Katten: ze zijn onvoorspelbaar. Het ene moment spinnen ze spontaan en enkele seconden later bijten en sissen ze venijnig. Soms besluipen ze je zonder reden, soms schurken ze langs je been. Het blijft in ieder geval verbazend dat we zonder verpinken een miniatuurroofdier in huis halen.

Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh vergeleken het DNA van tamme huiskatten met dat van wilde Afrikaanse katachtigen en merkten op dat leeuwen gelijkaardige persoonlijkheden hebben als de brave pluisbol in uw huiskamer. Drie karaktertrekken komen overeen: dominantie, impulsiviteit en neurotische trekjes. Als je dus ooit het gevoel hebt dat je kat angstig, prikkelbaar of verdacht agressief was, beeld je je dat helemaal niet in.

Zitten katten dan echt onze moord te plotten? Marieke Gartner, één van de co-auteurs van de studie, vertelt aan CNET dat die suggestie misschien te vergezocht is: 'Alle katten hebben andere persoonlijkheden. Sommige katten zijn onafhankelijker, sommige heel liefdevol. Katten zijn solitaire dieren, maar ze wonen bij ons omdat het een wederzijds voordelige situatie is.' (AW)

Katten: ze zijn onvoorspelbaar. Het ene moment spinnen ze spontaan en enkele seconden later bijten en sissen ze venijnig. Soms besluipen ze je zonder reden, soms schurken ze langs je been. Het blijft in ieder geval verbazend dat we zonder verpinken een miniatuurroofdier in huis halen. Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh vergeleken het DNA van tamme huiskatten met dat van wilde Afrikaanse katachtigen en merkten op dat leeuwen gelijkaardige persoonlijkheden hebben als de brave pluisbol in uw huiskamer. Drie karaktertrekken komen overeen: dominantie, impulsiviteit en neurotische trekjes. Als je dus ooit het gevoel hebt dat je kat angstig, prikkelbaar of verdacht agressief was, beeld je je dat helemaal niet in.Zitten katten dan echt onze moord te plotten? Marieke Gartner, één van de co-auteurs van de studie, vertelt aan CNET dat die suggestie misschien te vergezocht is: 'Alle katten hebben andere persoonlijkheden. Sommige katten zijn onafhankelijker, sommige heel liefdevol. Katten zijn solitaire dieren, maar ze wonen bij ons omdat het een wederzijds voordelige situatie is.' (AW)