Zo kan je slachtoffers van de watersnood helpen

Rochefort, 15 juli 2021. © Belga

Duizenden mensen zullen door het noodweer dat ons land treft nu en de komende weken hulp nodig hebben en minstens evenveel mensen staan klaar om die te bieden. Maar hoe help je echt, zonder de professionele hulpverleners in de weg te lopen? Enkele initiatieven opgelijst.

De beelden van de watersnood in het zuiden en oosten van ons land komen hard binnen voor wie het wel droog wist te houden. Her en der staan mensen op die de slachtoffers willen helpen. Alleen: hoe doe je dat, bij zo’n enorme ramp? Eerst en vooral door geen niet-essentiële verplaatsingen te doen naar het getroffen gebied, zodat de wegen zoveel mogelijk vrij blijven voor de hulpdiensten. Daarnaast is er nog wel wat mogelijk. Hier lijsten we enkele gecoördineerde acties op.

#Aidehulp147

Lien de Leenheer schoot meteen in actie toen ze hoorde van de wateroverlast. Met de hulp van tientallen mensen die ze via sociale media rond zich verzamelde, bouwde ze op drie uur tijd het tweetalige online platform Aide Hulp 14-7. Daarop verzamelt ze concrete hulpvragen en manieren waarop je ter plaatse vrijwilligerswerk kan gaan doen. Ook wie bijvoorbeeld droge kleren te geef heeft of tijdelijk op huisdieren wil passen, kan dat via dit platform laten weten, zodat personen in nood contact kunnen opnemen.

Hulp aanbieden via Facebook

Het opzet van de Facebook-pagina met al zo’n 4.600 leden Wateroverlast: hulp geboden / gezocht is wat hetzelfde als het platform #Aidehulp147, maar omdat het een Facebook-pagina is, kan het er wel iets chaotischer worden. Toch hebben hulpvragers en –aanbieders er elkaar al gevonden. (Tip: gebruik de zoekfunctie rechtsboven!) Organisator Tanja Janssens verzamelt kleren, schoenen en droge voeding in Zolder, er worden slaapplaatsen aangeboden en stallen en weiden voor paarden en andere dieren.

Ter plekke gaan helpen

Via het al bestaande platform Give a Day, dat werkwillige vrijwilligers koppelt aan mensen met een hulpvraag, komen mondjesmaat ‘vacatures’ binnen. Zo gaven de gemeenten Fléron, Trooz en Chaudfontaine al aan alle hulp te kunnen gebruiken. Via de website kan je gemakkelijk je gegevens achterlaten, zodat ze je snel kunnen contacteren als ze helpende handen nodig hebben.

Ook de gemeente Spa lanceerde al een gerichte oproep:

[ ] Bénévoles : Pour ceux qui veulent aider les sinistrés, un rassemblement de bénévoles, supervisé par le PCS…

Posted by Ville de Spa on Thursday, July 15, 2021

Het Rode Kruis lanceert eveneens een crisisvrijwilligersplatform. Steden en gemeenten die hulp nodig hebben, kunnen dat signaleren via www.rodekruis.be/helpenhelpt. De komende dagen worden de noden in kaart gebracht en krijgen de vrijwilligers die zich aangemeld hebben – inmiddels al meer dan 8.500 mensen – een takenpakket en tijdslot toebedeeld. Taken variëren van puin ruimen tot een luisterend oor bieden aan slachtoffers. Je kan zelf aangeven welke taak je liefst uitvoert.

Via het gratis platform App4you van Ethias, waarop vrijwilligers en slachtoffers elkaar kunnen vinden, kan je eveneens hulp bieden. Oorspronkelijk werd dit initiatief gelanceerd aan het begin van de coronapandemie, maar inmiddels heeft het platform een update gekregen en kan het gebruikt worden voor helpers en slachtoffers van deze watersnood.

Spullen doneren

Via Facebook zijn er verschillende plaatselijke pagina’s waar spullen verzameld worden in elke stad. Netwerkprovider Orange Belgium vormde meer dan 100 shops om tot inzameplunten waar iedereen spullen kan achterlaten om mensen te helpen die hun huis verloren. Klanten die getroffen werden door de hevige regenval krijgen ook 5 GB mobiele data om hen te helpen alle praktische zaken te regelen voor de heropbouw van hun huizen en het contacteren van hun vrienden en familie.

Geld doneren

Het Croix-Rouge de Belgique heeft momenteel meer dan haar handen vol in de regio rond Luik. De organisatie is erg goed uitgerust om te doen wat ze kan, maar kan wel alle financiële steun gebruiken. Ook het Rode Kruis Vlaanderen laat weten dat giften met vermelding van de overstroming gebruikt zullen worden om het rampenparaatheidsfonds te spekken. Intussen is er ook een rekeningnummer geopend om de slachtoffers van de overstromingen te steunen. Via BE70.0000.0000.2525 kunnen zowel privé-personen als bedrijven giften storten. Die giften zullen gebruikt worden om concrete hulp aan te bieden in de getroffen steden en gemeenten. Het Rode Kruis roept intussen op geen spullen meer te doneren, die zijn er voldoende.

De stad Gent lanceerde een crowdfundingactie onder de noemer Gent Helpt. Alle bedragen zijn welkom, en ook de stad zelf zal een duit in het zakje doen.

Dierenopvang

Heb jij een weide of wat extra plaats in jouw huis om tijdelijk dieren op te vangen? Dan kan je dat laten weten via de Nederlandse organisatie Watersnood Limburg Dierenhulp.

Jeugdkampen

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid helpt jeugdorganisaties die nu door het noodweer een andere kampplaats moeten zoeken. Zij kunnen terecht bijbuitengewoon.kamperen@vlaanderen.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content