Zo verwijder je de vlekken die typisch zijn voor de zomer

© iStock

Iets te hevig in de sangria gevlogen, een grasvlek op je achterste, gele zweetkringen onder je oksels of een ijsje dat smolt op je broek? Wij weten raad!

De beste manier om vlekken te behandelen is natuurlijk: deze voorkomen. Lees hierhoe je onder meer watermeloen en kippenvleugeltjes eet zonder knoeien

Shit! Sangria!

Sangria verwijder je op dezelfde manier als rode wijn. Behandel de vlek meteen met zout of giet er witte wijn of sherry over. Je kan ook eerst het vocht opdeppen met een handdoek maar zorg ervoor dat je niet wrijft: zo duw je de vlek enkel dieper in de vezels van het beschadigde kledingstuk. Voor je de vuile blouse of rok in de trommel van je wasmachine gooit behandel je hem best nog eens met een speciaal middel voor (wijn)vlekken.

Claudia Everaerts, instructeur schoonmaaktechnieken bij VDAB gaf aan het Radio2 programma De Madammen nog de volgende tip mee: Wanneer de wijnvlek al opgedroogd is dompel je het kledingstuk een nacht in warme melk of karnemelk.

Opgepast: bovenstaande regels gelden niet wanneer je een zijden jurkje draagt: gebruik dan zeker geen zout of witte wijn om de vlek te verwijderen, maar vraag om mais- of aardappelmeel!

Niet te doen, die watermeloen

Fruitvlekken moet je altijd zo snel mogelijk behandelen met citroensap, waardoor het grootste deel van de vlek al zal wegtrekken. Tante Kaat raadt bovendien aan om je kleding met fruitvlekken best eerst een nacht in melk of (niet gesuikerde) karnemelk te laten weken en pas daarna met een zeepmiddel te behandelen.

Enkele andere bronnen durven de verkleuring ook te lijf te gaan met scheerschuim. Fruitvlekken op zijde dep je het best met alcohol, verdunde ammoniak of vloeibare ossegalzeep.

via GIPHY

Gatver! Grasvlek!

Het belangrijkste bij grasvlekken is dat je snel handelt. Hoe ouder de vlek, hoe moeilijker het is om hem eruit te krijgen. Het makkelijkste is om de groene schijn in te wrijven met afwasmiddel en groene zeep. Laat dat een tijdje intrekken en was het kledingstuk nadien gewoon mee met de rest van je wasgoed.

Je kan ook een mengsel maken van ammonia (1/6), zuiver alcohol (2/6) en warm water (3/6). Let wel! Dit mengsel werkt alleen als het goed warm is. Gebruik vervolgens een stukje keukenrol, wc papier, wattenstaafje of watten om in je brouwsel te deppen en vervolgens zachtjes over de vlek te deppen. Spoel uit met warm water en was het kledingstuk in de wasmachine.

Fakking fietsketting!

In de zomer pakken we meer de fiets en dat is een goede zaak, behalve dat een fietsketting vervangen voor vuile vlekken kan zorgen. Smeer van de ketting op je handen? Was die dan met koffieprut vermengd met afwasmiddel.

Tante Kaat weet dan weer dat een smeerolievlek het beste uit je broek te verwijderen is door de vlek een kwartiertje met boter te kneden om hem los te weken. Daarna behandel je de beschadiging met een papje van talkpoeder, afwasmiddel en water.

Droogshampoo zou volgens verschillende bronnen ook een uitstekende vetvlekverwijderaar zijn: opspuiten, een uurtje laten intrekken, afborstelen en (indien nodig) herhalen.

via GIPHY

Eikes! Ijskrèèm!

Hoewel ze grote esthetische schade lijken aan te richten zijn ijsjes niet de vijand van je kleding. Roomijsvlekken verdwijnen volgens Tante Kaat simpelweg met de Ecover-ontvlekker. Heb je dat niet in huis? Ze lossen ook meestal op als je het kledingstuk een paar uur in een inweekmiddel laat staan.

Gemorst met sorbet? Behandel de beschadiging dan op dezelfde manier als fruitvlekken.

Zuur, zo zweten

Vreselijk, die gele kringen onder de oksels van je witte tops. Je kan deze vlekken verwijderen door ze een nachtje te laten weken in een emmer water met een vaatwastablet of een bruistablet om een kunstgebit te reinigen. Opgelet!

Dit werkt enkel als de vlekken recent zijn. Oude kringen pak je best aan met azijn of waterstofperoxide.

via GIPHY

Damn! Zonnecrème !

Wie morst met zonnecrème behandelt de vlek hetzelfde als een vetvlek: laten weken in detergent en warm water of behandelen met een speciaal middel voor vetvlekken of een papje van talkpoeder, afwasmiddel en water.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content