in de smaak : fluwelig, vlezig met rode bessen, plus vanille-impressies. Eik en tannine versmolten met het fruit.

Bij Vano-Vino in Melle (09 329 73 89). Prijs : 17 euro.

Weingut Velich, T.O.

Appellation : Burgenland

Type : wit

Oogstjaar : 2003

It’s all in the mix : 30 % weissburgunder en 70 % chardonnay vullen elkaar perfect aan tot een romige, fumé wijn die, gezien zijn complexiteit, verrast door zijn prijs. Deze klasbak barst aromatisch van perzik, passievrucht, vanille en een gerookte toets en smaakt toasty. Rijp en boterig van textuur, met een Mexican wave aan sappige perzik en abrikozen. Romig, rijk en razend interessant.

Bij Leirovins in Wetteren

(09 369 07 95).

Prijs : 10 euro.

Door Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content