Rammelaars zijn niks voor kinderen, vond Jean-Jacques Rousseau. Die maken hen alleen maar verslaafd aan weelde, oordeelde de Franse filosoof in Emile ou de l'éducation. Rousseau uitte zijn kritiek op het speelgoed dan ook halverwege de achttiende eeuw, toen rammelaars nog in zilver of goud uitgevoerd werden en bedoeld waren om jonge kinderen te behoeden voor ziekte en ongeluk. In de afwerking werd ook vaak koraal, bergkristal of wolfstand gebruikt, materialen die men destijds een bovennatuurlijke kracht toeschreef.

Bijna honderdzeventig "magische" rammelaars worden tijdens de expo Klatergoud en Zilveren Bellen uitgestald in het Zilvermuseum Sterckshof, dat de kleinnoden samenbracht met bijwijlen aandoenlijke miniatuur- en kinderportretten.

Wim Denolf

Klatergoud en Zilveren Bellen, nog tot 10 januari in Zilvermuseum Sterckshof, Hooftvunderlei 160, 2100 Antwerpen-Deurne. Info: 03 360 52 52.

Rammelaars zijn niks voor kinderen, vond Jean-Jacques Rousseau. Die maken hen alleen maar verslaafd aan weelde, oordeelde de Franse filosoof in Emile ou de l'éducation. Rousseau uitte zijn kritiek op het speelgoed dan ook halverwege de achttiende eeuw, toen rammelaars nog in zilver of goud uitgevoerd werden en bedoeld waren om jonge kinderen te behoeden voor ziekte en ongeluk. In de afwerking werd ook vaak koraal, bergkristal of wolfstand gebruikt, materialen die men destijds een bovennatuurlijke kracht toeschreef. Bijna honderdzeventig "magische" rammelaars worden tijdens de expo Klatergoud en Zilveren Bellen uitgestald in het Zilvermuseum Sterckshof, dat de kleinnoden samenbracht met bijwijlen aandoenlijke miniatuur- en kinderportretten. Wim Denolf Klatergoud en Zilveren Bellen, nog tot 10 januari in Zilvermuseum Sterckshof, Hooftvunderlei 160, 2100 Antwerpen-Deurne. Info: 03 360 52 52.